Når Brabrands 2. divisionshold på lørdag løber på banen til sæsonens første kamp, er det økonomiske grundlag for holdet næsten på plads. Men det bliver i første omgang en meget skrabet model, hvor blandt andet de to trænere Tom Søjberg og Jimmi Nielsen arbejder gratis.
Når Brabrand-spillerne lørdag sidst på formiddagen mødes for at køre til Odense for at spille kamp, har de selv smurt madpakken. Og til en udekamp som denne kører de ikke længere i bus, men klemmer sig i stedet sammen i privatbiler.
Det er blevet andre tider, efter at holdets økonomiske bagmand gennem mange år, Flemming Møller kort før sommerferien meddelte, at han på grund af sygdom i familien er nødt til at stoppe i klubben.
Kort efter meldte spillere og trænere ud, at de som noget helt unikt i dansk elitesport selv ville overtage det administrative og økonomiske ansvar for holdet.
Den nye model i Brabrand IF har skabt stor opmærksomhed i den danske idrætsverden, og Divisionsforeningen og Dansk Boldspil-Union har meddelt, at de vil følge udviklingen med stor interesse.
Men er det faktisk lykkedes spillere, trænere og ledere i Brabrand IF at sikre det økonomiske grundlag for holdet?
”Ja, jeg er ret sikkert på, at alle aftaler kommer på plads, sådan at det grundlæggende driftsbudget for den kommende sæson er sikret,” siger Andreas Rasch-Christensen, som er bestyrelsesmedlem i Brabrand IF Fodbold og med i styregruppen bag divisionsholdet.
Alle goder skåret væk
Målet har været at skaffe cirka 300.000 kroner, der skal til for at holdet overhovedet kan fungere. Der er tale om en minimumsmodel, hvor hverken trænere eller spillere modtager løn eller andre ydelser. Og de fleste af de tidligere goder, som for eksempel mad efter kampene, er også skåret væk.
”Vi forventer at modtage omkring 100.000 kr. i tv-penge afhængig af placeringen, og desuden skal der så rejses 200.000-250.000 kroner fra sponsorer. Det tror jeg bestemt nok skal lykkes for os,” siger Andreas Rasch-Christensen.
”Men det er ambitionen, at man gerne vil skaffe lidt flere penge til forskellige ting. Det koster for eksempel at vaske kamp- og træningstøj, og trænerne skal også have noget. Lige nu er er ikke penge til noget som helst. Som det er nu, får træner Tom Søjberg eksempelvis ikke noget for at være træner.”
Det lokale engagement
Andreas Rasch-Christensen glæder sig over den opbakning, holdet og klubben har modtaget fra mange i lokalområdet. Han ønsker sig dog nu, at flere vil bidrage med andet og mere end pæne ord:
”Rigtig mange har sagt, at de synes, det her projekt er sympatisk. Vi har modtaget utrolig stor opbakning. Jeg kunne dog godt tænke mig, at vi nu bevæger os fra ord til handling. Vi kan virkelig godt bruge forskellige former for støtte, meget gerne en økonomisk håndsrækning, hvis det er muligt. Og praktisk hjælp har vi bestemt også brug for til for eksempel kampafvikling og andre opgaver.”
Han vurderer, at nogle måske har afventet, om projektet faktisk ville lykkes. Nu da det er en kendsgerning, at holdet kommer i gang, håber han, at flere ”kommer ud af busken” og melder sig klar til at bidrage – om det så er med nogle kilo vaskepulver, nogle timers arbejde eller et mindre sponsorat.
Rent praktisk bliver divisionsholdet nu funderet økonomisk i et særskilt selskab, sådan at idrætsforeningen ikke løber nogen risiko ved at drive elitefodbold.
I styregruppen, der leder arbejdet, sidder foruden Andreas Rasch-Christensen også de to trænere Tom Søjberg og Jimmi Nielsen samt spillerne Michael K. Pedersen og Kenan Hajdarevic.
Brænder for at hjælpe Brabrand IF videre
Træner Tom Søjberg kan se tilbage på en hektisk periode, hvor rigtig mange arbejdstimer er lagt i at skabe et nyt fundament for divisionsfodbold i Brabrand.
”Det er et stort projekt, hvor der er rigtig mange ting at forholde sig til. Men både spillerne og Jimmi Nielsen har taget et kæmpe ansvar. Det har været fedt at opleve, hvor dedikerede folk er,” siger Tom Søjberg.
Som nævnt arbejder han selv og Jimmi Nielsen gratis, indtil økonomien eventuelt giver mulighed for en aflønning.
”Jeg brænder jo for at hjælpe Brabrand IF videre, så det, vi har skabt her i klubben, ikke bare falder væk. Jeg håber, vi sammen kan hjælpe Brabrand ind i den næste fase. Selvfølgelig er det temmelig hårdt økonomisk. Men der er lagt det incitament ind i projektet, at hvis der bliver et mere solidt økonomisk fundament, skal der selvfølgelig også være noget løn til trænerne.”
Han håber, at alle nu kan have fuld fokus på fodboldbanen, og at det tætte samarbejde med at få rammerne omkring holdet på plads også vil være med til at styrke spillernes samarbejde på banen.
Op til den kommende sæson har holdet mistet den tidligere topscorer Lasse Møberg, som har skrevet kontrakt med Skive IK, og forsvarsspilleren Emil Nielsen, som er rejst til Nordjylland.
Til gengæld er Kenan Hajdarevic, som tidligere har scoret mange mål for holdet, ved at være klar igen efter mange skader. Desuden har holdet fået tilgang af flere talentfulde spillere, bl.a. Frederik Jørgensen fra AGF og Benjamin Suhler fra Hedensted.
Læs også:
Enestående i dansk topfodbold: Spillerne tager over i Brabrand IF