Vi har alle kæmpet i månedsvis med corona-smitte og langvarig nedlukning. Men hvordan har en af de mest sårbare grupper, de hjemløse, klaret sig igennem? Vores Brabrand har spurgt Jette Sølvhøj, forstander på Tre Ege Kirkens Korshær på Årslev Møllevej.
I et smukt hjørne af Brabrand, på Årslev Møllevej 15, ligger forsorgshjemmet Tre Ege, som Kirkens Korshær driver i tæt samarbejde med Aarhus Kommune. Her bor en gruppe af samfundets mest udsatte midlertidigt, mens de prøver at komme nogenlunde til hægterne.
Det var en af de samfundsgrupper, man var mest bekymrede for i corona-tidens første måneder – men når det gælder selve smitten, har de fleste undgået virussen, fortæller forstander på Tre Ege, Jette Sølvhøj.
Selvom hjemløse ofte er tæt på hinanden, har smitten i resten af samfundet kun i begrænset omfang nået denne sårbare gruppe:
”De her mennesker omgås hinanden tæt – men ikke alle mulige andre. De tager ikke på skiferie eller konference, de deltager ikke i fester og har derfor i mindre grad end mange andre været udsat for smitte. Coronatiden viser meget tydeligt, hvor udstødt den her gruppe er,” siger Jette Sølvhøj.
Hun henviser til flere omgange med tests på Tre Ege og andre forsorgshjem og væresteder, der viste meget få smittede.
”Godt gået af beboerne”
Til gengæld har der været corona-smitte i omløb blandt personalet, hvor syv personer blandt de 18 medarbejdere i begyndelsen af året var hjemsendt. Men det lykkedes at holde smitten væk fra beboerne.
”Det er virkelig godt gået af beboerne. Men de har også meget stor respekt for virussen. Der er selvfølgelig nogen, som går ud og henter stoffer, og andre er på gaden for at sælge Hus Forbi. Men jeg synes virkelig, at alle har opført sig meget ansvarligt.”
En enkelt gang har en beboer haft corona-symptomer, og i alt 13 personer måtte forblive isoleret på deres værelser.
”Det var en ganske særlig udfordring for os, men vi fik afprøvet vores corona-beredskab. De isolerede beboere fik egen mikrobølgeovn, kogekedel – og en mobil de kunne ringe på, hvis de havde brug for noget.”
En del af beboerne er misbrugere, som løbende har brug for stoffer for at kunne fungere i dagligdagen. For at få beboerne til at holde sig inden døre har Tre Ege fået stoffer leveret fra Rusmiddelcentret i Århus.
Slik og kager fra Fødevarebanken
Der er plexi-glas mellem borde og stole i opholdsrummene og stramme retningslinjer ved servering af mad. Og naturligvis bliver der hele tiden sprittet omhyggeligt af, understreger Jette Sølvhøj.
Tre Ege råder også over seks udslusningslejligheder i Aarhus, og her lykkes det også at holde virussen på afstand, fortæller Jette Sølvhøj. Hvis nogle af de tidligere beboere får corona-symptomer, støtter personalet på Tre Ege dem, så godt de kan.
”Vi har desuden inddraget nogle værelser i en fløj til folk på gaden, som bliver smittede. Så kan vi tage dem, og de kan komme i isolation her hos os,” fortæller hun.
Fødevarebanken har i den svære tid med isolation sørget for, at der Tre Ege også er blevet forsynet med chips, slik og kager.
”Vores beboere har ligesom alle andre behov for lidt at forsøde tilværelsen med i den her tid. Det er rigtig dejligt, at det har kunnet lade sig gøre,” siger hun.
Kold periode uden ekstra pres
Tre Ege har 36 faste pladser, hvor hjemløse og socialt udsatte mennesker kan bo midlertidigt. Desuden har Tre Ege også tre nat-herbergs-pladser til mennesker med akut behov for husly.
Mange kæmper med forskellige slags misbrug, og en del er, hvad man kalder funktionelt hjemløse, som af forskellige årsager ikke kan opholde sig i egen bolig.
Forsorgshjemmet er i øjeblikket fuldt belagt men afviser aldrig nogen, som har akut brug for en overnatning. Så finder man med hjælp fra netværket en løsning.
Den meget kolde periode de seneste uger har dog ikke medført det ekstra behov for overnatning, man måske ellers kunne forvente. Jette Sølvhøj vurderer, at mange hjemløse har fundet løsninger i deres eget netværk.
Hun har i øvrigt en opfordring til alle, som overvejer at henvende sig med donationer i form af mad eller soveposer, tøj og sko: Forsorgshjemmet har, hvad man skal bruge af fornødenheder, og hun opfordrer i stedet til, at man donerer tingene til Kirkens Korshærs butikker.
”Jeg er klar over, at det kan virke, som om vi afviser hjælp. Men vi har bare ikke brug for donationerne, og så er det bedre, at man går til Kirkens Korshær, som sørger for, at det kommer frem til de rigtige mennesker,” siger hun.