De lokale folkeskoler er helt klar til genåbning onsdag, og en hverdag der er tæt på det normale. Eleverne bliver dog opfordret til kun at være sammen med deres stamklasser. På skolerne krydser de nu fingre for, at en omfattende smittespredning kan undgås.
På alle de tre lokale folkeskoler, Engdalskolen, Ellehøjskolen og Sødalskolen, står lærere og pædagoger onsdag klar til at tage imod eleverne efter hjemsendelsen kort før jul.
Den endelige klarmelding fra myndighederne var ventet med spænding, men undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil gav på et pressemøde tirsdag formiddag grønt lys for, at skolerne kan åbne til en hverdag næsten som normalt.
Det betyder dog, at eleverne i videst muligt omfang skal blive i deres stamklasser. Kun når de har valgfag kan de være sammen på tværs af klasserne – men stadig med størst mulig afstand mellem elever fra forskellige klasser.
”Vi gør os meget umage med, at eleverne forbliver i deres klasser, og vi giver dem nøje instrukser om, at de også i pauserne kun er sammen med deres klassekammerater,” siger skoleleder på Engdalskolen, Anders Munthe.
Også på Sødalskolen er man meget opmærksomme på, at eleverne i pauserne ikke blander sig på tværs af klasserne. Alle vil være udendørs og bliver henvist til forskellige områder af skolens udearealer. Skoleleder Karen Henriette Jessen opfordrer eleverne til at have varmt tøj med, så de kan være ude i alt slags vejr.
Velkendte forholdsregler
Udfordringerne opstår, når eleverne samles til valgfagene, som for eksempel tysk og fransk, der typisk foregår på tværs af de enkelte klasser. Her vil begge folkeskoler forsøge at holde eleverne fra de enkelte stamklasser så samlet som muligt – med en vis afstand til de øvrige klassers elever.
Det er alt sammen forholdsregler, skolerne kender rigtig godt fra før jul, hvor rigtig mange af eleverne nåede at blive smittede, understreger Anders Munthe. I en periode spredte smitten sig på Engdalskolen, så i alt omkring 120 elever blev smittet.
”Nu håber vi bare, at vi ikke får den helt store smittespredning denne gang,” siger han. Også på Sødalskolen er skoleleder Karen Henriette Jessen fortrøstningsfuld:
”Jeg er egentlig forholdsvis rolig, men jeg har samtidig enorm respekt, for at vi har det forskelligt med smitterisikoen. Folk kan jo sagtens have deres egne gode grunde til at være særligt bekymret. Personalet har dog mulighed for at tage deres forholdsregler ved for eksempel at bruge visir og afskærmning. Men det kan især i de yngste klasser være svært helt at undgå nærkontakt med eleverne,” siger hun.
Heller ikke på Ellehøjskolen er skoleleder Helle Mønster bekymret for at åbne skolen igen:
”Vi havde ikke ret meget smitte på skolen i efteråret, men vi er selvfølgelig lidt spændte på, hvad vi kigger ind i nu, hvor smitten på det seneste er steget både i Hasle og Gellerup sogne. Vores forældre har dog indtil nu været rigtig gode til at melde ind og holde børnene hjemme, hvis der har været smitte i familien,” siger hun.
Test to gange om ugen
Elever som bliver nære kontakter til en smittet person uden for hjemmet, behøver ikke længere at være i isolation. I stedet bør de testes hurtigst muligt, men de kan fortsat komme på skolen, mens de venter på testresultatet, og når testen er negativ.
Til gengæld skal nærkontakter til smittede i husstanden isolere sig derhjemme, mens man venter på testresultatet.
Den regel bekymrer både Karen Henriette Jessen og Anders Munthe mest. Den kan betyde, at lærere, som enten selv er syge eller er nærkontakter til syge børn, kan være nødsaget til at isolere sig derhjemme:
”Det er nok dér, vi er mest bekymrede: Vi kan ende med at mangle så meget personale, at vi ikke kan ”stille hold”, hvis man kan sige det på den måde. Men vi krydser fingre for, at det ikke sker,” siger Anders Munthe.
Myndighederne opfordrer alle elever og medarbejdere til at lade sig teste to gange om ugen. Den ene gang om ugen vil det kunne ske på skolen, mens den anden gang typisk vil kunne foregå som hjemmetest. De bliver udleveret på skolerne.