Nye beregninger viser, at elevgrundlaget for den kommende nye skole i Gellerup kun er det halve af det, Aarhus Kommune hidtil har regnet med. Når skolen står klar i 2025, er der kun børn til halvandet spor i stedet for de tre spor, man bygger skolen til. Forberedelserne til skolen fortsætter dog uændret.
Artiklen er redigeret: Aarhus Kommune oplyser, at det lavere antal familieboliger, der forventes i de kommende år, ikke specifikt er i Karen Blixen Kvarteret, men i Gellerup og Toveshøj generelt.
En kommende ny skole og fritidscenter til 294 millioner kroner regnes for et af de centrale elementer i omdannelsen af Gellerupparken, Toveshøj og Bispehaven. Skolen skal blandt andet være med til at tiltrække flere børnefamilier til de tre boligområder.
Men nu viser det sig, at elevgrundlaget for den nye skole er langt lavere, end Aarhus Kommune hidtil har regnet med. Forventningen er nu, at antallet af private familieboliger i området bliver reduceret med ca. 170 boliger i Gellerup og Toveshøj, blandt andet i det nye kvarter, Helheden ud mod Åby Ringvej.
”Forventningen er derfor også, at der er færre elever til den nye skole i Gellerup – ca. 1½ spor i stedet for 3 spor så langt prognosen rækker frem,” står der i et oplæg, som Børn og Unge-udvalget i Aarhus Kommune i sidste uge fik forelagt.
Kristine Tang Parbo, som er projektleder for tilblivelsen af den nye skole, lægger ikke skjul på, at de nye oplysninger fra udvikleren A. Enggaard har været en overraskelse for Aarhus Kommune. Men hun understreger, at kommunen er uden indflydelse på udviklingen af det nye kvarter, da det er Brabrand Boligforening, der har solgt grunden til udvikleren, A. Enggaard A/S.
”Det er brandærgerligt for skole-projektet, at der kommer færre familieboliger i det kommende nye kvarter. Det vil nødvendigvis få betydning for søgningen til den nye skole,” siger hun.
Kristine Tang Parbo peger dog på, at der med en lidt længere tidshorisont vil blive bygget mange flere familieboliger i bydelen.
”Så snart Ellehøjskolen lukker (i 2025, red), vil der blive byudviklet i det område. Og så vil Aarhus Kommune selvfølgelig have et stærkt fokus på at skabe nogle flere familieboliger der,” siger hun.
Skolen skal stadig være klar i 2025
På trods af det lavere elevgrundlag regner hun med, at arbejdet med forberedelsen af skolen fortsætter uændret, og at en tre-sporet skole på længere sigt stadig vil være passende. Der går bare lidt flere år, før elevgrundlaget er på plads.
”Det er jo lidt en snak om hønen eller ægget: Skal skolen være på plads, for at man kan tiltrække flere børnefamilier til området – eller skal man vente på, at elevgrundlaget er stort nok. Byrådspolitikerne har valgt, at skolen skal være klar, så den kan tiltrække børnefamilier til området,” siger hun.
Hun peger desuden på den praktiske udfordring ved at bygge en skole, der viser sig at være for lille. Det vil både økonomisk og praktisk være vanskeligt at udvide den senere.
”Desværre kommer boligbyggeriet i området nu ikke til at foregå helt så hurtigt, som man havde regnet med. Det vil selvfølgelig have en konsekvens i starten, men man har en klar forventning om, at der på længere sigt vil være børn nok til en tresporet skole.”
Aarhus Kommune arbejder fortsat på, at den nye skole skal stå klar i 2025, siger Kristine Tang Parbo.
”Det er den beslutning, politikerne har truffet. Skolen skal være en dynamo i bydelsforandringen. Vi bygger en attraktiv ny skole og fritidscenter med en stærk pædagogisk og projektbaseret profil. Det bliver et markant anderledes skole- og fritidstilbud, hvor eleverne vil komme til at arbejde med projekter, som er helt tæt på elevernes egen hverdag. Jeg er helt sikker på, at det bliver en skole, der vil blive søgt af elever også uden for området,” siger hun.
For høje tilbudspriser
Der har dog været flere udfordringer for Aarhus Kommune: Da tilbuddene fra de fire totalentreprise-teams indløb i slutningen af juni, viste det sig, at de alle fire prismæssigt lå et pænt stykke over den forventede anlægsramme.
De første bedømmelsesmøder blev derfor aflyst, og forhandlingsudvalget gik i stedet i forhandling med tilbudsgiverne om de tilbudte priser. Det er herefter blevet besluttet at ændre på nogle af kravene til byggeriet samt at tilføre ekstra midler til projektet med henvisning til de generelle prisstigninger i byggebranchen.
Desuden vil bedømmelsesprocessen blive forlænget med 3 måneder, så der bliver tid til brugerinddragelse. Det vurderes fortsat, at det vindende tilbud vil kunne godkendes i byrådet i marts 2022.