Årslev er et af syv særligt værdifulde kulturmiljøer i Aarhus, som bør beskyttes og bevares, vurderer Arkitektskolen i Aarhus i en kortlægning. Det er især den naturskønne placering med kig ned mod Årslev Engsø og det ubebyggede englandskab, der tæller.
Der er noget historisk vingesus over Årslev, der blev anlagt tilbage i det 4.-5. århundrede og lå højt på bakken og med en direkte forbindelse til Aarhus via Aarhus Å.
Landsbyen bestod tilbage i middelalderen af 14 tætplacerede gårde med kirken centralt i byen som et typisk landsbymiljø. Årslev lå centralt placeret som et administrativt knudepunkt, og landsbyen har fået sit navn efter kongens tildeling af landsbyen til en lensmand (årmand).
Sådan lyder beskrivelsen af Årslev i den kortfattede rapport, Arkitektskolen i Aarhus har udgivet med støtte fra Realdania.
Her opfordrer arkitekterne til, at ny arkitektur tager udgangspunkt i naturen og landskabet, sådan at de eksisterende kvaliteter bevares.
”De bærende værdier knytter sig til byens høje placering med udsigt udover Årslev Mark med levende hegn og den genoprettede Årslev Engsø. Det er af stor værdi for landsbyen og besøgende, at englandskabet ved Årslev Mark ikke er bebygget,” skriver arkitekterne.
Nye huse bør tilpasses levende hegn
Eksperterne erkender dog, at Årslev har gode egenskaber inden for bosætning:
”Landsbyen har store reakreative egenskaber med masser af dyreliv, der er attraktiv for nye tilflyttere. Ligeledes rummer Årslev egenskaber inden for kultur.”
Aarhus Kommune har udpeget et 119 hektar stort område mellem Silkeborgvej og Skibbyvej som byudviklingsområde. Projektet Årslev Fælled har allerede formuleret en række visioner for, hvordan et nyt boligområde kan udformes. Arkitekterne opfordrer i rapporten til at være påpasselig med, hvordan ny bebyggelse udformes:
”Den nye arkitektur bør blandt andet tilpasses de eksisterende levende hegn. Ligeledes bør det ældre vejforløb langs Duelandsvej samt miljøet omkring kirken sikres. Dele af Årslev Mark er omfattet af fredninger,” skriver arkitekterne.
”Usammenhængende samling af landhuse og gårde”
Det er dog ikke sådan, at Årslev i sin helhed vurderes bevaringsværdig. Årslevs landsbykerne blev i 1961 for alvor forstyrret af omlæggelsen af hovedvejen, der har skabt en todelt landsby.
”Årslev blev yderligere isoleret fra sine marker med anlæggelsen af motorvejen nord for byen i 2003. Byens udvikling har efterfølgende stået stille,” står der i rapporten.
”Markstrukturen er gennemskåret af Herningmotorvejen, og Årslev står tilbage som en usammenhængende samling af landhuse og gårde, hvilket forringer de kulturhistoriske og integritetsmæssige værdier. Landsbyens værdier knytter sig til den naturskønne placering ned mod Årslev Engsø,” understreger arkitekterne.
Du kan selv gå på opdagelse i Arkitektskolens kortlægning, der også blandt andet omfatter området omkring Marselisborg Hospital og Skjoldhøjkollegiet.