Fra afskåret bagside til en del af byen. Sådan lyder en af overskrifterne på den kommende byudvikling omkring det forladte Brabrand Mejeri ved Sylbækvej og Gjellerupvej. Tirsdag eftermiddag var der stor deltagelse ved et borgermøde om projektet i en af det forladte mejeris store haller.
I et lidt anonymt hjørne af Brabrand ligger Arlas store forladte mejerigrund side om side med lidt slidte erhvervsvirksomheder blandet op med boliger og med de hyggelige kolonihaver og Café Æblehaven lige i nærheden.
Dette meget blandede område på 45.500 kvadratmeter er afsættet for en ambitiøs vision: Her skal om nogle år skyde en helt ny grøn bydel op. Tæt på både den smukke natur i Aarhus Ådal og på Aarhus centrum. Området er af udviklingsfirmaet Domis døbt Åby Vest.
Drivkræfter i processen er Hommelhoff-familien, der ejer en del af området, hvor en tidligere listefabrik har ligget. Claus Hommelhoffs udviklingsfirma Domis står for udviklingsarbejdet sammen med arkitektfirmaet Sleth. Desuden er også Nordstern, tidligere Casa, med i projektet.
Arbejdet blev skudt i gang med et borgermøde i december 2022. Her blev en arbejdsgruppe nedsat med deltagelse af blandt andet lokale borgere.
Gruppen mødtes i januar for at diskutere de mest markante kendetegn ved området, der bør gå igen i den kommende byudvikling. Borgerne var enige om at fremhæve områdets smukke natur, det særlige, lidt rodede miljø der er i det blandede erhvervsområde – og så områdets historie der går langt tilbage i tiden.
Det var nogle af de samme temaer, arkitekt Magnus Særkjær fra Sleth Arkitekter slog an i sin præsentation af de foreløbige visioner for områdets udvikling. Arkitektfirmaet arbejder blandt andet med ideer til, hvordan naturen i området kan inspirere det kommende nybyggeri.
Smuk natur og industrielt miljø
Sleth Arkitekter ser Sylbækvej som en skillelinje i forhold til områdets forskelligartede karakter. Vest for vejen, omkring mejerigrunden og over mod Sølyst og Haveforeningen Søvang, er området præget af den smukke natur ned mod Brabrand Sø og lægger op til at etablere grønne gaderum, forklarede Magnus Særkjær.
På den anden side af Sylbækvej er området præget af det mere industrielle miljø omkring den gamle listefabrik. Denne del af området lægger ifølge Sleth Arkitekter op til at skabe noget mere bymæssigt med tættere gaderum, der kan tiltale forskellige beboer-segmenter. Her kan også være forskellige erhvervsfunktioner, små cafeer og restauranter.
”Det er ret inspirerende at opleve de her gamle fabrikshaller og den materialitet, der er i dem. Vi vil analysere grundigt, hvad det er, der gør det område spændende. Og så prøver vi at føre det over i en ny form, når vi skal til at bygge i området,” forklarede arkitekten.
Han fremhævede også en gammel kedel, som stadig findes på listefabrikkens område.
”Den har et ret spændende potentiale. Hvis den bliver renoveret, kan den blive et nyt anker i hele det her område. Måske kan den rumme bageri, café eller værksteder,” nævnte han.
Grøn mobilitet
Sleth Arkitekter arbejder også med andre elementer, der skal gøre området til et godt sted at bo. Her er man både tæt på naturen og tæt på midtbyen. Målet er at skabe en bydel med plads til mange forskellige beboertyper.
Blandt andet vil man gerne styrke såkaldt grøn mobilitet. Det skal især være et attraktivt område for cyklende og gående.
”Vi skal også tænke på dem, der har bil, men det er især de bløde trafikanter, vi gerne vil gøre det godt for. Vil gerne sikre gode skoleveje og gode koblinger ind og ud af området, blandt andet til Sølyst og ned til Brabrandstien,” sagde Magnus Særkjær.
Desuden nævnte han et muligt mobilitets-knudepunkt tæt på ringvejen, hvor en mulig ny togforbindelse mellem Aarhus og Silkeborg kan få et stop.
Frygt for byudvikling i naturområde
Der var mange spørgsmål fra de cirka 70 fremmødte. De gik blandt andet på, hvordan man vil sikre en bedre infrastruktur i området, hvor der i dag ofte er udfordringer for biltrafikken på den smalle Egsagervej.
Desuden spurgte en række af beboerne i Haveforeningen Søvang gentagne gange til planerne for et offentligt naturområde tæt på Brabrandstien. Flere udtrykte frygt for, at det kommunalt ejede areal vil blive afhændet til udviklingsfirmaet Domis og inddraget i byudviklingen.
Endelig blev ejendommen Vester Søgaard flere gange nævnt. Gården stammer tilbage fra 1800-tallet, og det er på gårdens tidligere jorde, at Haveforeningen Søvang er anlagt. Flere af beboerne forsøgte at spørge ind til ejendommens eventuelle inddragelse i byudvikling uden at få et klart svar.
Høringsfrist d. 26. maj
Udviklernes ønske om at omdanne det slidte industriområde er i overensstemmelse med Kommuneplan 2017, hvor erhvervsområder allerede er udpeget til byomdannelse. Kommuneplanens hovedstruktur angiver områder, hvor vækst og byudvikling er prioriteret, hvor der skal være natur, infrastruktur osv.
Men der skal alligevel ændres i rammerne, der i en årrække ikke er blevet opdateret. Teknik og Miljø arbejder på et forslag til et tillæg til Kommuneplanen, der gør det muligt at opføre boliger i det tidligere erhvervsområde.
Du kan indsende din holdning og forslag til byudvikling i området i et skriftligt høringssvar. De høringsbidrag, der kommer i denne del af processen, vil også indgå i en fremtidig lokalplan-proces, lover Teknik og Miljø. En ny lokalplan for området ventes færdig i foråret 2024.
Den igangværende høringsperiode slutter d. 26. maj. Du kan sende dit svar via Aarhus Kommunes høringsportal på www.deltag.aarhus.dk.