Kunstner Camilla Nørgaard skal udføre et usædvanligt kunstværk til det kommende børne- og sundhedshus i Gellerup. Kunstværket skal forbinde ude og inde og fortid og nutid i et område i forandring. Projektet har netop fået en fondsbevilling på 250.000 kr.
Tekst: Camille Kirkegaard
Kunstner Camilla Nørgård har fået 250.000 kr. fra Kirsten Overgaard Hjortholm Olsen og Gunnar Steen Jacobsens Familiefond til et kunstprojekt i det nye Børne- og Sundhedshus i Gellerup.
Huset rummer bl.a. en daginstitution, en lægepraksis, en sundhedsklinik og Folkesundhed Aarhus Vest, der alle får glæde af kunsten. Med projektet ”Et sted er et netværk” forsøger Camilla Nørgård at forbinde ude og inde og fortid og nutid i et område i forandring.
Projektet har stor fokus på lokalområdet og inddrager både bygninger og mennesker i udviklingen for at vise, at området er betydningsfuldt.
Kunstprojektet består af et trappelandskab og et relief. Det udendørs trappelandskab skaber en levende og legende indgang til det nye Børne- og Sundhedshus. Her vil familier og børn og unge og helt naturligt møde kunsten i deres hverdag. Trappelandskabet vil også være synligt fra vejen og vil kunne ses fra boliger i Gellerup.
Den indendørs del af kunstprojektet er et relief, der blandt andet skal afspejle de ture, der bliver vandret i området og mellem bygningerne. Relieffet fortsætter ud på den udendørs mur, og binder på den måde kunstudsmykningen sammen. Midlerne fra fondsbevillingen vil hovedsageligt blive brugt på det udendørs trappelandskab, der nu kan realiseres i sin fulde udstrækning.
”Det er helt fantastisk at have fået fondsbevillingen. Det betyder, at jeg kan folde kunstprojektet ud i alle de afkroge, jeg ønsker mig,” fortæller Camilla Nørgård.
Kunsten fortæller lokalområdets historie
Fælles for hele kunstprojektet er fokus på lokalområdet. Materialerne til projektet kommer hovedsageligt fra boliger og institutioner i Gellerup, der er revet ned. Døre fra Tovshøjskolen vil for eksempel blive en del af værket.
Som en del af udviklingen i Gellerup var det vigtigt for Camilla Nørgård at lave en kobling mellem det nye og det gamle.
”Kunsten er med til at drage historier frem. Det er vigtigt for mig, at man møder kunsten fysisk og at man kan genkende det. Jeg vil vise, at det har værdi at bo og vokse op i Gellerup,” fortæller hun.
Sigrids Stue bidrager til projektet
Lokalområdet er også vigtigt i udviklingen af kunstværket. Både Børne- og Sundhedshusets brugere og de involverede daginstitutioner inddrages gennem workshops i processen. Kunstplatformen Sigrids Stue i Gellerup indgår som konsulent og sparring i hele forløbet.
Børne- og Sundhedshuset er et fælles projekt mellem Børn og Unge og Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune forventer, at byggeriet står klar i starten af 2022. Udover fondsbevillingen er der i forvejen afsat 250.000 kr. til kunstprojektet, og Statens Kunstfond støtter desuden med 50.000 kroner gennem samarbejdet med Sigrids Stue.