Gellerup Skov syd for Silkeborgvej er ved at udvikle sig til en natur-oase med hyggelig dyrehave-stemning. Området manglede måske lige en skovsø – men den er dukket op i løbet af sommeren. Den nye skovsø skal rense og forsinke i alt ca. 12.000 m3 regnvand, inden det løber ud i Aarhus Å.
Tusindvis af vognlæs er i løbet af sommeren kørt væk og har efterladt en stor fordybning på størrelse med en fodboldbane midt i Gellerup Skov. Der er allerede en smule vand i bunden, men det er alt sammen kommet med regnbygerne i løbet af oktober.
Først midt i 2021 åbnes der for tilstrømningen af regnvand, der vil blive ledt ind i området nordfra gennem et 1,20 meter tykt vandrør ved Silkeborgvej. Via både fordybninger i landskabet og nedlagte rør vil landet bevæge sig sydpå, til det når den nyanlagte sø.
Den har til formål at forsinke regnvandet, så det langsomt kan ledes ud i Aarhus Å. Regnvandet kommer områder ved Åby Ringvej, Silkeborgvej, Christianshøj og den østlige del af Gellerupparken.
Vandet bliver ned gennem Gellerup Skov bremset ned af små bassiner, inden det ledes videre både over og under jorden. I perioder med betydelige vandmængder vil vandet risle hyggeligt ned gennem området, til det når den nye sø, og man kan passere de små nye vandløb over nyanlagte broer.
Vanddybde på ca. 1,3 meter
Vores Brabrand har besøgt området sammen med projektleder Gorm Halskov, Teknik og Miljø. Vi gik blandt andet på den nyanlagte sti, der ligger på en jordvold rundt om søen, så man kan få et fint overblik over området.
Undervejs er jordvolden et sted sænket lidt. Det skal fungere som en slags ventil, når Aarhus Vest bliver ramt af massive mængder af regn, som det kan ske med nogle års mellemrum. Så kan vandet løbe ud over kanten og ned i skoven i retning af Aarhus Å.
I alt er søen cirka fire meter fra bund til overkant, men vanddybden vil i gennemsnit kun være omkring 1,3 meter – men kan dog svinge op til en halv meter, afhængig af nedbøren. Kun cirka hvert tiende år vil vandet nå overkanten af søen.
Lige nu ligger området omkring søen helt nyanlagt, men allerede i foråret vil græs og blomster begynde at skyde op på skråningerne ned mod søen. Der vil blandt andet blive opført en lille bro, hvor man kan sidde og fiske.
Byfortætning giver mere overfladevand
Den nye sø skal blandt andet være med til at forhindre situationer som den, de fleste husker fra det tidlige forår, hvor store områder langs Brabrand Sø var oversvømmet. Søen vil holde en del af overfladevandet fra store dele af Aarhus Vest tilbage og langsomt lede det ud i Aarhus Å.
”Med byfortætning følger jo også, at der bliver færre områder, hvor regnvandet bare kan sive ned. På den måde får vi mere og mere overfladevand, der belaster kloakkerne. Det har Aarhus Vand heldigvis en masse planer for, og søen her er bare en af dem,” siger Gorm Halskov.
Desuden vil søen fungere som et filter, der blandt andet renser vandet for de næringssalte, som ellers ville give opblomstring af alger.
Større diversitet
Området var tidligere en eng og var det bedst egnede sted til at rumme søen. Der måtte naturligvis fjernes en del træer, men til gengæld vil der blive plantet nye træer et andet sted i Aarhus, lover Gorm Halskov.
”Som skovmand skulle jeg lige vende projektet en ekstra gang. Det bliver jo en anderledes område end før, men jeg synes resultatet er blevet rigtig flot. Og der bliver helt sikkert en større diversitet af dyr og planter.”
Gellerup Skov har ikke andre søer eller vandløb, så derfor forudser Gorm Halskov, at den nye sø vil blive et tilløbsstykke for skovens dyr. Når de kommer til søen for at drikke, vil de samtidig tage frø og insekter med sig, som helt naturligt vil slå sig ned omkring søen.
Shelter og mountainbike-spor
Når man går igennem området, kan man godt fornemme, at Gellerup Skov er ved at blive en rigtig skov, flere steder med en nærmest dyrehaveagtig stemning.
Naturområdet bliver besøgt af stadig flere mennesker, blandt andet af mange som bruger det nye mountainbike-spor, der er anlagt i samarbejde med bl.a. Ung iAarhus, i den del af skoven der ligger tættest på Sødalskolen.
Den fem-seks år gamle shelter tæt på den nye sø er booket næsten dagligt, og familier, skoler og daginstitutioner gør ophold og spiser madpakker ved de opstillede borde og bænke. Du kan booke området her.
Hvis du kommer i bil, er det nok lettest at parkere på parkeringspladsen ved indkørslen til Åbyhøjgården, men det er også muligt at holde på p-pladsen ved daginstitutionerne på Louisevej.
Læs også: