I dag, torsdag, skyder GrimFest den 17. udgave af ”Danmarks grimmeste festival” af sted ved Grimhøjgaard i kanten af Skjoldhøjkilen. Efter et års corona-pause er festivalen klar igen – og det bliver med en del nyskabelser, som de frivillige de seneste dage har arbejdet på at få klar.
Corona-restriktionerne har spændt ben for mange festivaler i Danmark – men ikke GrimFest, der torsdag eftermiddag er klar til at byde publikum velkommen.
Al arrangørernes kreativitet har dog været i brug for at genskabe festival-oplevelsen, samtidig med at de opfylder myndighedernes krav om, at der højst må være 1000 mennesker samlet i en sektion.
Grimhøjgaard har derfor splittet pladsen op i to sektioner, der har adgang til de samme koncerter, events og samtidig har egne faciliteter. Sektionerne har deres egne indgange og festivalgæsterne får tildelt én sektion, som de skal holde sig inden for.
”Vi har blandt andet bygget barer og boder op to gange. Vi har virkelig tænkt kreativt, og vi håber, at alle kommer til at opleve, at de stadig er til GrimFest,” siger kommunikationsansvarlig Silja Ørnstedt.
Når festivalgæsterne kommer, bliver de placeret i én af de to sektioner, men bytter så rundt de to følgende to festivaldage, så alle deltagere kommer til at få den fulde festivaloplevelse.
Forældre tager sig godt af de frivillige
Et helt særligt hjørne af festivalen skal man dog være frivillig hjælper for at opleve. Her har festivalstifter Aage Stokholms forældre, Olivia og Ole, indrettet et ganske særligt område, hvor de frivillige kan trække sig tilbage, slappe af og spise deres mad.
Parret har stadig deres hus i Skive, men gennem mange år er de i slutningen af juli og starten af august flyttet til Brabrand for at hjælpe til på gården, når GrimFest nærmede sig – og det gør de stadigvæk.
”Der var jo altid brug for nogle hænder, og så kom vi jo og hjalp til sammen med vores venner. I 10-12 år stod jeg og lavede mad til alle de frivillige, men det kan jeg ikke holde til mere. Men jeg kan godt li´ at snakke med folk, så det er virkelig dejligt, at der stadig er noget, vi kan gøre,” fortæller Olivia.
Denne gang bliver hun værtinde i ”Olivias Kaffestue”, hvor hun vil sørge for, at de frivillige har det godt. Det sker med udgangspunkt i en tidligere kontorvogn, som Grimhøjgaard har fået tilladelse til at have stående.
Den er nu indrettet til, at Olivia og Ole kan bo der under festivalen, og den bliver samtidig en del af frivilligområdet. Kommunikationsansvarlig Silja Ørnstedt forklarer, at det er vigtigt, at de frivillige bliver behandlet akkurat lige så eksklusivt som de optrædende kunstnere.
”De frivillige er vigtige, og vi vil gerne vise, at vi værdsætter dem. Uden de frivillige kunne artisterne ikke komme ud og spille, så derfor skal de i lige så høj grad opleve, at de er en vigtig del af festivalen,” siger hun.
Særlig stemning i Undergrim
Når man går ind i skoven bag Grimhøjgaard, kommer man ind i et lidt mystisk og magisk område, der gennem årene har fået navnet ”Undergrim”. Dette område er i år inddraget som en del af festivalområdet og er indrettet med barer, sidde-områder og nogle særlige lamper, der bidrager til den helt specielle stemning.
Her er desuden opbygget en lille scene, hvor man gennem festivalen kan opleve standup, poetry slam og en ny aktivitet, DM i bilkort. Især om aftenen forventer arrangørerne, at Undergrim bliver stedet, hvor man vil kunne opleve en helt særlig stemning.
Skateducate bygger nyt skater-område
På den åbne plads på den anden side af Grimhøjgaard er en gruppe unge kvinder i gang med at bygge et helt nyt miljø for skaterne, der altid har haft en særlig plads på GrimFest.
Skateducate hedder en forening, der samler piger og unge kvinder, som har lyst til at blive bedre til at stå på skateboards. Foreningen har fået fondsstøtte til at udvikle et særligt område på GrimFest, hvor man kan medbringe sit skateboard og blive udfordret i samvær med andre skatere.
Tirsdag middag var underlaget færdigstøbt, og de unge kvinder fra skateducate var klar til at montere skaternes kommende udfordringer.
Som en helt særligt element har de skabt en rampe, der leder direkte op i den nærliggende pool. Tanken er, at de største vovehalse inviteres til at lave en såkaldt fly out, hvor de i luften laver et sejt trick, inden de lander i poolen.
En fælles skabelsesproces
Tirsdag middag havde musikere og lydfolk endnu ikke indtaget festivalens store scene. Her, i ly for regnbygerne, havde kunstner Casper Christensen i stedet etableret atelier, hvor han kunne skabe endnu et kunstværk, der ved åbningen vil pryde væggen til højre for festivalens lille scene.
De to ravne Hugin og Munin fra den nordiske mytologi er centrale i billedet. Den ene er allerede fløjet ud i verden, mens den anden tøver lidt – som en reference til hvordan vi oplever efterdønningerne efter corona-nedlukningen forskelligt, forklarer Casper Christensen.
”Jeg har været med omkring GrimFest de sidste 12 år og har gennem årene lavet mange forskellige ting her. Jeg laver et værk hvert år,” fortæller Casper Christensen, som også var manden bag det karakteristiske lyn, der senere blev en del af festivalens logo.
Han understreger, at ideen kom fra Aage Stokholm, og så blev han derefter den udførende kraft. Som så meget andet på GrimFest blev lynet til i en fælles skabelsesproces.
Torsdag kl. 17.00 byder rapper og konferencier Jøden velkommen til GrimFest – og så er tre dages musikfestival i gang på Grimhøjvej.
Læs også:
GrimFest forbereder corona-sikker festival: Her er programmet