Rytterne i True Skov Rytterlaug har fået opsat nyudviklede låger i Skjoldhøjkilen, der kan bruges af ikke kun ryttere, men også af handicappede i kørestol og folk med barnevogn. En del brugere af området tøver dog med at gå ind i indhegningerne, når der er græssende dyr i dem.
Det var en fejring af fællesskabet og samtidig også af en god dosis vedholdenhed, da en del af medlemmerne af True Skov Rytterlaug søndag mødtes i Skjoldhøjkilen og indviede de nye handicap- og ryttervenlige låger, som er opsat på initiativ af rytterlauget.
Med bobler og fyldte chokolader blev det fejret, at rytterne nu kan komme ind i det indhegnede område syd for Skjoldhøjvej. Lågerne er sat op i samarbejde med Aarhus Kommune, der har betalt halvdelen af udgifterne.
”Baggrunden er jo, at de mange indhegninger til græssende dyr desværre begrænser mange brugergrupper i at komme ind i de offentlige skove. Det er selvfølgelig udtalt blandt rytterne, men det er faktisk også et stort problem for handicappede, der bruger kørestol, eller folk der har andre køretøjer med, for eksempel en barnevogn,” sagde Anne Hove, som har været med i hele udviklingsarbejdet.
”Lige netop den her del af skoven ligger jo meget bynært og er meget besøgt, så der er rigtig mange forskellige brugergrupper, der færdes her hver eneste dag. Derfor har vi i rytterlauget ønsket at være med til at finde nogle løsninger på den her udfordring.”
På eget ansvar
Rytterne håber, at mange andre brugergrupper vil få glæde af lågerne. Og Anne Hove kunne fortælle, at brugerne af Holmstrupgård, en socialpsykiatrisk behandlingsinstitution for unge i alderen 12-23 ligeledes har stor glæde af, at de nu kan bruge naturen i nærområdet.
Desuden refererede hun en mail fra en glad kørestolsbruger, som nu også kan komme en tur ud i Skjoldhøjkilen:
”Når man er kørestolsbruger på stier i naturen, er låger altid en stor forhindring. Jeg skal derfor rose initiativet og udtrykke min glæde over funktionen.”
Det sidste år har der ikke været dyr i indhegningen ved Skjoldhøjvej, og det har hjulpet rytterne, understregede Anne Hove. I sommeren og efteråret 2022 har rytterne kunnet øve åbning af lågerne og træne med hestene, som skal stå stille, mens man betjener funktionen.
Men når der igen er dyr i indhegningen, er situationen en anden:
”Mange har berettiget bekymringer for at ride igennem, når der er dyr i indhegningen. Og det ved jeg, at mange handicappede og kørestolsbrugere også har. Det vil jeg lade være op til den enkelte at vurdere. Det er på eget ansvar at ride eller køre ind til dyrene,” sagde hun.