Private udviklere fortsætter omdannelsen af Gellerup. Endnu et nyt privat boligprojekt skal nu realiseres ved Gudrunsvej. 43 lejligheder og rækkehuse skal være med til at skabe øget bykvalitet og kvartersdannelse mellem de velkendte otte-etagers betonblokke.
Masser af lys og luft mellem blokkene var et af mantraerne for arkitekt Knud Blach Pedersen, som omkring 1970 stod bag opførelsen af Gellerupparken. Men det ændres der nu gradvist på flere steder i bydelen.
Som en del af udviklingsplanerne for Gellerup og Toveshøj skal bydelen omdannes ”fra et udsat boligområde til en attraktiv bydel med byliv, en mangfoldig beboersammensætning og oplevelsesrig arkitektur”.
En del af det projekt består i ved hjælp af byfortætning at skabe øget bykvalitet og kvartersdannelse ved at bygge nye boliger langs Gudrunsvej:
”Ny bebyggelse i 2-5 etager, tegl og med grønne tage skal sikre variation og en nedskalering i forhold til blokkene. Ny beplantning og fælles opholdsarealer skal sikre et samlet bydelskvarter i menneskelig skala med et grønt præg,” står der i den lokalplan, som Aarhus Kommunes Magistrat mandag sendte videre til vedtagelse i Aarhus Byråd.
Målet er at skabe et mindre, samlet bydelskvarter med forskellige boligtyper og bebyggelsesformer foran de to otte-etagers boligblokke langs Gudrunsvej med de lidt anonyme betegnelser B3 og B4. En del af parkeringspladserne og grønne arealer inddrages til byggeriet.
Blok B4 blev gennemgribende renoveret i 2020 med blandt andet nye adgangsarealer, et nyt “byhusbånd” i to etager i stueetagen og ”Den gyldne port”, der udgør et vigtigt element og pejlemærke i omdannelsen af Gellerup.
Boligblokken B3 forventes tilsvarende at blive renoveret de kommende år.
Andel af almene boliger skal reduceres til 40 procent
Lokalplanen er blevet til efter ønske fra Brabrand Boligforening, som ejer jorden. En privat udvikler står klar til at opføre de 18 rækkehuse i 2-3 etager og en etageejendom i 4-5 etager med ca. 25 lejligheder.
I alt er der tale om 4.300 m² ny bebyggelse. Til sammenligning udgør de eksisterende blokke 20.200 m².
Ud over at skabe oplevelsen af mere afgrænsede kvarterer skal nybyggeriet også være med til at nå målsætningen i udviklingsplanen for Gellerup om, at andelen af almene familieboliger i fremtiden højst må udgøre 40 procent.
Ikke behov for så mange p-pladser
Rækkehusene skal bygges i to og tre etager med tre sammenbyggede boliger i hver række og placeres med gavlene mod Gudrunsvej. Det skal være med til at bryde oplevelsen af de lange facader på de omkringliggende boligblokke, står der i lokalplanen.
Rækkehusene opføres med flade tage, som gør det muligt at indrette tagterrasser og udforme grønne tage med græs eller stenurter, såkaldte sedumtage.
Terrænet, hvor rækkehusene placeres, bliver hævet, sådan at husene opføres i niveau med Gudrunsvej. For at mindske trafikstøjen skal der etableres støjskærme langs vejen, der skærmer rækkehusenes haver.
Desuden placeres en 4-5 etagers boligblok på hjørnet af Gudrunsvej over for de privatejede boligblokke, der er døbt “Pionérhusene”. Den nye blok opføres i fire etager ind mod “Den gyldne port” og hæves til fem etager mod øst ”for at fremhæve ankomsten til Gellerup”, som der står i planen.
På hjørnet af Gudrunsvej indrettes et mindre byrum med beplantning, der markerer hjørnet, og stier kobler området sammen med Byparken.
Som nævnt reducerer nybyggeriet antallet af parkeringspladser foran B3 og B4. En analyse fra Brabrand Boligforening konkluderer, at der ikke er brug for så mange pladser. Ekstra behov for parkering kan opfyldes ved at benytte p-pladser foran de øvrige høje blokke, B1-B5 vurderer boligforeningen.
Lokalplanen sikrer opholdsareal på mindst 40 % af etagearealet for ny bebyggelse. Træer, blomstereng og fælles ”opholdscirkler” vil kunne bruges af både de nuværende beboere og de kommende indflyttere.