Brabrand Skov, der ligger mellem Silkeborgvej og Brabrand Skovvej, bliver af mange lokale beboere brugt til at gå tur og lufte hund. Men flere naboer er nu også begyndt at smide haveaffald i skoven. Aarhus Kommune kan ikke gøre noget ved problemet.
Brabrand Skov er en såkaldt fredskov, og den ligger da også som en fredelig oase mellem boligkvarterer og befærdede veje. Men store dynger af haveaffald i skovbunden irriterer lokale beboere, som dagligt går tur i skoven.
Fem-seks steder – i nogle tilfælde op til de lokale haver og i andre tilfælde inde midt i skoven – ligger haveaffaldet i store dynger.
Driftsansvarlig for skove i Teknik og Miljø, Gorm Halskov, kan godt se problemet:
”Som forvalter af kommunens skove må jeg sige, at det ikke er særlig smart at smide haveaffald i skoven. Det kan ændre meget på skovens klima og nedbrydningen af planter i området. Det svarer til at smide affald ind naboens have. Det må man heller ikke. Man skal holde det inde hos sig selv.”
Han peger blandt andet på risikoen for såkaldt fauna-forurening: At for eksempel kasserede bambus og gamle potteplanter slår rødder og begynder at brede sig i skoven.
Men der er ikke meget, han kan gøre ved problemet: Brabrand Skov er delt i 11 matrikler, og Aarhus Kommune ejer kun de otte, mens de tre sidste er privatejede.
Når haveaffaldet som her er smidt i den private del af skoven, er Aarhus Kommune ikke myndighed og kan ikke gøre noget. Her er det i stedet Miljøstyrelsen, der evt. skal skride ind.
Lokalområdet bør gå sammen
Den opdeling af skoven i så mange dele går formentlig tilbage i tiden, til den gang Brabrand var en landsby, hvor hver af lokalområdets landmænd også ejede en del af den lokale skov.
Det var måske oplagt, at Aarhus Kommune som den største grundejer i skoven tog initiativ til at samle de forskellige ejere i en fælles indsats mod affald i skoven. Men det er ikke så let, da mindst en af ejerne ikke bor i Danmark, og kommunen har ingen kontakt til de øvrige ejere.
Gorm Halskov foreslår i stedet, at lokalområdet går sammen om en fælles oprydningsdag i skoven:
”Alle må jo færdes på stierne i Brabrand Skov, så det er jo på en måde alles skov. Man kan lokalt appellere til alle husejere om ikke at smide haveaffald i skoven,” siger Gorm Halskov.
Fredskov som beskrevet i leksikonnet Den Store Danske: “Skov der beskyttes mod rydning, forhugning, kreaturgræsning m.m., og på hvis arealer der altid skal være skov. Begrebet opstod i begyndelsen af 1800-t., da stigende befolkningstal, krige og mangel på andre energikilder end træ havde ført til næsten total rydning af den skov, som oprindelig dækkede det meste af Danmark.”