Skovgårdsparken har siden 2016 været på den såkaldte ghettoliste og risikerer i år at blive betegnet som ”hård ghetto”. Men Skovgårdsparken er i store træk et gennemsnitligt boligområde, viser tal, som Brabrand Boligforening har fremlagt for Aarhus Kommunes Økonomiudvalg.
Hvis Skovgårdsparken til december 2020 igen for femte gang havner på Transport- og Boligministeriets ghettoliste, får området automatisk stemplet ”hård ghetto”. Det betyder, at der skal udarbejdes en udviklingsplan, der sikrer, at boligområdet i 2030 maksimalt omfatter 40 % almene familieboliger.
Derfor vil Aarhus Kommune nu i gang med at forberede en samlet og helhedsorienteret plan, der skal omfatte både sociale og fysiske tiltag – herunder også eventuelt nedrivning af almene boliger. Sagen blev tidligere på ugen diskuteret i kommunens Økonomiudvalg, og her fremlagde Brabrand Boligforening dokumentation for, at Skovgårdsparken i realiteten er et gennemsnitligt boligområde.
”Brabrand Boligforening finder, at nedrivninger af de nyligt energi-renoverede boliger forekommer uden sammenhæng eller proportionalitet med Skovgårdsparkens aktuelle situation”, skriver boligforeningen i notatet til udvalget.
Boligforeningen peger blandt andet på, at Skovgårdsparken for nylig er renoveret for 355 mio. kr., og at eventuelle nedrivninger derfor er forbundet med betydelige samfundsøkonomiske tab, ud over at det også vil være et skidt bidrag til klima-udviklingen.
2019-tal hentet fra Aarhus Kommunes egen opgørelse, BoSocData, viser, at Skovgårdsparken på alle indikatorer ligger lidt under eller lidt over gennemsnittet for almene boligområder i Aarhus. Området skiller sig dog ud ved at have en høj andel af beboere med ikke-vestlig baggrund. Til gengæld har området oplevet en positiv udvikling i beskæftigelsen og antal unge under uddannelse.
Her får du mulighed for selv at gennemgå de mange tal.
Områder hvor Skovgårdsparken ligger lidt bedre end gennemsnittet
Skole: Eleverne i Skovgårdsparken har med 6,7% et mindre skolefravær end gennemsnittet af de almene områders elevers fravær i skolen, nemlig 7,2%.
Kriminalitet: Antallet af politianmeldelser per 100 borgere i Skovgårdsparken er 4,0 og dermed mindre end gennemsnittet i de almene boligområder, som er 4,3 anmeldelser per 100 borgere.
Områder hvor Skovgårdsparken ligger tæt på gennemsnittet
Sundhed: Andel af modtagere af helbredsbetinget overførselsindkomst er 27,3%. Gennemsnittet er 28,0 %.
Unge og uddannelse: Andelen af 18-24-årige, der ikke er i arbejde eller uddannelse, er 16,6% i Skovgårdsparken. Gennemsnittet af de almene områder er 16,6%.
Børn og unge: Andelen af børn og unge, som der er indgivet minimum én indberetning for i 2019, er 1,7%. Gennemsnittet er 1,6% i de almene boligområder. Til gengæld er andelen af børn og unge, som har haft minimum en dag- eller døgnforanstaltning måned for måned i 2019, med 4,6% lidt mindre end gennemsnittet for de almene områder, som er 5,4%. Der bor 427 børn under 18 år i Skovgårdsparken.
Områder hvor Skovgårdsparken ligger lidt dårligere end gennemsnittet
Arbejdsmarked: Andelen af voksne uden for arbejdsmarkedet er 38,0 %. Gennemsnittet i de almene boligområder er 36,8%. Der er dog 13 almene boligområder i Aarhus med en højere andel af voksne uden for arbejdsmarkedet end Skovgårdsparken.
Kommunale fritidstilbud: Der er 38,5% af børn, som går i kommunale fritidstilbud. Tallet for de andre almene områder generelt er 39,7%.
Unge-kriminalitet: Andelen af 11-17-årige, der gennemsnitligt blev sigtet per måned i 2019, er 1,2% i Skovgårdsparken. Den er 0,5% i gennemsnittet af de almene boliger. Forskellen i antal er én ung per måned. Procentandelen svinger en del fra år til år, fordi antallet er så lavt. Der var 132 unge i hele aldersgruppen 2019.
Her skiller Skovgårdsparken sig særligt ud
Etnicitet: Andelen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere er 67,3%. Det tal er mere end dobbelt så højt som gennemsnittet af de almene boliger, som er 32,0%.
Lav-indkomst: 40,3% har 100% økonomisk friplads i daginstitution eller SFO. Gennemsnittet i de almene områder er 31,5%.
Positiv udvikling i beskæftigelse: Andelen uden for arbejdsmarkedet er faldet hurtigere i Skovgårdsparken de seneste fem år (16,3%) end gennemsnittet i både de almene områder (8%) og Aarhus Kommune som helhed (12,6%).
Positiv udvikling i ungdomsuddannelse: Andelen af 18-24-årige, der ikke er i arbejde eller uddannelse, er faldet med 29,7% de seneste fem år. Det er en bedre udvikling end både de almene områder generelt og Aarhus kommune i alt. Her har faldet været henholdsvis 16,6% og 18,3%.
Årsagen til, at Skovgårdsparken i 2019 var på ghettolisten var, at man på disse tre områder ikke opfyldt kriterierne:
- Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande oversteg 50 pct.
- Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grundskoleuddannelse, oversteg 50 pct.
- Antallet af dømte for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer oversteg 2,7 pct. af antallet af beboere på 18 år og derover opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.
Læs også: