De cirka 40 virksomheder, der er en del af virksomhedsfællesskabet Kollektivbyen på Gudrunsvej, vil gerne bidrage til det lokalsamfund, de er en del af. De introducerer nu en vidensbank, Skaberbanken, med ressourcer, virksomhederne tilbyder gratis til lokale projekter.
Siden 2018 har foreningen Kollektivbyen samlet cirka 40 små virksomheder på 2. og 3. sal af det tidligere Kultur- og Aktivitetscenter på Gudrunsvej 78, der ejes af Aarhus Kommune.
Når nye lejere underskriver en lejekontrakt med Kollektivbyen, skriver de samtidig under på, at de gerne vil bidrage aktivt til udviklingen af lokalområdet Gellerup.
”Grundtanken er, at vi som virksomheder gerne vi give noget tilbage til det område, vi er en del af. Vi har i et stykke tid forsøgt at finde en model for, hvordan vi bedst gør det – og den tror vi, at vi har fundet nu,” siger fællesskabets administrator, Paw Simon Krogh.
Skaberbanken er navnet på Kollektivbyens nye initiativ. Målet er at samle de faglige kompetencer, der findes i virksomhedsfællesskabet, sådan at foreninger, frivillige og andre aktører i Gellerup kan finde frem til dem.
”Virksomhederne her dækker et meget bredt spektrum og rummer mange fagligheder. Vores ønske er, at de også skal kunne være til gavn for lokalmiljøet. Skaberbanken er et forsøg på at skabe et link mellem de ressourcer, vi har, og dem der kan bruge dem,” forklarer en af iværksætterne i Kollektivbyen, Ida Friis, som er psykomotorisk terapeut.
Hun understreger, at der vil være tale om en slags hjælp til selvhjælp: Man kan ikke bestille en gratis ydelse via Skaberbanken, men man kan få gratis faglig bistand til selv at løse den udfordring.
”Virksomhederne bidrager uden beregning. Motivationen for virksomheden handler alene om at give noget tilbage til lokalområdet. Og så er det bare en kæmpe fornøjelse, at være med til at gøre en forskel der batter noget,” siger Paw Simon Krogh.
Vil støtte op om lokale aktører
Hvis man eksempelvis har brug for at få lavet en plakat til et lokalt arrangement, kan man henvende sig til Skaberbanken for at få hjælp. Men hjælpen vil bestå i, at man få instruktion i, hvordan man selv kan lære at udforme og få produceret plakaten.
Ida Friis betegner modellen som en slags empowerment, hvor Kollektivbyens bidrag bliver at støtte og hjælpe – men ikke at udføre selve opgaverne.
”Vi har primært fokus er at støtte op om aktører, der vil noget, men som mangler nogle kompetencer. Hvis spejderne skal i gang med at bygge en hytte, kan de for eksempel få hjælp til at lave en byggesag. Og man kan også få hjælp til for eksempel at lave grafik, reklame, markedsføring, udvikle IT-systemer, bogholderi eller forretningsplan,” siger hun.
”Men igen – vi hjælper med at komme i gang, og man udfører det selv.”
Sådan gør du
Kollektivbyen har indledt et samarbejde med Ellehøjskolen, hvor virksomhedsfællesskabet jævnligt har klasser på rundvisninger og samtaler om uddannelsesvalg.
Desuden er fællesskabet en ressourcebank for Skaberværket, der er et kreativt ungefællesskab under Det Boligsociale Hus.
Kollektivbyen er i øjeblikket i gang med at lægge sidste hånd på Skaberbanken, men du kan allerede nu få hjælp til sit lokalsamfunds-projekt.
Det foregår ved, at du via emailen skaberbanken@kollektivbyen.dk præsenterer dit projekt og din udfordring. Ida Friis undersøger så, om Kollektivbyen kan hjælpe og med hvilke ressourcer.