
Du kender dem sikkert allesammen: Vuffeli-vov, Den røde tråd, Står på en alpetop, Hvalen Hvalborg og Costa Kalundborg. Men hvad med nutidens børn – kan de forholde sig til Shubiduas sange og skøre tekster? Jo, Sødalskolens elever har hele ugen sunget med på sangene til skolens musikalske emneuge.
“Her er hvalen Hvalborg – stoppet ud med vat…”
Hele ugen har 2.A på Sødalskolen gået og nynnet med på Shubidias hyggelige men også sørgmodige klassiker om hvalen Hvalborg, der ender sit stolte liv på de syv verdenshave.
Imens arbejdede eleverne på at skabe deres helt egen storladne udgave af Hvalborg, som de torsdag eftermiddag kunne præsentere ved ferniseringen på en udstilling af ugens produktioner.
“Først startede vi med to store papkasser, hvor der havde været en seng i. Først kunne vi ikke finde ud af, hvordan vi skulle lave den om til en hval. Men så begyndte vi med at putte tape på, så kasserne kunne holde…”
Asiya fra 2. klasse fortalte beredvilligt om tilblivelsen af Hvalborg, da Vores Brabrand kom forbi og blev indfanget at den farvestrålende gigant.
Ikke nok med at de to papkasser var blevet fuldstændig forvandlet – der var også masser af referencer til teksten – “og jeg fodred´ dig med skidtfisk og kiks jeg ha´de i lommen…”
“Vi har arbejdet lidt med sangen, og snakket en del om, hvad det egentlig er, de synger om, og hvorfor er den sang lavet,” forklarede klasselærer Helle Filsoof.
Både elever og klassens lærere kunne i mandags godt se, at det var en stor opgave, de havde kastet sig over – og at den nok ville tage lidt længere tid, end de egentlig havde sat af til at udføre den.
Men der blev produceret et helt hav fuld af farvestrålende fisk og skabt “skidtfisk” og alt, hvad der ellers skulle til – og torsdag formiddag blev Hvalborg malet lige tids nok til, at hun kunne nå at tørre inden ferniseringen om eftermiddagen.
Musical på tværs af årgange
I den anden ende af alders-skalaen kastede 7.-9. klasse sig over at producere multimedie-versioner og såkaldte book bento´s af Shubidua´s sange.
En book bento er et japansk begreb for et kvadratisk billede, hvor man samler genstande, der passer til en bogs historie. Det koncept overførte eleverne til sangene – og resultatet blev blandt andet en række kreative og meget forskellige udgaver af sangen “Den røde tråd”.

Også i udskolingen blev der ugen igennem nynnet med på Shubidua-sangene, selvom gruppens hits fra 1970´erne, 80´erne og 90´erne til at begynde med blev mødt med en del forbehold.
“Det er godt nok noget gammel musik,” lød det blandt andet fra eleverne. Men alligevel satte de sig i løbet af ugen fast i hjernen – og derhjemme har mange forældre kunnet fortælle, at de da kender de fleste af numrene.
“Formålet med ugen er at styrke fællesskabet på skolen på tværs af klasserne. Og ferniseringen skal vise forældrene noget af alt det gode, der arbejdes med,” forklarede konstitueret skoleleder Anne Katrine Kusk.
Hun glædede sig over, at så mange var mødt op for at se nærmere på dem mange produktioner. En del nåede også i løbet af eftermiddagen at opleve skolens musical, der blev opført i en af gymnastiksalene.
Traditionen tro var mange af skolens elever på tværs af årgangene involveret i musicalen som skuespillere, musikere, dansere og kor. Også her var Shubidua´s sange i centrum for stykket, der tidligere på torsdagen blev opført for alle skolens elever.
