2122 husstande i Brabrand har fået tilbud om kompensation for støjgener gennem det langvarige sporarbejde gennem bydelen – men de fleste venter fortsat på svar. Vores Brabrand har i de seneste uger stillet Banedanmark en række svar om kompensationen. Her får du svarene.
De omfattende arbejder på og omkring jernbanen gennem Brabrand slutter efter planen i begyndelsen af juni. Til den tid har udskiftningen af skinner og sveller samt sænkning af sporene under Silkeborgvej varet i næsten fire måneder.
Støj- og støvgenerne har været meget ujævnt fordelt. Nogle har til deres overraskelse næsten ikke mærket sporarbejdet, mens andre i længere perioder har fået deres nattesøvn spoleret.
I Facebook-gruppen Sporarbejde Brabrand 2022 har man kunnet følge naboernes erfaringer og oplevelser. Her fylder debatten om kompensation for støjgener under banearbejdet mindst lige så meget som de konkrete udfordringer.
Især skriver flere om deres frustration over ikke at have fået svar på deres ansøgning – flere måneder efter at den var indsendt. En meningsmåling blandt de 387 medlemmer af gruppen d. 17. april viste, at meget få da havde fået svar.
I gruppen skrev flere, at de af Banedanmark havde fået oplyst, at der også ville blive udbetalt kompensation for gener efter den meget omtalte weekend i februar – i modsætning til hvad Vores Brabrand tidligere har oplyst.
Alt dette satte gang i en længere email-korrespondance med Banedanmarks presseafdeling, som al kommunikation med styrelsen skal foregå igennem. I løbet af de sidste par uger har Vores Brabrand stillet en række spørgsmål, og svarene på dem har så flere gange givet anledning til nye spørgsmål.
De sidste svar indløb tirsdag eftermiddag, og du får nu her alle spørgsmål og svar i deres helhed. Skriv meget gerne til voresbrabrand@gmail.com, hvis dette giver anledning til nye overvejelser eller spørgsmål.
På skurvognsmøde d. 5. april oplyste projektleder Ditte Holst Nielsen, at der ikke ville blive udbetalt kompensation i forbindelse med udskiftning af sveller og skinner, hvilket jeg har skrevet kort om her. Nu skriver folk til mig, at de har fået oplyst af Banedanmarks kommunikationschef, at den oplysning ikke er rigtig. Jeg vil derfor bede jer om information om dette: Ydes der kompensation – og i givet fald til hvem?
“Det er støjniveauet ved boligen, som afgør, om en bolig er berettiget til kompensation. Anlægsarbejderne ved Silkeborgvej kan udløse kompensation, hvis de overskrider niveauet 55 dB i sammenhængende perioder på 3 nætter eller mere, eller 60 dB for enkelte nætter. Alle støjende anlægsarbejder i perioderne 1.-4. april 2022, 8.-19. april 2022 og 29. april-6. maj 2022 kan udløse kompensation for husstande med en tilstrækkelig støjpåvirkning. Husstande, som er berettiget til kontant kompensation eller hotelophold, modtager brev i e-boks.”
Er det rigtigt, at vurderingen af, hvem der er berørt nok til at få kompensation, er baseret på støjkort – altså en FORVENTET gene?
“Det er rigtigt, at den forventede støj er beregnet forud for anlægsarbejderne, bl.a. fordi naboer skal have mulighed for at søge kompensation i form af ophold på hotel inden anlægsarbejderne bliver udført. Banedanmark har en ekstern, akkrediteret part, der på baggrund af de planlagte arbejder for hvert arbejdsstadie beregner den forventede støj. De udarbejder på det grundlag støjudbredelseskort og lister over de boliger, der bliver udsat for støj på niveauer, som kan udløse kompensation.”
Hvis det er rigtigt (at vurderingen af støjbelastning er baseret på støjkort), kan man så efterfølgende komme til Banedanmark, hvis man mener, at man oplever støj over grænseværdierne?
“Det er muligt at komme til Banedanmark for at afsøge, om man er berettiget til at modtage støjkompensation. Det gælder både, hvis man har fået brev om, at man er berettiget til støjkompensation, eller hvis man ikke har fået brev, men mener, at man oplever en støjpåvirkning, som er over grænseværdierne.
Hvis en nabo, som ikke har fået brev om at være berettiget til kompensation, henvender sig med en oplevelse af væsentlige støjgener, så vil Banedanmark behandle sagen og vurdere, om støjgenerne har oversteget det forventede niveau, så husstanden er berettiget til kompensation. Dette kan ske via orienteringsbrevet.”
Der ser ud til at have været en meget tilfældig udsendelse af orienteringsbreve om kompensation – f.eks. at familier på en vej i nummer 3 og 7 får brev, mens familien i nummer 5 intet hører. Er der en forklaring på, at det kan ske?
“Det er støjniveauet ved boligen, som afgør, om en bolig er berettiget til kompensation. Derfor kan det især i tætbebyggede områder ske, at én husstand kan være berettiget til kompensation, mens naboen ikke er det, ligesom en husstand kan være kompensationsberettiget i én anlægsperiode, men ikke i en anden, da anlægsaktiviteterne og dermed støjniveauerne er forskellige i perioderne.”
Kan I sige noget om, hvornår kompensationen tilbage fra februar bliver udbetalt?
“Vi er i Banedanmark fortsat i fuld gang med at behandle udbetalingerne af støjkompensation fra februar måned, og vi arbejder så hurtigt, som vi kan. I sagsbehandlingen har Banedanmark dog prioriteret at behandle ansøgningerne om kompensation i form af et midlertidigt hotelophold først, og disse ansøgninger er alle blevet færdigbehandlet før anlægsarbejderne er gået i gang. Vi forventer at have behandlet de resterende ansøgninger om støjkompensation snarest muligt.”
Og kan I oplyse antallet af husstande, der har fået kompensation?
“Det er på nuværende tidspunkt desværre ikke muligt at oplyse et endeligt tal, da nye ansøgninger løbende kommer til. Det kan dog oplyses, at Banedanmark forud for anlægsarbejderne i februar måned sendte brev til 2122 husstande med besked om, at de er berettiget til kompensation i forbindelse med anlægsarbejderne.”