Et karakteristisk Friis & Moltke-hus på Lyngbakkevej 8 i Brabrand Bakker er igen kommet i centrum for stridigheder. Og Brdr. Thybo Ejendomsudvikling er som også tidligere den ene part. Selskabet har onsdag nedrevet en mur i tilknytning til huset – stik imod den nye ejers ønske.
”Det er så vildt, at det gør fysisk ondt. Det er hele rygraden og identiteten, der er kendt af arkitekter verden over”.
Sådan lød det onsdag morgen fra Ane Samuel, som sammen med sin mand har købt Friis & Moltke-villaen på Lyngbakkevej 8. Villaen er kendt under navnet Bigaards Hus og er internationalt kendt blandt arkitekter.
Hun var netop blevet klar over, at husets nuværende ejere, Brdr. Thybo Ejendomsudvikling, var begyndt at rive den 25 meter lange mur ned – i direkte modstrid med deres ønske, kun 14 dage før de efter planen skulle overtage huset.
Ejendommen er ikke registreret som bevaringsværdig, men betragtes i arkitektverdenen som en del af kulturarven. Nedrivningen af muren har de seneste dage også ført til et ramaskrig blandt arkitekter, der anser muren for at være en integreret del af husets arkitektur.
”Man kan kun blive trist til mode når vigtig kulturarv vandaliseres for at skabe profit. Jeg beder alle der interesserer sig for arkitektur og tror på dens kulturbærende rolle og samfundsværdi om at hjælpe med at bringe dette frem i lyset”, skrev arkitekt Rasmus Grønbæk Hansen, som bor i Brabrand og er afdelingsleder på Arkitektskolen i Aarhus, på Facebook.
Bød på huset allerede i 2017
Hun er oprindelig fra Brabrand og har længe set efter muligheden for at flytte tilbage. Sammen med sin mand bød hun allerede i 2017 på Bigaards Hus, men huset gik i stedet til Brdr. Thybo Ejendomsudvikling A/S.
Efter at selskabet havde fået afslag på ønsket om at udstykke grunden blev huset igen sat til salg, og parret besluttede at byde igen.
”Jeg boede som barn på Lykkendalsvej og har leget i skoven i området. Jeg har altid syntes, at Friis & Moltke-huset er fantastisk smukt, og det samme er hele området med de store træer”, siger hun.
Afslag på ansøgning om udstykning
Brdr. Thybo Ejendomsudvikling har ejet ejendommen Lyngbakkevej 8 siden 2017, hvor selskabet købte ejendommen for næsen af flere andre interesserede. Siden har selskabet gentagne gange forsøgt at få lov til at bygge yderligere på den bakkede og træbeklædte grund.
Ejendommen er omfattet af lokalplan 310 fra 1989, som fastslår at ejendommen kun må bestå af én bolig, samt at ejendommen ikke kan udstykkes. Selskabet fik senest i foråret 2019 afslag på at bygge yderligere tre huse på grunden.
Nu har selskabet så solgt Bigaards Hus – men med en klausul i aftalen, der siger, at parret ikke vil modsætte sig det, hvis Brdr. Thybo Ejendomsudvikling igen søger om byggetilladelse på den resterende del af grunden.
”De ønsker at bygge lige til højre for huset, og en del af matrikelkortet går gennem muren. Derfor var det så presserende for dem at få den væltet. Men vi havde ikke troet, at de ville gøre det, da man skal have en nedrivningstilladelse. Og det har de ikke”, siger den nye køber.
“Der var ikke andre muligheder”
Hun forklarer, at de som købere sagde ja til den såkaldte deklaration alene for at få lov at købe huset:
”Der var ikke andre muligheder – vi kunne kun få lov til at købe huset, hvis vi sagde ja,” siger hun og understreger, at det ikke var en del af klausulen, at muren måtte væltes.
Hun forklarer, at de som købere af huset har sagt ja til klausulen i tillid til, at Aarhus Kommune står fast på afslaget til yderligere byggeri i området – også uden deres aktive protester.
”Køber har været fuldt informeret”
Direktør Rasmus Kjær, Brdr. Thybo Ejendomsudvikling, er uenig i den nye købers fremstilling:
”Køber har hele vejen været fuldt informeret om, at vi ville rive muren ned, og de har accepteret det, senest i købsaftalen.”
Rasmus Kjær forklarer, at nedrivningen af muren har været planlagt i tre måneder og er en del af færdiggørelse og finish af huset, efter at der tidligere også er blevet revet en garage ned på den del af grunden
Nedrivning uden hjemmel
Sagen har fredag taget en drejning, idet Aarhus Kommune har meddelt Brdr. Thybo Ejendomsudvikling, at muren er revet ned uden hjemmel: Det er i strid med reglerne, ”at der sker indgreb i den eksisterende ejendom”.
”En mur over 1,8 meter vil kræve byggetilladelse. Derfor vil en nedrivning af samme også kræve en nedrivningstilladelse”, skriver Aarhus Kommune. En sådan tilladelse har selskabet ikke.
Direktør Rasmus Kjær er ikke enig i den afgørelse og ser frem til et afklarende møde med forvaltningen om 14 dage.
Aftalen var, at køberne kunne få nøglerne til huset d. 15. november, men det er i skrivende stund uafklaret, om det vil ske. Selskabet har meddelt, at overtagelsen foreløbig er stillet i bero.
Artiklen er redigeret lørdag d. 2. november.