Har du lyst til at få jord under neglene og dyrke fællesskab og grøntsager ved Naturcenter Sølyst tæt ved Brabrandsøen? Sådan lyder invitationen fra Teknik og Miljø til alle have-interesserede. Forvaltningen håber, at et kommende havefællesskab kan drives som en forening.
Da Aarhus Kommune i efteråret 2022 i en stor spareplan lagde op til at lukke Natursamarbejdet på Naturcenter Sølyst, lød der store protester blandt de mange brugere af stedet, og 3400 skrev under på en protest mod lukningen.
Børn og Unge, som har drevet Natursamarbejdet, besluttede derfor at ændre spareforslaget, så borgernes mulighed for adgang til området og dyreholdene bevares.
Stedet skal i stedet drives videre under Teknik og Miljø ”med inddragelse af civilsamfundet og det lokale erhvervsliv”, skrev Børn og Unge i en pressemeddelelse.
Det betyder blandt andet, at skolehaverne ved Natursamarbejdet lukker. De eksisterende højbede står dog tilbage og kan danne rammen om et nyt havefællesskab, vurderer Teknik og Miljø.
”Derfor inviterer vi til et åbent møde, hvor vi sammen kigger på haverne og muligheder. Hvis der er interesse for et havefællesskab, nedsætter vi en arbejdsgruppe, der går i gang med at stifte en forening, der kan danne rammen om det nye fællesskab,” skriver Teknik og Miljø på hjemmesiden Smag på Aarhus.
Alle interesserede inviteres til informationsmøde og havevandring på Naturcenter Sølyst, Louisevej 100, onsdag d. 10. maj kl. 17.00.
”Natursamarbejdets aktivitetstilbud lukker, men vi ser en fin mulighed for, at haverne kan danne rammen om nye lokale fællesskaber,” siger projektleder Stine Kamstrup Knudsen, Teknik og Miljø. Modellen er, at Teknik og Miljø låner arealer ud for et år ad gangen.
”Det er ikke fordi, vi tænker, at haverne kun kan være der et år, men så kan vi løbende tage dialogen med brugerne,” siger hun.
Dyrehold fortsætter
Hun understreger, at invitationen til at danne en ny forening på Sølyst kun omfatter haverne i Natursamarbejdet. Planen er, at dyreholdet på Sølyst fortsætter og overgår til Teknik og Miljø til sommer. Det er endnu ikke besluttet, præcis hvordan den fremtidige model kommer til at se ud.
I den endelige politiske aftale står der, at ”civilsamfund og frivillige vil kunne bidrage til den løbende drift af Natursamarbejdet, herunder pasning af dyreholdet alle årets dage, så byens borgere fortsat vil kunne besøge stedet både i hverdage, weekender og ferier.”
Men den endelige model for dette er altså endnu ikke fastlagt.
Informationsmøde og havevandring på Naturcenter Sølyst, Louisevej 100, onsdag d. 10. maj kl. 17.00
Læs også:
Forlig om besparelser: Natursamarbejdet overlever men nedjusteres