Onsdag aften vedtager Aarhus Byråd sandsynligvis en ny plan for Gellerup og Toveshøj, der blandt andet betyder nedrivning af yderligere ni boligblokke. Brabrand Boligforening kritiserer politikerne for ikke at have inddraget fagfolk i udviklingen af udspillet, og for blot at lade nedrivningerne diktere byudviklingen.
Opdatering: Forslaget blev ikke vedtaget, men sendt til yderligere udvalgsbehandling.
Der skal træffes mange og store beslutninger, når byrådspolitikerne onsdag aften kaster sig over en dagsorden med hele 163 punkter på. Undervejs skal politikerne tage stilling til ”Aftale om udsatte boligområder i Aarhus”, der blandt andet betyder, at ni boligblokke skal rives ned i Gellerup og Toveshøj.
Debatten om planerne bliver muligvis beskeden, da alle byrådets partier bortset fra Enhedslisten allerede d. 19. juni indgik en aftale om indholdet. Aftalen kan læses her.
Om Gellerup og Toveshøj skriver politikerne blandt andet, at målet er omdannelse af Gellerup/Toveshøj til en attraktiv bydel med en alsidig beboersammensætning, der hænger sammen med den omkringliggende by. Desuden står der i planen, at “Forligspartierne lægger vægt på et fortsat tæt og godt samarbejde med boligorganisationen om udviklingen af området.”
”Kører bulldozere hen over beboerne”
I Brabrand Boligforening er man dog ikke enig i, at samarbejdet om planen har været tæt og godt. I en kronik i Jyllands-Posten tirsdag kritiserer boligforeningen byrådet for ikke at have inddraget fagfolk i udviklingen af udspillet, og for blot at lade nedrivningerne diktere byudviklingen.
Desuden er boligforeningens ledelse utilfreds med, at borgere og boligforeninger endnu ikke blevet inddraget. Man mener, at byrådet har forladt samarbejdslinjen fra den nuværende helhedsplan.
Formand for Brabrand Boligforening, Keld Albrechtsen, sammenligner den nuværende situation med skabelsen af den første Helhedsplan i 2009, hvor den socialdemokratiske borgmester hed Nicolai Wammen:
”Wammens projekt var, at vi skulle være sammen om at lave en bydel, som alle kunne få glæde af. For Bundsgaard er signalet, at nu skal hele befolkningen høre, at vi kører bulldozere hen over beboerne.”
Til det svarer den nuværende borgmester Jacob Bundsgaard i samme artikel i Jyllands-Posten:
”Det er meget gavnligt, at Brabrand Boligforening ved præcist, hvor Aarhus Byråd står, og at det insisterer på de her forandringer.”
Borgmesteren siger, at der allerede findes et ”hav af analyser”, og at politikerne følger udviklingen i området tæt.
Brabrand Boligforening går selv i gang
I Brabrand Boligforening opfatter man politikernes plan som helt utilstrækkelig til at beskrive, hvordan man kan omdanne Gellerup og Toveshøj. Derfor har boligforeningen set sig nødsaget til selv at udarbejde en plan, som belyser og besvarer en række af de centrale spørgsmål.
Boligforeningen har afsat 250.000,- til arbejdet og har i denne måned inviteret byudviklere, universitetsfolk, investorer, iværksættere og arkitekter til at bidrage med viden og ideer på en 24 timers camp.
”Byrådsflertallets udspil er mangelfuldt og kan ikke stå alene. Derfor vil vi lave en rigtig helhedsplan,” siger formand Keld Albrechtsen til Jyllands-Posten.
Politikernes plan
Men hvad er det så, der står i den plan, politikerne formentlig vedtager i aften? Her kommer hovedpunkterne i den politiske aftale:
• Nedrivning af yderligere 600 familieboliger (ca. 9 blokke samt et mindre antal boliger som følge af renovering og sammenlægning)
• Salg af 120 familieboliger (1 stor blok)
• Nybyggeri/fortætning af ca. 450 enheder erhverv
• Nybyggeri/fortætning med ca. 1.600 enheder private boliger
Udviklingsprojekterne
Desuden nævnes en række udviklingsprojekter for området:
Danica og ATP ønsker at udvikle City Vest og områderne omkring det. Der skal bl.a. bygges en biograf og private boliger.
Gudrunsvej nord for City Vest skal neddrosles fra fire til to spor og en ny bro skal føres henover vejen for at binde de to områder bedre sammen.
De nedslidte kommunale bygninger på Gudrunsvej 78-82 er ved at blive udviklet med henblik på salg.
I tæt samarbejde med Gellerup Kirke arbejdes der på at skabe en højskole. Samtidig har kirken planer om at åbne sig fysisk op mod pladsen ved Gudrunsvej 78-82 og skabe et mødested på tværs af kulturer.
Sports- og kulturcampus bliver Aarhus’ og det nye Gellerups levende samlingssted, som inviterer hele byens borgere indenfor og åbner Gellerup op for resten af Aarhus.
E&P Huset er Helhedsplanens informations- og aktivitetscenter i området og skal fortsætte i én eller anden form.