En ny bypark i Brabrand er langsomt under udvikling. Over for Brabrand Kirke på den anden side af Hougaardsvej bliver antallet af gravsteder færre og færre, og kirkegården forvandles gradvist til en oase med insekthoteller, frugttræer, bistade og hyggekroge.
Gennem de sidste mange år er langt færre blevet begravet i kiste, mens urnebegravelser nu er det mest almindelige. Den udvikling kan tydeligt ses på kirkegården ved Brabrand Kirke, hvor kirkegårdsleder Anton Dalgaard får stadig mere plads til overs.
Det betyder, at kirkegården på begge sider af Hougårdsvej er under forandring. På den store kirkegård ned mod Brabrand Sø er det nu kun en del af kirkegården, der består af de traditionelle firkantede gravsteder med grus. I stedet omdannes en del områder til mere åbne parklignende arealer.
Og endnu mere markant er forandringen på den nordlige side, hvor der nu kun er 30 gravsteder tilbage. De sidste 30 år har kirken ikke oprettet nye gravsteder på denne del af kirkegården, og i takt med at gravsteder nedlægges, ændrer området karakter.
”Vi kommer ikke til at tvangsnedlægge gravsteder, og det fungerer så fint, at de tilbageværende gravsteder nu ligger som en slags øer rundt omkring i området,” siger kirkegårdsleder Anton Dalgaard.
Området er for alvor ved at få karakter af en stemningsfuld bypark, hvor man stadig kan gå hen og hilse på sine afdøde pårørende – men man kan også sætte sig og læse en bog eller spise madpakker på et tæppe på græsset.
”Det må meget gerne blive et sted for alle i lokalområdet, hvor man kan gå hen og opholde sig i rolige omgivelser,” siger medlem af menighedsrådet, Bitten Vad la Cour.
Sammen med Anton Dalgaard viste hun forleden rundt på kirkegården og fortalte om de mange initiativer og planer, der skal gøre Brabrand Kirke endnu grønnere og mere miljøvenlig.
Insekthoteller og bistade
Rundt omkring på den nordlige kirkegård kan man se små stabler af birkebrænde. Det er såkaldte insekthoteller, hvor småkravl af forskellig art kan finde ly.
”Jeg havde fældet nogle birketræer, og brændet kunne også have gjort gavn i min brændeovn, men det er så meget oppe i tiden med de insekthoteller. Så nu har jeg lavet nogle øer med træstykkerne og med lidt kampesten ind i mellem. Så lader vi bare græsset gro rundt om den og ser hvad der kommer ud af det,” fortæller Anton Dalgaard.
I et hjørne af kirkegården holder bierne til. En biavler har opsat et bistade og kigger med jævne mellemrum forbi for at sikre sig, at bierne er i ro og balance og passer sig selv, som de skal.
Til gengæld for biernes husly får Brabrand Kirke hvert år nogle glas friskslynget honning, der hen over vinteren bliver solgt ved den årlige basar.
Bierne har deres eget vilde hjørne med planter, de har lyst til at sidde i. Her blander kornblomster, lavendler og valmuer sig med tidsler og brændenælder.
”Tidsler og specielt brændenælder er jo desuden meget vigtige foderplanter for sommerfuglelarver, så det er vigtigt, at der også er plads til dem, selvom nogen nok mener, de burde fjernes,” smiler Anton Dalgaard.
Han er dog bevidst om, at ”det vilde område” heller ikke må blive så vildt, at det generer forbipasserende og brugere af området.
”Sidste år blev tidslerne for høje og væltede nærmest ud over muren. Det var ikke så hensigtsmæssigt, så i år holder vi dem nede tættest ved muren.”
På vej mod en frugtlund
For seks år siden fik menighedsrådet lavet en helhedsplan for kirkegården, hvor en arkitekt var med til at give bud på indretningen af en mere parklignende kirkegård.
Planen er blandt andet, at der skal plantes endnu flere træer i området, og at de som årene går vil skabe en frugtlund med fuldkronede træer. Desuden nedlægges mange af grusstierne, der bliver afløst af større områder med græs.
Grøn kirke
I Brabrand Kirkes menighedsråd er der stor interesse for at tænke grønt, hvor det er muligt. Kirken har sluttet sig til det landsdækkende tiltag, ”Grøn kirke”, hvor man forpligter sig på at passe godt på naturen og miljøet.
”I hverdagen kan det f.eks. betyde, at vi sorterer affald, sparer på strøm og vand, bruger miljøvenligt rengøringsmiddel og skifter pærerne til LED”, fortæller sognepræst Simon Emil Koefoed.
”Men det kan også handle om, at vi på kirkegården giver gode kår for naturen og miljøet, og at vi holder arrangementer i kirken med særligt fokus på klima og miljø.”
Bitten Vad la Cour, som er formand for Grøn Kirke-udvalget, mener også, at der på kirkegården er muligheder for at få en mere grøn profil.
For eksempel vil man gradvist indføre flere batteridrevne maskiner, og måske vil Brabrand Kirke også begynde at producere kompost af haveaffaldet. Det kræver blandt andet, at kirkegårdens brugere er med på, at der ligger nogle store bunker haveaffald og fylder – og måske ikke lugter så godt.
”Da vi gennemgik de forskellige emner under Grøn Kirke, viste det sig faktisk, at vi er ret godt med. Men det er et rigtig godt forum at hente inspiration til at oveveje, om vi kan gøre mere, end vi allerede gør,” understreger hun.
Arrangement om bierne og blomsterne
Mens forandringerne på kirkegården er tydeligst på den nordlige del, sker der som nævnt også fornyelser i den del, der ligger rundt om selve kirken.
”Vi forsøger overordnet set at lave det hele meget mere parkagtigt, sådan at folk får lyst til at komme herned og være hos deres afdøde,” forklarer Bitten Vad la Cour.
En rundtur på kirkegården viser dog også, at man på en del af området fastholder den oprindelige kirkegårdsstemning med grusstier og afgrænsede firkantede grave.
”Vi beholder en del af kirkegården, som den altid har set ud, for det er der jo også nogen, der godt kan li´,” understreger Anton Dalgaard.
Torsdag d. 17. september kl. 16.30-19.30 inviterer Brabrand Kirke som en del af Brabrand Kulturuge til en eftermiddag for børn og familier på kirkegården. Her vil der bl.a. være kirkegårdsvandring med fortælling om planterne og biodiversiteten i området. Og du kan også høre mere om bierne og insekthotellerne på kirkegården.