Naturen i og omkring Voldbækken nordvest for Brabrand er på vej til at blive et værdifuldt område for både dyr og mennesker. Tirsdag oplevede cirka 75 beboere i Årslev og Brabrand med egne øjne, hvordan naturområdet er i rivende udvikling.
Om få uger begynder havørreder deres tur gennem Aarhus Å, Brabrand Sø og op gennem Voldbækkens snævre løb vest for Brabrand. I oktober lægger de deres æg i bunden af bækken – og i april skulle de nye små havørreder gerne komme til verden i bækken.
Arne Bager fra Hougårdsvej er overbevist om, at der i dette efterår vil være gydende havørreder i Voldbækken, efter at vandløbet for et år siden blev restaureret og genslynget.
Han er formand for Østjyske Lyst- og Fritidsfiskere, der sammen med Aarhus Kommune og Naturstyrelsen har lagt mange kræfter i, at Voldbækkens potentiale som gydested for havørreder nu skal realiseres.
Østjyske Lyst- og Fritidsfiskere tæller hvert år, hvor mange havørreder, der findes i områdets vandløb, som en registrering af effekten af de udviklingsprojekter, lystfiskerne gennemfører sammen med Aarhus Kommune og Naturstyrelsen.
”Der er allerede i de senere år kommet en pæn bestand af havørreder i Voldbækken, og vi mener, at den har potentiale til at blive gydeområde for mange flere havørreder. Vi har stor tiltro til, at det virkelig bliver et fantastisk vandløb, som havørrederne allerede her i efteråret for alvor tager det i brug.”
Det sker i løbet af oktober, hvor Arne Bager forventer, at de nyetablerede gydeområder i Voldbækken bliver indtaget af havørreder.
Fantastiske fremskridt på bare et år
For tre år siden arrangerede menighedsrådet ved Sdr. Årslev Kirke en gåtur ved Voldbækken, og tirsdag var tiden kommet til at se nærmere på de store forandringer, der er siden er sket i området.
Tirsdagens gåtur gik gennem stierne i True Skov og ned til Voldbækken vest for Helenelyst. Undervejs fortalte Arne Bager og Henriette Linde fra menighedsrådet om udviklingen af området.
”Voldbækken er et utrolig interessant vandløb. Det har haft stor betydning gennem udviklingen af Aarhus som by. De første industrier blev placeret her. For eksempel sørgede Årslev Vandmølle for, at landmændenes korn kunne blive malet og blive til friskbagt brød fra bageriet på Bagerivej,” fortalte Arne Bager ved afgangen på Årslev Møllevej.
Voldbækken udspringer ved Viborgvej og det cirka fem kilometer lange løb har et fint fald ned mod Brabrand Sø.
Tidligere var Voldbækken nærmest en grøft gravet ned i terrænet for at vandet fra landskabet af hensyn til landbruget hurtigst muligt kunne løbe ud i Brabrand Sø. Gravemaskiner sørgede i efteråret 2020 for at genskabe vandløbets slyngninger og gøre brinkerne mere tilgængelige.
”Der gøres heldigvis store bestræbelser på at genskabe de vandløb, der tidligere var en stor del af vores natur. Samtidig genskaber man det dyreliv, der lever i og omkring vandløbene. I vil kunne se, at der allerede efter et år er sket fantastiske fremskridt. Der kommer insekter til – og fugle og fisk.”
Endnu et fint rekreativt område
Arne Bager forventer i det hele taget, at det åbne landskab, hvor Voldbækken løber igennem, vil blive en vigtig del af den samlede naturoplevelse i og omkring True Skov.
De etablerede indhegninger med kvæg af racen skotsk langhorn er nu med til at befolke ådalen omkring Voldbækken og er en vigtig del af udviklingen, som Arne Bager ser det:
”Jeg tror, området bliver enormt interessant for både dyr og mennesker. Derved får vi i Brabrand yderligere et virkelig godt rekreativt område, vi kan gå ture i. Mange har endnu ikke opdaget området, men det vil jeg tro kommer.”