Over hundrede forældre mødte fredag aften op for at høre om lattergas og hardballpistoler, da Beredskabet i Gellerup inviterede til informationsaften med mad, foredrag, teater og debat i Stars Festlokale på Holmstrupgårdvej.
Tekst: Helle Hansen. Fotos: Chadi Ali Kayed
En plakat med et billede af et par hænder fyldt med små sølvfarvede gaspatroner var mødeinvitationen, som havde været hængt op i Gellerupområdet og delt på de sociale medier for at lokke forældrene til.
”Initiativet til informationsaftenen er kommet fra lokale bekymrede forældre, der er aktive i beredskabet i Gellerup,” fortæller Simon El-Zeinab, der er Aarhus Kommunes koordinator i Beredskabet.
Beredskabet er et netværk af professionelle, lokale borgere og foreninger. Vi aktiverer beredskabet, når der er uro i lokalområdet. Simon El-Zeinab holder jævnligt møder med aktive fædre og mødre, som ønsker at gøre en forskel i deres lokalområde.
”For tre måneder siden kom vi til at snakke om det store problem, der er med de små gaspatroner, som mange unge er begyndt at sniffe og efterlader smidt rundt omkring i naturen. Og så har der hen over sommeren også været en hel del dårlige oplevelser med børn og unge, som render rundt og leger med hardballpistoler, som kan være farlige, også fordi at de ligner rigtige skydevåben,” fortæller Simon El-Zeinab.
Ud og ringe på dørklokker
I Beredskabet var der hurtigt enighed om at lave en kampagne, der efter planen skal løbe hen over vinteren. Første initiativ var informationsmødet fredag aften rettet mod forældrene, arrangeret i samarbejde med Det boligsociale Hus. Og i disse dage er en pjece på vej i trykken. I den bliver der på tre sprog gjort opmærksom på, hvor farligt det er for de unge at sniffe lattergassen, som ødelægger hjernen.
Når pjecen er klar fra trykkeriet, skal de frivillige fra Beredskabet sammen med Bydelsmødrene og andre frivillige ud at stemme dørklokker i Gellerup og omegn for at gøre forældre og unge opmærksomme på problemet.
Randa Radwan, der også er aktiv bydelsmor, har været med til at arrangere informationsaftenen.
”Jeg hørte om problemet med lattergas, og hvad det gør ved de unges hjerner, til et møde hos Bydelsmødrene, hvor politiet var forbi og fortælle. Og jeg tænkte, at det er rigtig vigtigt, at andre forældre også får den information. Derfor har jeg været med til at stå for arrangementet,” siger Randa Radwan, som også skal med ud og ringe på dørklokker.
De unge skal med
Tredje indsats i kampagnen er rettet mod de unge selv. Her er det planen, at der i februar eller marts skal holdes et nyt arrangement.
”Det skal vi have de unge med til selv at arrangere. Her har vi allerede en god kontakt til Oliven Spejderne, som også opførte et lille teaterstykke ved vores forældrearrangement.
Derudover har dansegruppen Black Top Team meldt, at de gerne vil være med til at planlægge et møde,” fortæller Simon El-Zeinab, der er meget tilfreds med deltagelsen i fredagens arrangement. Og han roser også den opbakning, der har været hele vejen rundt både fra skoler, moskeer, politiet, boligforening og den boligsociale indsats.
”Alle har bidraget og deltaget enten ved at stille op til selve arrangementet eller ved at støtte økonomisk. Det skal de have en stor tak for,” roser Simon El-Zeinab.