
Brabrand Boligforening er i fuld gang med en omfattende renovering af 60 rækkehuse på Udsigten. Færdiggørelsen af gavlmurene er dog blevet stoppet af Aarhus Kommune, da nogle naboer på J.P. Larsens Vej har klaget over, at gavlene bliver højere end før renoveringen.
I slutningen af marts opdagede en række familier på en stikvej til J.P. Larsens Vej pludselig, at den nymurede gavl på rækkehusene på den anden side af hækken så ud til at blive væsentlig højere, end den var før.
Den nuværende gavl få meter fra skellet er ca. 3,20 meter høj. Naboerne vurderer, at den nye gavl bliver 40-50 cm højere, og det oplever de som en mærkbar forhøjelse, der vil betyde mindre lys og udsigt.
De undrede sig over, at de som naboer aldrig var blevet orienteret om den ekstra byggehøjde og skrev straks til Byggeri i Aarhus Kommune og bad om indsigt i byggesagen.
Byggeri reagerede d. 2. april ved at bede håndværkerne om straks at stoppe arbejdet med gavlene, indtil sagen var afklaret.
Brabrand Boligforening har fredag meddelt, at den reelle forhøjelse af gavlen bliver mellem 27 og 32 cm.
Krav om helhedsvurdering
14 dage efter den første besked til håndværkerne sendte Byggeri en såkaldt standsningsmeddelelse til Brabrand Boligforening, da forvaltningen havde fået meddelelse om, at byggeriet på Udsigten var fortsat.
Samtidig skrev Byggeri til Brabrand Boligforening, at forøgelsen af rækkehusenes højde burde have været helhedsvurderet, ”…bl.a. for at sikre tilfredsstillende lysforhold for rækkehusbebyggelsen og nabobebyggelsen”:
”Efter byggelovens § 16 må et byggearbejde som det nævnte ikke påbegyndes uden byggetilladelse. Overtrædelse af denne bestemmelse er strafbar.”
Juridisk chef i Byggeri, Torben Simonsen, forklarer:
”Der findes en regel om, at man godt må hæve selve taget med op til 25 cm, når man laver udvendig efterisolering. Men hvis man bygger gavlene højere, er det nødvendigt med en byggesagsbehandling.”
”Verdens mindste sag”
I Brabrand Boligforening har man hæftet sig ved byggetilladelsens bemærkning om, at efterisolering op til 25 cm ikke kræver byggetilladelse.
Boligforeningens rådgivere, COWI og C.F. Møller, har ikke været opmærksom på, at der var andre regler for gavlene – og kommunens egne byggesagsfolk har heller ikke gjort opmærksom på det, understreger direktør i Brabrand Boligforening, Keld Laursen.
I den løsning, boligforeningen har valgt, bliver gavlmurene højst 32 cm højere end før, siger Keld Laursen, og det mener han er så lidt, at det næppe kan gøre den store forskel for naboerne.
”I min optik er det verdens mindste sag”, siger Keld Laursen. Han oplyser, at boligforeningen nu har indleveret den krævede ansøgning om særlig byggetilladelse til gavlene, og han regner med, at kommunen snart er klar med en godkendelse.
Vil se på ansøgningen med friske øjne
Byggeri har i et senere svar til Brabrand Boligforening foreslået, at boligforeningen arbejder videre med det laveste af to fremsendte alternativer, da det også vil ligne den oprindelige arkitektur mest. Også dette forslag vil dog betyde en mindre forhøjelse af gavlen.
Juridisk chef Torben Simonsen, Byggeri, forklarer, at byggeriet nu vil blive helhedsvurderet. Her vil man typisk også vurdere, i hvilken grad byggeriet vil påvirke naboerne.
”Selvom arbejdet allerede er gået i gang, vil vi som myndighed se på det hele med friske øjne: Ville vi have godkendt byggeriet, hvis vi skulle have truffet beslutningen, før arbejdet gik i gang..”
Han kan endnu ikke sige, om naboerne på J.P. Larsens Vej vil blive hørt under behandlingen af sagen.