Fredag d. 17. maj bliver sæsonen skudt i gang på Grimhøjgaard med sidste skoledag for afgangseleverne i hele Aarhus – og så går det slag i slag frem mod Grimfest d. 1.-3. august. Festivalen har brugt vinterpausen til at styrke organisationen, pladsen og alt det andet, festival-gæsterne ikke lige opdager.
I mange år var Grimfest ”bare” en årlig festival, der kom igen år efter år – baseret på lige dele frivillighed og stædighed. Men i de seneste år er der sket en kolossal udvikling i alle hjørner og kroge på Grimhøjgaard.
Grimfest er nu meget mere end blot en tredages-festival. Det er blevet en lokal kultur-institution, der kan meget mere end at afholde den tredages-sprint, en festival også er.
Inden navne som Guldimund, Carl Emil Petersen, Den Sorte Skole, Angående Mig, pop-duoen Laid Back og støjrockerne Psyched Up Janis begynder at sætte kursen mod Brabrand, er der en hel del andre ting i kalenderen på kontoret i stuehuset. Grimfest er blevet et helårs-foretagende med struktur og styr på tingene.
Det gælder organisationen, hvor Aage Stokholm og hans tre medarbejdere har styr på det meste. Og det gælder også de fysiske rammer, som i løbet af vinteren har fået en solid opgradering.
”Jeg kan godt mærke, at vi har et højere tempo i vores udvikling nu, fordi vi har fået en stabil motor til at stå for den faste drift. I mange år var det nærmest ren overlevelse, når vi gjorde klar til festival. Men nu kan vi bygge videre på et solidt fundament og vores koncepter og lægge planer længere ud i fremtiden.”
Grimfest har desuden fået overskud til også at have folk i arbejdstræning, og dertil kommer et jævnligt flow af folk, som kigger forbi og spørger, om der er noget, de kan hjælpe med.
At de tre øvrige medarbejdere Mathilde, Nette og Jeppe nu har styr på det meste, betyder at Aage Stokholm har overskud til at koncentrere sig om booking og rollen som netværksskaber. Senest hørte han på Spot Festival en masse musik og mødtes med kollegerne i musikbranchen.
Slut med oversvømmelse og mudder
Blandt andet har Grimfest i løbet af vinteren fået gjort noget ved den udfordring, store mængder regn var blevet for publikum foran den store scene. Græsplænen blev til tider nærmest forvandlet til en mudderpøl. Men det er slut nu.
”Jorden var meget leret, og det gjorde, at vandet ikke kunne sive ned. Nu har vi gravet en meter af og lagt nye jordlag og dræn i, sådan at vandet nu kan komme væk. Desuden har pladsen fået en overflade, så den ikke længere bliver så ødelagt i overfladen som tidligere,” forklarer festivalchef Aage Stokholm.
”Samtidig har vi opgraderet infrastrukturen. Ud til barerne er der kommet vand, fibernet, og vi har forstærket strømforsyningen. Nu ligger det hele nede i jorden.”
Aura har sponseret et nyt strømskab, der betyder, at Grimfest har kunnet skrotte den sidste dieselgenerator. Med en ekstra opgradering af strømkabler m.m. er Grimfest klar til at modtage større navne, der stiller ekstra krav til strømforsyningen.
Som en del af omlægningen er pladsen sænket en halv meter, og scenen opleves på den måde som højere. Som besøgende opleves rammerne i haven nu som større og lidt mere majestætiske.
Græsplænen er topdresset, der er sået efter og regnsikret efter alle kunstens regler. Buus Anlægsgartner, firmaet Græsnørden og Grimfests kyndige medhjælpere har hjulpet med at finde den helt rigtige og mest holdbare løsning.
Jeg tror, at folk der kommer her 1. august med en øl i hånden, ville blive overraskede, hvis de vidste hvor mange forberedelser der ligger bag alt det her. Vi har brugt et helt år på det og glæder os bare til at kunne invitere publikum indenfor.
”Nu passer de fysiske rammer til de events, vi nu står foran. Det er fint, at vi har kunnet løbet den marathon – nu har vi tid til at kunne arbejde med alt det andet, siger Aage Stokholm.
”Det bliver en kæmpefest”
De første gæster bliver som nævnt byens afgangselever, der ligesom sidste år kommer for at feste på Grimhøjgaard. På programmet er navne som Artigeardit, Saint Clara, Benny Jamz, Thor Farlov og Noah Carter.
”Det er blevet en ret stor ting for de unge i Aarhus, og jeg synes, vi har landet et fint musikprogram med navne fra den øverste hylde i Danmark. Alle i den aldersgruppe kender de kunstnere og kan synge med på alle omkvædene,” fortæller Aage Stokholm.
Han tilføjer, at arrangementet har fået økonomisk støtte fra Kirsten og Gunnar Fonden.
”Der kommer rigtig mange unge, og det er jo et markant skridt i deres liv. Derfor vil vi godt sige et stort tillykke til dem. Det bliver en kæmpefest.”
Kæmpe line-up d. 22. juni
Næste store milepæl for Grimfest bliver det stort anlagte arrangement i samarbejde med Musikhuset Århus lørdag d. 22. Juni, hvor Danmarks Underholdningsorkester sammen med de fire kvindelige sangere Annisette, Pernille Rosendahl, Dorthe Gerlach og eee gee fejrer midsommer med en koncert på Grimhøjgaard.
”Det er noget, vi er rigtig stolte af. Det er helt fantastisk, at vi kan få lov til at huse det kæmpe line-up af kvindelige artister og hele underholdningsorkestret. Jeg tror, deres store symfoniske set up vil fungere virkelig godt her hos os, hvor de samtidig kan få fuglesang mellem numrene.”
Samarbejdet med Musikhuset begyndte i efteråret 2023, hvor Grimfest for en dag lånte nøglerne til Musikhuset og præsenterede 10 koncerter samt alle de skæve knopskydninger, der også kendetegner festivalen – såsom Skate Contest, poetry slam og Jysk Mesterskab i bilkort.
Og nu er det tid til en et genvisit. Grimfest har sat alle sejl til at skabe en unik aften for de sandsynligvis mange publikummer d. 22. juni. Blandt andet vil restauranten, der blev indviet sidste år i forbindelse med Grimfest, være åben. Her vil der inden længe kunne forudbestilles bord og spisningen vil foregå i social dining stil, og menuen vil blive serveret af Spiselauget.
Du kan læse om koncerten her, hvor du også kan købe billetter.