Naturens teenager, True Skov, er stadig i voksealderen. Naturstyrelsen er i fuld gang med at udvikle skoven, så den bliver endnu mere interessant at færdes i. En ny huleby, en shelterplads og en genslyngning af Voldbækken er nogle af de projekter, der snart bliver realiseret.
Corona-restriktionerne betød, at det for mange var svært at besøge de naturområder, de plejer at gå tur i. Så har mange fundet nye steder, og et af dem er True Skov.
”Vi hører fra skovens faste brugere, at der aldrig har været så mange mennesker i True Skov som under corona-krisen. Det er vi utrolig glade for. Det hjælper jo vores projekt med at skabe et nyt naturens fyrtårn, som rigtig mange mennesker har lyst til at besøge, siger projektleder i Teknik og Miljø, Pernille Thormann Villesen.
Hun udgør sammen med Anders Busse Nielsen, Naturstyrelsen, ledelsen af det udviklingsarbejde, der skal gøre True Skov til et endnu mere attraktivt naturområde for både Brabrand-egnens beboere og de øvrige århusianere.
En mere varieret naturoplevelse
Mens mange andre har været hjemme i de seneste måneder, har skovens folk haft travlt i naturområdet, der strækker sig seks kilometer vest på fra Hasle Bakker. Der er både blevet plantet og fældet i stor stil.
Som en del af Danmarks Indsamlingen fik True Skov det største af de uddelte beløb, og pengene er blandt andet blevet brugt til at plante 100.000 nye træer i bakkerne omkring Lyngby, hvor True Skov fremover vil brede sig.
Som nævnt er der også blevet fældet en del. De fældede træer giver plads til lysninger og græsningsområder til dyr. Målet er at gøre naturoplevelsen mere varieret, end hvis der kun var tale om ”massiv” skov, og arbejdet er en del af udviklingsplanen True Skov for Alle fra 2018.
”Der har været nogle reaktioner på de sociale medier fra folk, som synes, at indgrebene har været voldsomme. Vi ved godt, at det kan se voldsomt ud, når de store maskiner har været der. Men det bliver fint igen”, siger Pernille Thormann Villesen.
Nogle af skovens brugere har kritiseret, at maskinerne har været i gang med at vælte træer midt i fuglenes ynglesæson. Forklaringen er, siger Pernille Thormann Villesen, at den meget fugtige vinter gjorde det umuligt for maskinerne at arbejde, og man var derfor nødt til at udskyde arbejdet til foråret. Hvis man ventede til efteråret, er risikoen for stor for, at voldsomt regnvejr igen vil umuliggøre arbejdet.
Huleby, shelter og skilte
Hen over sommeren vil Naturstyrelsen sætte skub i en række nye initiativer, der kan give nye former for oplevelser i True Skov.
Hulebyen: Målet er at skabe en små ”hemmelige” rum med plads til eventyr. Pladsen er allerede ryddet, og der vil hen over sommeren blive skabt nogle huler, børn og voksne kan lege i og udvikle på. Desuden skal der være rafter, grene og andre naturmaterialer at arbejde med. Hulebyen skal etableres i skoven nogle hundrede meter vest for Anelystvej.
Shelter: I løbet af sommeren bliver der også sat en ny shelter op tæt ved ”Lille Amerika” mellem E45 og jernbanen. Pernille Thormann Villesen lover, at den vil give friluftsfolk og familier en anderledes oplevelse, i forhold til hvad de fleste er vant til.
Voldbækken: Et tredje element i udviklingsplanen er at gøre Voldbækken mere synlig i landskabet mellem Anelystvej og True Vandmølle. Det kan ske ved at lade åens løb slynge sig gennem landskabet, som den tidligere har gjort. Desuden vil man nogle steder hæve vandløbet med gydegrus.
Bærsporet: Naturstyrelsen er nu klar til at begynde at planlægge en særlig rute i True Skov, kaldet bærsporet på grund af de frugttræer og –buske, der skal findes langs stien. Det præcise forløb skal planlægges inden sommerferien, så anlægsarbejdet kan igangsættes i sensommeren.
Skiltning: En arbejdsgruppe bestående af faste brugere af True Skov har udpeget 10 indgange til naturområdet, hvor skilte kan hjælpe nye brugere godt på vej. Der er lavet en række forslag til 1-3 km lange ruter, så besøgende har mulighed for at finde rundt – og eventuelt planlægge turen hjemmefra. Skiltene ventes også at komme op i løbet af sommeren.