Kan True Skov blive en grøn korridor, som mange cykler igennem til og fra midtbyen? Og hvad med græssende ”vilde” dyr som for eksempel hjorte? I løbet af efteråret offentliggør projektgruppen bag ”True Skov for alle” et idékatalog til, hvordan naturområdet kan blive til gavn for flest mulige mennesker, både i Brabrand-området og i resten af Aarhus.
”Vi er i den fase, hvor vi er åbne for alle typer af ideer”, siger projektleder Knud Erik Hesselbjerg, Naturstyrelsen, og kigger ud over en af lokalområdets natur-oaser, søen ved Skjoldhøjvej.
Vores Brabrand har sat ham stævne en sensommer-formiddag for at høre om projektet ”True Skov for alle”, der nu nærmer sig sin afslutning. Der er dog fortsat mulighed for at præge idékataloget for, hvordan True Skov kan udvikles til glæde for mange mennesker.
Hvad skal der til for at mange vil bruge skoven?
Hvordan inddrager man beboerne i Brabrand-området plus de knap 300.000 andre århusianere i en proces, der skal være afsluttet inden udgangen af 2018? Og hvordan får man nogle af dem engageret på en måde, så de også vil være med til at prøve at realisere nogle af ideerne?
Det er et par af de største dilemmaer, projektgruppen ind til nu har bakset med. Metoden til borgerinddragelse har ind til nu været via repræsentanter fra natur- og friluftsorganisationer, mens blandt andre Brabrand-Årslev Fællesråd repræsenterer lokalområdets beboere.
Hvad skal der til, for at borgerne i lokalområdet og hele Aarhus vil bruge området, lyder det centrale spørgsmål.
Der er brug for en ny spejderhytte, lyder spejdernes ønske. Vi må have nogle flere stier og ruter til at gå og løbe på og til at køre mountainbike på, lyder det fra andre friluftsfolk.
Når de knap så frilufts-engagerede bliver spurgt, svarer de: Parkeringspladser, toiletter og interessante mødesteder.
Kan man lære af området omkring Brabrand Sø?
Også de lokale skoler er engageret i arbejdet med at udvikle nye typer af undervisnings-aktiviteter i naturen.
”Det handler måske også om at gøre området mere varieret. Kan vi for eksempel få mere vand i form af søer og vandløb? Og hvad har naturen ellers givet os, som vi kan bygge videre på”, forklarer Knud Erik Hesselbjerg og peger ud på den nærliggende sø, der i sin tid blev kunstigt anlagt, men nu udgør sin egen oase i lokalområdet.
En af de store inspirationskilder er Brabrand Sø, der blandt andet med Brabrandstien har opnået stor tiltrækningskraft. I forhold til True Skov overvejes det også, om nye cykelstier i området kan blive en ”grøn korridor”, som mange mennesker bruger til transport frem og tilbage fra byen?
Blandt de organisationer, som har mange ideer, er Verdens Skove, der blandt andet foreslår, at der udsættes vilde dyr som for eksempel hjorte i True Skov for at gøre den attraktiv for besøgende.
Knud Erik Hesselbjerg understreger, at der er vide rammer i store dele af True Skov, også selvom det meste er udlagt som fredsskov. Eksempelvis kan der anlægges stier og bygges hytter.
I projektgruppen har man også øje for, at yngre generationer i den digitale tidsalder måske ønsker andre slags løsninger, der kan lægge op til en tur i skoven. For 10 år siden hed løsningen QR-koder, men hvordan kan man bringe historiefortælling og digitale oplevelser ind i naturoplevelsen anno 2020?
Yderligere skovrejsning på vej
True Skov udgør i øjeblikket 700 hektar, der breder sig inde fra Ringvejen og nord for Edwin Rahrs Vej ud forbi Skjoldhøj og True. Aarhus Kommune ejer de 200 hektar, mens resten er Naturstyrelsens.
Og meget tyder på, at der inden længe kan føjes yderligere 100 hektar til, fortæller Knud Erik Hesselbjerg. En ny aftale mellem Aarhus Kommune og Aarhus Vand ventes at kunne resultere i yderligere skovrejsning forskellige steder omkring Aarhus.
”Det er store områder – men skal trods alt ses i lyset af, at der som perspektivområde også er afsat 1800 hektar til skovrejsning nord for byen. I de områder kan der ikke finde byudvikling sted. Man lukker byen inde med skov. På den måde skaber man også en stor attraktion for byen”, siger Knud Erik Hesselbjerg.
Han understreger, at der investeres i skovrejsning først og fremmest af hensyn til beskyttelse af grundvandet.
Naturens Dokk1
Et af målene med processen har været at finde ideer til udformning af en ”Naturens Dokk1”. En særlig attraktion der kan tiltrække rigtig mange mennesker til området fra både nær og fjern. Målet er, at for eksempel børnefamilier på udkig efter oplevelser vil sige: ”Skal vi ikke tage til… i True Skov?”
Knud Erik Hesselbjerg erkender, at man endnu ikke har fundet den idé, der kan blive til en sådan attraktion med tusindvis af besøgende.
Han er også klar over, at ikke alle brugergrupper er lige interesserede i, at mange mennesker søger mod True Skov. Mange friluftsfolk ønsker modsat, at der kommer så få mennesker som muligt, så de kan nyde det uforstyrrede fugle- og dyreliv.
Han kender godt dilemmaet mellem ”beskyttelse” og ”benyttelse”, men understreger, at projektgruppen har fået den opgave at være med til at skabe rammer for, at skoven kan bruges af mange mennesker.
”Nogle gange får man det foræret af naturen selv. Men her er det sværere. Skoven er jo helt ny. Den er kun 30 år gammel. Det tager 150 år, for at en skov kan vokse op. Det er der ikke noget at gøre ved.”
Hvad skal True Skov kunne?
Repræsentanter for 26 organisationer deltager i projektets følgegruppe, der to gange i løbet af foråret har været samlet for blandt andet at give bud på, hvilke værdier, der kendetegner – og i fremtiden skal kendetegne – et naturområde som True Skov. Hvad skal sådan et område kunne, lød spørgsmålet.
Næste skridt er nu, at der sidst i september skal udformes et idékatalog for, hvordan True Skov kan udvikles, så den kan tiltrække så mange mennesker som muligt. Desuden skal forskere og konsulenter give bud på, hvordan man med afsæt i erfaringerne fra True Skov fra starten kan tænke friluftsliv ind i skovrejsningsområder.
Håber er, at der i kataloget også vil være nogle ideer til såkaldte fyrtårne, der vil kunne trække mange mennesker til True Skov. Og der skulle også gerne være regnet på økonomien.
”Derefter skal nogle af ideerne så forhåbentlig realiseres, og vi kan begynde at samle nogle interessentgrupper omkring dem. Det kan blive dyrt, så der skal formentlig skaffes ekstern finansiering.”
På et møde den 18. september bliver følgegruppen præsenteret for de foreløbige skitser og vil kunne kommentere på ideerne, før de finder vej til det endelige katalog.
Alle kan fortsat byde ind med ideer og forslag. Det kan blandt andet ske via Facebook-gruppen ”True Skov – for alle”. Vores Brabrand har tidligere skrevet denne artikel om projektet.