De politiske partier i Aarhus Byråd er blevet enige om, at ændre grænsen mellem Sødalskolens distrikt og den nye Gellerup-skoles distrikt, sådan at børn fra det nye Karen Blixen-kvarter skal gå på den nye skole, mens børn fra Pionérhusene øst for Gudrunsvej skal gå på Sødalskolen.
Aarhus Byråd skal inden længe tage stilling til de nye skoledistrikter i Aarhus Vest, der skal sikre den kommende nye skole i Gellerup et socialt bredt sammensat skoledistrikt. De øvrige vestbyskoler bakker op om forslaget. På Sødalskolen er der dog bekymring over, at skolens elevgrundlag ikke bliver så stort som tidligere.
De politiske partier blev allerede sidste sommer enige om nye skoledistrikter, men efter en høringsproces i efteråret, foreslår Børn og Unge, at der justeres på afgrænsningerne:
Det kommende Karen Blixen-kvarteret nord for Gudrunsvej flyttes fra Sødalskolens distrikt til den nye skoles distrikt. Omvendt rykkes de 222 private lejligheder i Pionérhusene øst for Gudrunsvej til Sødalskolens distrikt.
Sødalskolen skal hæve egenskole-andel
Flytningen af Karen Blixen-kvarteret vil betyde et lidt mindre elevgrundlag for Sødalskolen, erkender Børn og Unge.
”Det skal dog ses i sammenhæng med, at Sødalskolen har mulighed for at hæve deres egenskole-andel, hvilket der er afsat 1 mio. kr. til. Dertil kommer, at der på sigt forventes boligudbygning i Sødalskolens distrikt, som vil medføre et større elevgrundlag til Sødalskolen”, argumenterer forvaltningen i indstillingen.
Desuden tilføres Sødalskolens distrikt et område ved Åbyhøjgården, sådan at distriktsgrænsen følger vejene. Dette område har tidligere hørt til Åby Skole.
Ønsker penge til ny skolegård
På et møde med Børn og Unge ønskede Sødalskolens bestyrelse, at der både på kortere og længere sigt tilføres yderligere distrikt til skolen.
I et høringssvar understreger Sødalskolen, at skolen arbejder med at skabe yderligere sammenhørighed til lokalsamfundet. Men skolebestyrelsen gør opmærksom på, at hvis skolen som håbet skal øge andelen af distriktets børn, der går på skolen, bør politikerne også vise vilje til at investere i skolen, for eksempel i form af en ny skolegård.
”En ny skolegård vil gøre os yderligere attraktiv og vil kunne signalere Sødalskolens værdier Faglighed og Fællesskab i vores udemiljø”, skriver Sødalskolen.
Mangler familieboliger
Skolebestyrelsen peger desuden på, at der i skoledistriktet mangler familieboliger, og det betyder, at skolen mister elever, når familier flytter fra området:
”Sødalskolen erfarer, at familier flytter fra skoledistriktet for at få en mere blivende boligsituation. Kommende nybyggeri vil derfor være et løft for skolens elevtal, hvis der bliver tale om boliger, hvor familier kan vokse og blive i vores
område”.
Skolebestyrelsen henviser til et kommende boligbyggeri i en del af erhvervsområdet ved Gjellerupvej, hvor Arlas mejeri og en listefabrik tidligere har opereret. Her planlægges der nu et nyt boligkvarter, der vil blive en del af Sødalskolens distrikt.
Karen Blixen-kvarter skal have lokalt tilhør
Som nævnt foreslår Børn og Unge, at det kommende Karen Blixen-kvarter kommer til at høre til den nye skole i Gellerup, i stedet for at børnene i de kommende nye private boliger som tidligere foreslået skal gå på Sødalskolen.
”Med Karen Blixen-kvarteret som en del af den nye skoles distrikt vil både de nye og eksisterende boliger i Gellerup tilhøre den samme skole, og skolen vil i højere grad komme til at fungere, som den lokale skole for alle børn omkring den”, skriver Børn og Unge.
”Børnene vil endvidere have en væsentlig kortere skolevej, hvis den nye skole bliver distriktsskolen frem for Sødalskolen.”
Til gengæld lægger Børn og Unge som nævnt op til, at Pionérhusene (i forslaget kaldet Svanebyggeriet) allerede fra skoleåret 2021-2022 bliver en del af Sødalskolens distrikt.
Planen var egentlig, at de 222 lejligheder skulle høre til Åby Skoles distrikt frem til 2025, men høringssvar fra både Sødalskolen og Åby Skole nævner, at det vil være bedre, at området fra starten hører til Sødalskolen. Det ønske har forvaltningen lyttet til.