En gruppe på syv forældre har på basis af et stærkt fællesskab skabt nogle ganske særlige rammer for de over 50 fodbolddrenge i u10-årgangen i Brabrand IF. For nylig blev cheftræner Mathias Schildt kåret til årets træner for at stå i spidsen for arbejdet.
”Jeg har ikke styr på, hvor mange timer jeg selv bruger, men sammenlagt bruger vi jo nok mellem 70 og 100 timer om ugen.”
Sådan lyder det fra Mathias Schildt, som er cheftræner for u10-gruppen i Brabrand IF Fodbold. Han er strategen i en gruppe på syv forældre, som står bag en af de helt store succes´er i ungdomsafdelingen:
Hele 56 drenge er nu en del af fodbold-fællesskabet, der spreder sig fra nogle af de absolut mest talentfulde spillere i Østjylland til drenge, som stadig kæmper med at ramme bolden, når den kommer susende, men bare nyder at være sammen med kammeraterne.
For nylig blev han kåret til årets fodboldtræner i idrætsforeningen, men han understreger som noget af det første, at han egentlig bare er et tandhjul i en velsmurt maskine. Den består af syv forældre, som alle bruger en masse tid på fodboldbanen – og desuden en hel del timer med hyggeligt socialt samvær uden for banen.
”Vi hænger en masse ud sammen. Trænerseminar kalder vi det – men det handler mest om at dyrke fællesskabet og det sociale. Og det gør jo bare, at hele maskineriet kører enormt godt. Vi har det virkelig fedt sammen. Og vi går nogenlunde lige meget op i det. Jeg tror, det er vigtigt, at man lægger nogenlunde samme mængde kræfter i det,” siger han.
På hyggetur til Aalborg
Det er fem år siden, Mathias Schildts søn begyndte at spille fodbold i Brabrand IF. Et halvt år efter manglede holdet trænere.
”Jeg var der hver gang, og jeg blandede mig hele tiden. Så tænkte jeg, at det måske var bedre at påtage mig opgaven i stedet for bare at være en irriterende forælder.”
Nogenlunde samtidig lod de seks andre sig ligeledes friste til at springe til. Og siden er sammenholdet mellem dem bare vokset.
”For os er det sociale lige så vigtigt som for børnene. Vi lægger jo ekstremt mange timer i det, og så skal det også være virkelig sjovt, ellers falder man jo fra. Og drengene bliver motiveret af, at de kan mærke, at vi går op i det.”
For nylig var de alle syv en tur i Aalborg til en hel dags aktiviteter, der udelukkende handlede om at have det hyggeligt sammen.
Og i hverdagen er de i kontakt stort set dagligt og om drengenes udvikling, weekendens kampe, kommende overnatningsstævner og meget mere.
Store excel-ark
Mathias Schildt har cheftræner-rollen og planlægger træning, øvelser og læringspunkter langt ud i fremtiden. Uanset hvordan det går i weekendens kamp, skal de lære det samme i næste uge.
”Jeg laver forløbsprogrammer over et halvt år, hvor drengene skal lære en masse. De er så unge, så det er vigtigt, at de kommer igennem hele paletten,” forklarer han.
Andre i trænergruppen holder styr på pengene, planlægger weekendstævner og sørger for kommunikation med forældrene.
”Vi kører store excel-ark over, hvem der har spillet hvor meget, og hvem har ikke været skiftet ud. Og så skriver vi direkte til forældrene, når deres søn skal spille kamp. Det tager meget tid med kommunikationen frem og tilbage, men vi tror samlet set, at flere drenge så kommer med ud og spille kamp.”
”Det sociale er drivkraften”
De syv trænere roterer til hver træningsaften, så de på skift tager sig af de bedste og de knap så dygtige. Træningskoncept er ens hver gang, og drengene er med på, at de bliver fordelt lidt rundt i grupperne, så de ikke altid er på hold med de samme.
”De allerfleste drenge går rigtig meget op i fodbolden, men nogle vil bare gerne være med på grund af det sociale, og de skal også have lov til bare at lege og ha´ det sjovt.”
Desuden sørger de syv trænere for at samle børnene til sociale arrangementer. De har holdt Fifa-turneringer, fællesspisninger og har desuden været ude og spille minigolf og meget andet.
”Vi gør det for at styrke fællesskabet. Drengene går til daglig på mange forskellige skoler. De fleste er fra Brabrand, men der er også nogen fra Tilst, Stavtrup og Trøjborg. Det handler om at få dem blandet også uden for fodboldbanen. I sidste ende er det sociale drivkraften.”