
Ejerne af ejendommen J.P. Larsens Vej 15 er havnet i en klemme på grund af Aarhus Kommunes beslutning om at satse på boliger i området. I et brev til kommunen skriver en af grundejerne, Kurt Rosenlund, at han ikke forstår kommunens handlemåde og hævder, at det kan koste ejerne op mod 700.000 kr. i tab.
Aarhus Kommune vil nedlægge forbud mod, at der bliver opført et byggemarked på J.P. Larsens Vej 15 og 15A, og i morgen, torsdag d. 20. december, udløber ansøgernes frist for at klage over afgørelsen.
Men allerede i slutningen af november har en af grundejerne, Kurt Rosenlund, Skovby, skrevet til Aarhus Kommune og beklaget sig over afgørelsen, viser den aktindsigt, Vores Brabrand har fået i sagen.
Grundejerne forstår ikke, at Aarhus Kommune nægter at give byggetilladelse til byggemarkedet, selvom området ellers er udlagt til erhvervs-formål. Kurt Rosenlund skriver, at han er helt uforstående over for kommunens behandling af ejerne, både som borgere og som erhvervsdrivende.
Han er især målløs over, at kommunens afgørelse går i den stik modsatte retning af tilkendegivelser, ejerne tidligere har fået på ansøgninger om at bygge boliger på grunden:
”Vi har i flere år ønsket at sælge ejendommene og i den forbindelse er der både i 2016 og 2017 søgt om tilladelse til at bygge boliger, begge gange er ansøgningen blevet afvist, begrundelse i Lokalplanen ikke giver tilladelse til at bygge boliger.”
Årsagen til afslaget på det tidspunkt var, at områdets anvendelse var fastlagt til erhvervsformål og offentlige funktioner, ikke i en lokalplan som tidligere skrevet, men i kommuneplan-rammen.
Troede byggetilladelsen var på vej
Ejerne af J.P. Larsens Vej 15 og 15A er arvinger efter Niels Christian Andersen, som døde for to år siden. Ingen af dem bor i lokalområdet, og de ønsker at afhænde ejendommene hurtigst muligt. Men det har vist sig at være vanskeligt.
For et år siden indgik de en aftale med byggeselskabet Råhus Construction om salg af ejendommen, under forudsætning af, at Råhus kunne få byggetilladelse til at opføre Jem&Fix byggemarkedet.
Og både Råhus og grundejerne havde fået det indtryk, at tilladelsen var så godt som hjemme, skriver Kurt Rosenlund:
”Jeg har det indtryk, at Råhuse A/S har fået byggetilladelse under forudsætning af tilfredsstillende jordbunds undersøgelser, hvilket blev iværksat umiddelbart efter sommerferien 2018.”
”Uforenelig med kommunens planlægningsmæssige interesse”
Men som de fleste nu ved, er der ikke udsigt til, at Råhus får byggetilladelsen. Planlovens paragraf 14 giver Aarhus Kommune mulighed for at afvise ansøgningen, selvom ansøgerne egentlig har retten på deres side, hvis særlige hensyn kræver det. Og kommunen ønsker boliger frem for et byggemarked på J.P. Larsens Vej.
”På det foreliggende grundlag er det kommunens vurdering, at det ansøgte byggeprojekt er uforenelig med kommunens planlægningsmæssige interesse i, at der i området etableres et boligkvarter”, skrev juridisk chef Torben Simonsen, Plan og Miljø, i et brev til grundejerne d. 23. november.
Familiens tab kan runde 700.000 kr.
Kurt Rosenlund gør i brevet til Aarhus Kommune opmærksom på, at konsekvensen er, at familien nu ikke kan sælge ejendommen og formentlig heller kan leje den ud.
”Som det er i øjeblikket, mangler vi kr. 200.000,- om året i huslejeindtægt. Det syntes jeg er en meget stor økonomisk belastning I som kommune pålægger os almindelige borgere, fordi vi hverken kan leje ud eller sælge som situationen er lige nu. Med udgangen af 2018 er der akkumuleret en manglende huslejeindtægt på kr. 300.000,- siden den sidste lejer i erhvervslejemålet rejste, da han syntes usikkerheden med hensyn til fremtiden i området var for stor.”
Han vurderer, at sagen kan trække ud i yderligere to år, inden en ny lokalplan kan vedtages, og familiens tab vil så runde de 700.000 kr.
”Hvad skal der til, før vi kan forlange, at kommunen enten køber eller ekspropriere ejendommen, da vi som ejere ikke har mulighed for at drive virksomhed på økonomisk forsvarlig måde”, spørger Kurt Rosenlund i sit brev til Aarhus Kommune.
Han spørger samtidig til muligheden for, at Aarhus Kommune vil kunne yde økonomisk kompensation for tabet.
Byomdannelse bør afvente beslutning om tog-terminal
Som tidligere skrevet har Aarhus Kommune tidligere anført området mellem J.P. Larsens Vej og jernbanen som fremtidigt byomdannelsesområde. Men reglerne i Planloven sætter nu kommunen under tidspres, da der højst må gå et år fra udstedelsen af forbuddet, til kommunen fremsætter et lokalplanforslag for området.
Og det er måske lige hurtigt nok, hvis man spørger Center for Byudvikling og Mobilitet. I et svar til planafdelingen svarer centret, at en beslutning om byomdannelse bør afvente en afklaring af placeringen af en ny tog- og busterminal i området.
Aarhus Kommune arbejder i øjeblikket på en analyse af konsekvenserne af en tog-terminal i Brabrand. Den ventes færdig i begyndelsen af 2019.
Artiklen bygger på aktindsigt hos Aarhus Kommune i dokumenterne i sagen om et eventuelt byggemarked på J.P. Larsens Vej.