
Sangerinden Lis Sørensen vendte torsdag aften tilbage til Brabrand, hvor hun i 1960´erne og 70´erne voksede op. I anledning af Brabrand Erhvervsforenings jubilæum sang og fortalte hun om lillebyen Brabrand, som hun huskede den.
”Er der nogen her i lokalet, som jeg har gået i klasse med på Engdalskolen?”
Lis Sørensen så sig nysgerrigt omkring i lokalet – tydeligvis helt klar til en snak om gamle dage.
Det blev et hjerteligt gensyn torsdag aften på Hotel Årslev Kro. Brabrand Erhvervsforening fejrede 60 års jubilæum, og bestyrelsen havde inviteret Lis Sørensen til at komme og synge til festen. Det nød både den 66-årige sangerinde og de cirka 70 tilhørere tydeligvis.
Mellem Lis Sørensen-klassikere som ”Tæt på Ækvator”, ”Ind til dig igen” og ”Stille før storm” fortalte hun om sin opvækst i Brabrand, sommerturene til Fanø i den lille NSU Prinz og sin tur ned ad ”memory lane” – Hovedgaden:
”Der var Tante Tut, skomageren, boghandleren, rullekonen oppe på hjørnet. Og så var der manufakturhandler Aage Poulsen, han var en meget flot mand, der kom mange unge mødre og købte knapper og alle mulige ting,” fortalte hun, inden hun præsenterede endnu et af de velkendte numre, der lagde op til fællessang.
”Det er tit, når jeg er i Aarhus, at jeg lige tager en tur ud til Brabrand, ned til søen og roklubben, kører igennem Hovedgaden, lige for at se hvordan byen har det. Jeg tror, jeg ser en masse, der ikke er der mere. Men det er fint. Det er jo fantastisk, som byen udvikler sig.”
Mange strenge at spille på
Også formand for Erhverv Aarhus, Terje Vammen, havde en masse pænt at sige om Brabrand og Brabrand Erhvervsforening:
”Brabrand har mange strenge at spille på: et driftigt erhvervsliv, kulturelle begivenheder, masser af boliger og borgere, og flot natur. Og det er alle elementer, som er med til at gøre et område attraktivt, og dermed er Brabrand et godt bidrag til den positive fortælling om Aarhus, som et godt sted at bosætte sig,” sagde Terje Vammen i sin festtale.
Det var hans opfattelse, at driftige borgere og foreninger i Brabrand er med til at skabe en særlig identitet, så mange ved, hvad Brabrand står for.
”Når vi ser rundt i Aarhus, er det tydeligt, at lokale kræfter har en stor betydning for hvordan en bydel udvikler sig. Brabrand er selvfølgelig hjulpet på vej af Aarhus Kommune, der med helhedsplanen for Gellerup og opførelsen af Blixens har sat sit præg på området. Men Brabrand har jo også en aktiv erhvervsforening, et stærkt fællesråd, en engageret boligforening og en stor foretagsomhed hos borgerne,” sagde han.
”Det er mit indtryk, at der hele tiden er gang i rigtig mange ting i Brabrand – kultur, musik, sport.”
Uacceptabel tidsramme for togstop
Også erhvervslivet i Brabrand så Terje Vammen som meget varieret – fra store detail- og transportvirksomheder i Logistikparken til mindre erhvervsdrivende og større butikker på Hovedgaden og i City Vest og kreative iværksættermiljøer på Karen Blixens Boulevard.
”Det er ganske imponerende, hvor mange forskellige typer erhverv, Brabrand rummer.”
Formanden for Erhverv Aarhus fik også givet nogle af de igangværende projekter nogle ord med på vejen – blandt andet det stærke ønske om igen at få regionaltoget til at stoppe i bydelen:
”Togstationen, eller trinbrættet, har et stort potentiale både i forhold til mobilitet og klima. Derfor er det uacceptabelt, at tidsrammen hedder 2031. Det skal vi samarbejde om at påvirke, sådan at idéen kan realiseres tidligere, såfremt det på nogen måde viser sig muligt,” sagde han.

Han så i øvrigt en stor styrke i samarbejdsaftalen mellem Erhverv Aarhus og Brabrand Erhvervsforening, der er med til at samle kræfterne om fælles dagsordener.
”Brabrand Erhvervsforening får styrket sin erhvervspolitiske indflydelse, og Erhverv Aarhus får en større indsigt i og en lokal erhvervsmæssig samarbejdspartner i et af Aarhus’ stærkeste lokalområder.”
”Det er vores forventning, at Brabrand fortsætter sin positive udvikling og det er vores håb, at de mange lokale kræfter fastholder momentum til inspiration for andre bydele i Aarhus. Både i forhold til erhvervsliv og skabelsen af arbejdspladser, men også i kulturlivet, fordi attraktive bydele som sagt bidrager til den positive fortælling om hele Aarhus som et godt sted at bosætte sig.”
To ukendte formænd af erhvervsforeningen
Midt i al jubilæumshyggen var historiker Lars Nikolajsen, Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv, manden der leverede et par overraskelser. I en gennemgang af Brabrand Erhvervsforenings historie kunne Lars Nikolajsen berette om to hidtil ukendte formænd.
I sin research var han faldet over informationer, der tyder på, at to af Hovedgadens næringsdrivende, Erik Jendresen og købmand Viggo Flensborg, i årene 1968-69 i korte perioder var formænd for erhvervsforeningen.
Hidtil har det ellers været slået fast som en kendsgerning, at en af Brabrands store personligheder, Finn Ørntoft, var formand i erhvervsforeningens første 36 år. Men tilsyneladende afgav Ørntoft formandsposten i en kort periode, mens han søgte at blive medlem af Aarhus Byråd.
De mange ord og toner til jubilæumsfesten blev i øvrigt rundet af med det, der efterhånden er blevet Hotel Årslev Kros signaturret: Stegt flæsk og persillesovs.