Byggeriet af 37 boliger på Stenbækvej i kanten af Hans Broges Bakker er så småt ved at være færdigt, og de første er ved at flytte ind. Imens prøver naboerne fortsat at gøre Aarhus Kommune opmærksom på, at byggefirmaet 1927 Estate ikke overholder kravet om en afstand på 30 meter til fredskov.
”Hvem skal vi tale med, hvem tager ansvar?”
Spørgsmålet bliver stillet i frustration af Per Smedegaard, formand for grundejerforeningen Tranebærvej i en email til direktør for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Henrik Heiding, efter at han og andre beboere på Tranebærvej gennem mere end et år forgæves har forsøgt at komme i dialog med kommunen.
Sagen handler om byggeriet af 37 rækkehuse på Stenbækvej 19-21, også kaldet Stenbækhave. Boligprojektet har været undervejs siden 2009, og er blevet bremset flere gange, bl.a. af borgergruppen Hans Broges Bakker, der klagede over, at der var ved at blive givet tilladelse til byggeri så tæt på et bakkede og idylliske skovområde.
Normalt kræver naturbeskyttelsesloven 300 meters afstand til skoven, den såkaldte skovbyggelinie, men da der skulle laves lokalplan for området, besluttede Aarhus Kommune at give dispensation, sådan at der kunne bygges helt ind til 30 meters afstand til skoven.
Otte meter fra fredsskov
”Kan vi som naboer få vished for at den (ufattelige) dispensation, der er givet … overholdes”, spurgte Per Smedegaard i en email til Teknik og Miljø allerede i foråret 2018, da byggeriet lige var gået i gang. Uden at få svar.
Siden har naboerne til byggeriet forsøgt at komme i dialog med flere fagfolk i forskellige afdelinger, men uden held. Derfor kontaktede Per Smedegaard midt i marts direktør Henrik Seiding:
”Jeg skriver på vegne af en meget frustreret grundejerforening på Tranebærvej der trods gentagne henvendelser til kommunes sagsbehandlere, ikke oplever handling”.
Per Smedegaard skrev, at beboerne ”har forsøgt at gøre kommunen opmærksom på, at der er opført bygninger 8 m fra fredskov” men at de følte sig syltet og ignoreret af kommunen. Det var i den forbindelse, han bad om svar på, hvem der ville tage ansvar i sagen.
”Byggeriet er afsat indenfor byggefelterne”
I løbet af få dage kom der svar fra direktøren for Teknik og Miljø:
”Det er vores opfattelse, at bebyggelsen opføres i overensstemmelse med byggetilladelsen. Vi har modtaget en IBS-attest fra landinspektøren og den godtgør, at byggeriet er afsat indenfor byggefelterne”, skrev Henrik Seiding og vedlagde den godkendte situationsplan, hvor skovbyggelinje og byggefelter var indtegnet.
Henrik Seiding gjorde samtidig opmærksom på, at det er chefen for Byggeri i Teknik og Miljø, Ann Hamborg, der er den rette kontaktperson i sagen.
Stadig intet svar
Per Smedegaard skrev derfor straks til Ann Hamborg for at gøre hende opmærksom på, at ”ved besigtigelse på pladsen er bygningerne nu under 10 m fra fredskov”. Han påpegede, at der må være tale om en fejl i sagsbehandlingen.
Her, over en måned efter hans email til chefen for Byggeri, er der endnu ikke kommet svar, og det frustrerer Per Smedegaard.
”Det virker som om, byggefirmaet kan gøre, hvad de vil. Vi mener jo, at Aarhus Kommune som myndighed bør besigtige byggeriet og selv tjekke, at der er den afstand til fredsskov, der skal være”, siger han.
Landinspektør skriver at alt er i orden
Vores Brabrand har kontaktet chefen for Byggeri, Ann Hamborg, som svarer, at forvaltningens fagfolk ikke selv har besigtiget byggeriet, men har en landinspektørs ord for, at afstanden til skovbyggelinje er overholdt.
Hun har til Vores Brabrand sendt dokumentation fra landinspektør Steffen Sejr, hvor han skriver, at “afsætningen er i overensstemmelse med byggetilladelse fra Århus Kommune”.
Ann Hamborg tilføjer, at såfremt Byggeri konstaterer en overskridelse af vilkår for byggetilladelse, vil man forfølge sagen.