
En løsning ligger ikke lige om hjørnet, når det gælder problemerne med massiv og hurtigtkørende trafik i Brabrand. På et dialogmøde mandag med trafikgruppen under Brabrand-Årslev Fællesråd afviste repræsentanter for Aarhus Kommune de konkrete forslag fra trafikgruppen om, hvordan problemerne kan løses.
Trafikgruppen mødte op til mødet med trafikplanlæggere fra Center for Byudvikling og Mobilitet med en række konkrete forslag til, hvordan man kan mindske antallet af gennemkørende biler i bydelen, og hvad der kan gøres for at dæmpe hastighederne på især de større veje i området, bl.a. Hejredalsvej, J.P. Larsens Vej og Langdalsvej. Men forslagene blev alle fejet af bordet.
Blandt andet foreslog trafikgruppen en forsøgsvis lukning af Søskovvej, hvor trafikmålinger har vist, at der kører cirka 7000 biler i døgnet. Svaret fra kommunens repræsentanter var, at det er en meget vidtgående løsning, som ikke umiddelbart kan gennemføres. De lovede dog at gå hjem og lave en grundig analyse af konsekvenserne af en lukning.
Uenighed om trafikmålinger
Under mødet var der stor diskussion om de trafikmålinger, Aarhus Kommune gennem de senere år selv har gennemført på en række veje i Brabrandområdet. Tallene viste bl.a. en stigende mængde trafik på Hejredalsvej og Langdalsvej. Kommunens repræsentanter ønskede dog ikke at konkludere skarpt på basis af målinger foretaget forskellige steder på de pågældende veje.
Heller ikke i spørgsmålet om hastighedsdæmpning kunne de to parter blive enige. Trafikgruppen mødte frem til mødet med ønske om en satsning på trafikchikaner, der tvinger bilisterne til at køre i zig-zag. I flere år har man på Langdalsvej haft de såkaldte pude-bump, og de har ikke haft den ønskede effekt på hastigheden.
Men kommunens folk var af den modsatte holdning. Trafikchikaner har i midtbyen givet problemer med påkørsler, så dem ønsker man tilsyneladende ikke at satse på. Til gengæld vil Center for Byudvikling og Mobilitet nu udvikle videre på modellen med pude-bump.
Den generelle holdning hos Aarhus Kommunes udsendte var dog, at hverken trafikmængden eller de anmeldte trafikuheld i Brabrand er af en alarmerende størrelse.
”Vi vil gerne snakke helhedsløsninger”
Efter mødet var der stor skuffelse hos trafikgruppens medlemmer, som havde håbet, at de mange konkrete løsningsforslag ville vinde gehør. Samtidig havde gruppen håbet på, at der i højere grad skulle diskuteres helhedsløsninger
”I dagsordenen for mødet var der lagt op til, at vi skulle diskutere en helhedsplan for trafikken i Brabrand, men det virkede som om, de kun ville forholde sig til meget specifikke problemstillinger, som vi så skulle hjælpe dem med at prioritere. Men vi vil netop gerne snakke helhedsløsninger,” siger Pernille Sølvhøj Roelsgaard fra trafikgruppen.
Hun er også forundret over, at repræsentanterne ikke var interesserede i borgergruppens løsningsforslag, men kun ønskede en påpegning af problemerne. Hun er i det hele taget frustreret over, at trafikplanlæggerne viste så lidt imødekommenhed over for det forarbejde borgergruppen havde gjort.
”De skød virkelig alt ned, vi kom med, og efter sådan et møde føler man, at man har spildt sin tid. Borgerinddragelsen klinger lidt hult”, siger Pernille Sølvhøj Roelsgaard.
Formand for Brabrand-Årslev Fællesråd, Holger Lyngklip Strøm, deltog ikke i mødet, men ønsker at følge op på mandagens møde. Fællesrådet ønsker en fortsat tæt og konstruktiv dialog med Aarhus Kommune:
”Vi har en fornemmelse af, at kommunens repræsentanter var på tekniker-niveau, og derfor kom man ikke op i det helikopter-niveau, hvor dialogen bør være”, siger Holger Lyngklip Strøm.