Brabrand Kirke har i mange år ikke haft et kors i kirkerummet. Men det har kirken nu igen. Søndag blev et nyt kors afsløret og præsenteret for menigheden ved en gudstjeneste og efterfølgende foredrag i Brabrand Sognegård. Det er skabt af kunstneren Maja Lisa Engelhardt.
Halvandet år har Brabrand Kirkes nye kors været undervejs. Kirken nedsatte i starten af 2020 et særligt udvalg, der efter at have været i kontakt med flere kunstnere valgte maler, grafiker og skulptør Maja Lisa Engelhardt til opgaven.
Det skulle være et gyldent kors, og der skulle ikke være en Kristus-figur på korset. Det måtte i stedet gerne være et abstrakt udtryk for den kristne tro.
Ud fra disse overordnede ideer og aftaler om, hvordan korset skulle se ud, gik kunstneren i gang med at forme korset i ler, og først for nylig har hun præsenteret det færdige resultat.
Det blev forleden hængt op på væggen i kirkerummet og blev søndag præsenteret for kirkegængerne. Vores Brabrand mødte et par dage før gudstjenesten sognepræst Simon Emil Koefoed til en snak om resultatet, der hænger beskedent men alligevel fremtrædende på kirkens væg.
”Det repræsenterer håbet, morgensolen, og det hænger jo også mod øst, hvor solen står op. Man kan se aftrykt af blade, kornaks, som vi kender fra nadveren, og druer, muslinger og lignende symboler. Mine konfirmander mener også at kunne se et ansigt,” siger Simon Emil Koefoed.
Han understreger, at det var vigtigt for menighedsrådet, at der ikke skulle hænge en Kristus-figur på korset.
”Vi ønskede ikke, at korset skulle udtrykke lidelse og død. Derfor hænger Kristus ikke på korset, han er opstået. Vi er forbi døden, og derfor er der kun aftryk af ham tilbage. Det er netop det, vores tro handler om: At der altid er håb foran os. Det er præcis det, et gyldent kors er et symbol på.”
Han fortæller, at selve placeringen af det nye kors har været diskuteret, men at man blev enige om den nuværende løsning.
”Med den valgte placering har korset en central placering i kirken. Det betyder, at vi som præster hele tiden kan referere til korset i begravelsestaler, prædikener, vielsestaler og taler til konfirmander.”
Hvad betyder det for jer igen at have et kors i kirken?
Det er jo vores grundsymbol. Det er her, det hele starter. Korset indeholder jo både det horisontale og det vertikale. Der går en lige linje mellem Gud og os – altså det lodrette – men vi rækker også ud mod hinanden. Guds kærlighed, der kommer oppefra, skal give os mod til at give kærligheden videre til andre. Det er helt centralt for os.”
”Korset er vores kernesymbol, og man kan vælge at lade øjet dvæle ved det – det er forkyndelse i sig selv.”