
Siden begyndelsen af 2018 har Sødalskolen sat hårdt ind på at bringe elevernes fravær ned. Og indsatsen bærer frugt, viser nye tal fra skolen. Faldet i fravær giver eleverne på skolen tre skoledage mere om året, hvis fraværet var jævnt fordelt.
Kom til tiden – eller du skal samle skrald i skolegården fredag eftermiddag! Det er et af elementerne i den kampagne, Sødalskolen i øjeblikket gennemfører for at begrænse elevernes fravær.
Fravær har været i fokus på Sødalskolen siden februar, hvor skolen begyndte at arbejde mere systematisk med forebyggelse mod fravær. Og nu viser resultaterne sig:
Sødalskolen har analyseret fraværstallene og noterer en klar udvikling, siden den målrettede indsats startede i begyndelsen af 2018. Tallene afslører et klart fald i registreringen, der omfatter fravær i hele skoledage.
Lavere fravær i dette skoleår
I sidste skoleår, 2017-18, lå fraværet på skolen gennemsnitligt på 8,66%. Det betyder, at ud af 100 skoledage var en elev fraværende i 8,66 dage. I dette skoleår ligger det gennemsnitlige fravær foreløbig gennemsnitligt betydeligt lavere – 6,72%.
”Fraværet varierer meget fra måned til måned. Vi er ved at undersøge, om der er mønster i dette. På grund af skolens størrelse har et højt fravær hos en enkelt elev en vis betydning for skolens gennemsnitlige fravær”, siger Palle Lund, som er ansat af Sødalskolen til at arbejde med at få fraværet ned.
”Men hvis fraværsprocenten kan fastfryses, svarer det til, at eleverne i gennemsnit modtager undervisning tre skoledage mere om året”.
Han understreger, at udviklingen på en lille skole som Sødalskolen let kan påvirkes både den ene og den anden vej, og at få elevers langtidsfravær kan betyde, at det pludselig går den anden vej igen. Registreringen omfatter i øvrigt både godkendt og ikke-godkendt fravær.
Meddelelser fra skolen virker forebyggende
Skoleleder Karen Henriette Jessen er glad for de detaljerede opgørelser, der betyder, at skolen bedre kan målrette kommunikationen med forældrene og argumentere for, at de prøver at hjælpe med at skære ned på fraværet. Skolens mål er at få det samlede antal fraværsdage ned under 5%.
Det systematiske arbejde med fravær betyder blandt andet, at forældrene straks modtager en sms, hvis deres barn møder for sent eller slet ikke møder i skole. De bliver her blandt andet opfordret til at skrive i kontaktbogen, hvis der er tale om sygdom.
Desuden har skolen besluttet, hvordan der handles, hvis fraværet runder 8, 10 eller 15 procent. Det centrale i indsatsen er at give besked til forældrene tidligt i forløbet, så de kan handle på det, forklarer Karen Henriette Jessen.
”Forudsætningen for at vi kan lykkes er jo i høj grad et samarbejde mellem skole og forældre. Men vi spiller i første omgang bolden over på forældrenes banehalvdel ved at give dem de informationer, vi har, så de kender grundlaget og kan handle på det”.
Palle Lund kontakter forældrene så tidligt som muligt og meddeler, at skolen har registreret et højt fravær. Det medfører i 80-85% af tilfældene hurtigt et fald i fraværet for de kommende elever. Kun i et mindre antal tilfælde bliver det senere nødvendigt at indkalde forældrene til et møde.
”Jeg tror, det virker forebyggende, at vi kontakter forældrene, inden det fraværet er rigtig bekymrende. Og jeg oplever, at de fleste forældre respekterer os for at tage kontakt så tidligt”, siger Karen Henriette Jessen.

Konkurrencer sætter fokus på fravær
I begyndelsen af november fik kampagnen en stor spand kul med en række særlige aktiviteter:
• Tegnekonkurrence for 0.-4. klasse om ”Min gode morgen”
• Skrivekonkurrence for 5.-9. klasse, ligeledes om ”Min gode morgen”
• Klasse-kom-til-tiden-konkurrence for 4.-9. Klasse
Der er både trusler og belønninger i luften. De klasser med det færreste antal minutters forsinkelse kan vinde biografbilletter til hele klassen. Omvendt skal de elever, som er kommet for sent i løbet af uge, ud og samle skrald i skolegården med Palle Lund fredag kl. 14.30.
Det er medlemmerne af skolens elevråd, der på Sødalskolen kaldes ambassadører, som er kommet med kampagne-ideerne og såvel præmier som straffe.

En fællesskabs-kultur
Skoleleder Karen Henriette Jessen forklarer, at målet med de mange initiativer er at udvikle en fællesskabs-kultur, hvor man hjælper hinanden med at komme til tiden.
”Vi er jo ikke den eneste skole, der har problemer med for meget fravær. Nu kører vi det som et fælles projekt for hele skolen. Det skulle gerne med tiden medføre en fælles kultur og en positiv energi omkring det at møde til tiden.”
Palle Lund understreger, at man prøver at holde balancen mellem at påpege fravær og at belønne og bakke op om elever, som prøver at forbedre sig.
”Det er for eksempel vigtigt for os at gøre det tydeligt for eleverne, at det bestemt er bedre at komme for sent end slet ikke komme. Og at vi skal prøve at løse tingene sammen”.
Godt halvdelen af pengene til projektet kommer fra de såkaldte SUB-midler – støttemidler til bl.a. foreningsarbejde i socialt udsatte boligområder – i Skovgårdsparken. Ung i Aarhus og Sødalskolen selv betaler resten af pengene.