Politikerne i Aarhus Byråd vil styrke indsatsen over for de mindste børn i Gellerup-området med blandt andet flere hjemmebesøg. Målet er at ruste børnene bedre, så de er kan starte i skole uden sprogstøtte om seks-syv år, når den nye skole i området står klar.
Aarhus Byråd har besluttet, at der i 2025-2026 skal stå en ny skole i Gellerup. For at børnene i Gellerup og Toveshøj kan være rustede til at starte på den nye skole, vil politikerne med tre nye tiltag styrke børnenes sproglige kompetencer og forældrenes muligheder for understøtte deres børns trivsel og læring:
- Familier med 0-1-årige børn i Gellerup, Toveshøj og Bispehaven får tilbud om ekstra sundhedsplejebesøg med konkret vejledning om forældrerollen og hvordan man bedst støtter barnets trivsel og udvikling
- Der bliver tilbud om forældreforløb til forældre til børn i dagtilbuddene i området, blandt andet om børnenes kognitive, sociale, sproglige og motoriske udvikling samt temaer som kost, søvn og leg
- Og der iværksættes hjemmebesøg hos familier til børn i dagtilbud og indskoling. Hjemmebesøget skal udgøre et ud af flere virkemidler i et sammenhængende forældresamarbejde.
”Omdannelsen af Gellerup er et kæmpe projekt, og det her er et lille men vigtigt element i den rejse, som Gellerup er midt i. En ny skole bliver et omdrejningspunkt for den udvikling. Men rigtig meget foregår tidligere i løbet af de første seks år af barnets liv,” sagde rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF), da Aarhus Byråd kort før jul behandlede forslaget.
Der var en livlig debat men fuld opbakning til forslaget, der dog blev sendt til udvalgsbehandling, før det kan vedtages i byrådet.
Forskning opfordrer til tidlig indsats
Politikerne er inspireret af de seneste års forskning, der viser, at tidlige, målrettede indsatser, høj kvalitet i dagtilbud og sunde relationer mellem forældre og barn har stor betydning for børns videre trivsel, læring og udvikling senere, når de skal starte i folkeskolen – og senere i livet.
Blandt andet forventer byrådspolitikerne, at en tidlig indsats bl.a. med fokus på sprog også vil betyde, at flere børn ikke vil have sprogstøttebehov og dermed vil kunne starte på den nye skole.
Inspiration fra London
Byrådets partier er bl.a. inspireret af Børn og Unge-udvalgets studietur til London i 2018, hvor udviklingsprogrammet London Challenge har bidraget til at løfte dagtilbud og skoler i udsatte boligområder.
Samtidig har de sidste par års proces om gentænkning af tilbuddene til børnene og de unge i Gellerup, Toveshøj og Ellekær også spillet ind.
Ved at understøtte forældrene i at være gode rollemodeller og klæde dem bedre på til det danske samfund, styrkes forældrenes mulighed for at støtte børnene i hjemmet. Og det vil gavne børnenes sproglige udvikling og muligheder for fremtidig uddannelse og beskæftigelse, står der i forslaget.
Gellerup har mest udbredt fattigdom blandt børn
”Jeg har deltaget i alle byrådsmøder i det her årti, og det jeg er mest stolt af er vores beslutninger om forandringen af Gellerup og Bispehaven. Nogle gange glemmer vi, hvor stor en omdannelse der er tale om. Det er altså det boligområde i Danmark, hvor fattigdom blandt børn er mest udbredt”, sagde børn og unge-rådmand Thomas Medom i byrådet.
”Vi er godt i gang med at skabe en udvikling, hvor de børn vil få lige så store muligheder som andre børn i Århus.”
Rådmanden var tilfreds med, at forslaget nu skal i udvalget før endelig vedtagelse. Det er en god mulighed for at dykke ned i de enkelte indsatser, sagde han.
Også bl.a. Anders Winnerskjold (S), Mette Bjerre (SF), Lene Horsbøl (V) og Eva Borchorst Mejnertz (R) talte positivt om forslaget, der kommer til at koste knap to millioner kroner årligt.