Allerede inden oplægget til helhedsplanen for Årslev kommer ud i høring står det klart, at der næppe kommer nybyggeri syd for Skibbyvej. Et for et meldte byrådets partier på byrådsmødet onsdag ud, at de er skeptiske eller direkte modstandere af byggeri på engene ned mod Årslev Engsø.
Onsdag aften skulle Aarhus Byråd tage stilling til, om helhedsplanen for Årslev skulle sendes ud i otte uges høring. Det går normalt stille og roligt for sig, ved at partierne på skift udtrykker glæde ved oplægget og ser frem til de kommende tilbagemeldinger i høringssvarene fra borgerne.
Sådan var det også onsdag aften – men tilføjet bekymring og direkte modstand mod de byggelinjer, Teknik og Miljø har lagt op til ned mod Årslev Engsø. Alle partier meldte sig på banen med bekymring for naturinteresserne eller direkte kritik af oplægget.
”Vi kan lige så godt sige det meget tydeligt her: Når det gælder afstanden til engsøen, så synes vi, man går for langt her. Det kommer efter vores overbevisning ikke til at blive oplevet som natur, når man laver sådan en zigzag-løsning som skitseret i oplægget,” sagde socialdemokraternes ordfører, Jesper Kjeldsen.
”Jeg tror godt, man kan forberede sig på, at vi vil det anderledes i Socialdemokratiet. Vi mener, at der skal en justering til.”
Han havde ellers som de fleste andre politikere stor ros til det grundige stykke arbejde, der ligger bag oplægget til en helhedsplan. Planen har været undervejs i tre år.
”Jeg vil virkelig gerne tale det her stykke arbejde op. Der er lagt enormt mange timer og enormt mange kræfter i den her helhedsplan, og det er et virkelig spændende oplæg,” sagde Jesper Kjeldsen.
Andre politikere, som blandt andre SF´s Liv Gro Jensen var endnu tydeligere i udmeldingen:
”Jeg tænker, at byggeriet skal stoppes ved Skibbyvej. Man skal ikke gå ned i de forskellige bræmmer, som der er lagt op til.”
Mail fra borgergruppe
Også i de borgerlige partier, Venstre og Det Konservative Folkeparti, var der opmærksomhed på at undgå byggeri for tæt på søen:
”Årslev er kendetegnet ved en naturskøn beliggenhed. Vi noterer, at der er udtrykt bekymring af visse borgere for, at bebyggelsen vil gå ud over oplevelsen af landskabet. Det skal vi tage alvorligt,” sagde den konservative Christian Baller.
Og også Venstres Gert Bjerregaard var opmærksom på den lokale modstand mod byggeri syd for Skibbyvej. Den var alle byrådsmedlemmerne blevet mindet om dagen før byrådsmødet, da de hver især modtog en mail fra borgergruppen ”Bevar naturen ved Årslev Engsø” med et klart ønske: ”Lad naturen få plads i engene og bebyg de øvrige arealer lidt tættere, hvis der skal være plads til så mange.”
Ikke flertal for planen
”Der bør ikke bygges mellem Skibbyvej og engsøen,” lød det endnu mere utvetydigt fra Enhedslistens Solveig Munk, og det tidligere Nye Borgerlige-medlem Henrik Arens havde ligeledes svært ved at se, hvorfor der skal bygges syd for Skibbyvej.
Det fik Jacob Søgaard Clausen fra Danmarksdemokraterne til at opsummere:
”Jeg kan høre, at der ikke er flertal for den her helhedsplan. Er det så ikke forkert at sende den ud i høring? Er det ikke bedre at få den rettet til, inden den sendes ud,” spurgte han.
Rådmand for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang, understregede, at man jo ikke laver helhedsplaner for at genere folk:
”Men vi har en by, der udvikler sig. Det har betydet, at vi har fortættet meget inden for ringgaden. Nu bevæger vi os udad,” sagde han.
”Der har været meget borgerinddragelse undervejs. Jeg er ikke blind for, at der er en vis lokal bekymring, særligt når det gælder det rekreative område ved søen. Derfor er der også sket en tilpasning. Og linjeføringen er ikke så arbitrær, som den takkede linje giver udtryk for,” sagde Nicolaj Bang, som anbefalede, at man sendte planen ud i høring.
Det endte med at blive beslutningen: Helhedsplanen for Årslev kommer nu ud i en otte uger lang høring, hvor alle kan indsende deres bemærkninger til planen.
Men samtidig er der ingen tvivl om, at planens indhold om byggeri syd for Skibbyvej vil se helt anderledes ud, når den senere på året igen bliver forelagt byrådet.