
Tiden er ved at løbe ud for Gellerup Museum, der får betalt huslejen af Aarhus Kommune frem til udgangen af 2025. Museets frivillige ildsjæle håber, at der viser sig en mulighed for at fortsætte museet, der i år kan fejre 15 års jubilæum.
De kalder det “Danmarks højeste museum”. Placeringen på sjette etage i de høje blokke på Gudrunsvej tilbyder en formidabel udsigt til begge sider: Ind over Aarhus, havnen og på gode dage også Aarhus Bugten. Og mod vest et fantastisk overblik over Gellerups fysiske forandringer.
Gellerup Museum kan mange ting. Hele ideen var oprindelig at tilbyde et tilbageblik på Gellerupparkens første år, nærmere bestemt en klassisk Gellerup-lejlighed, som den kunne være indrettet i 1974.
Men så kom der så meget andet til: Rundvisninger i Gellerupparken for skoleklasser, grupper af studerende og forskellige besøgende, byvandringer for beboerne i resten af Aarhus, som her har kunnet lære Gellerup nærmere at kende. Og udstillinger der har sammenfattet Gellerups mangfoldige historie.
Og ikke mindst har lejligheden på Gudrunsvej 16 fungeret som et mødested for både ildsjælene selv og de mange nysgerrige besøgende. Her er spist store mængder af kage og tænkt tanker om, hvordan Gellerups historie kunne fortælles på nye interessevækkende måder.
Sådan har det være siden starten i 2010 – men ved udgangen af 2025 kan det være slut. Her udløber Aarhus Kommunes bevilling, der har betalt huslejen til Brabrand Boligforening Og hvad så?
“Det kunne virkelig være dejligt at få et par år mere. Vi har stadig så mange ideer og planer, vi gerne vil føre ud i livet. Og samtidig er Gellerup lige nu midt i store forandringer, hvor vi mener, at vi kan have en rolle at spille,” siger Helle Hansen fra museets bestyrelse.
Én ting de besøgende altid skal se
Kernen i Gellerup Museum er stadig de åbne arrangementer – som nu på søndag d. 11. maj, hvor museet er åbent kl. 14-16, hvor man kan opleve en udstilling om Brabrands største gård, Tousgaard, og dens omskiftelige historie.
Det er et eksempel på noget af de, folkene bag Gellerup Museum gerne vil: Give de besøgende et indblik i det Gellerup, der har været tusindvis af menneskers liv gennem mere end 50 år.
“Fordi museet er drevet af frivillige, har vi kun offentligt åbent en gang om måneden. Men der kommer altid nogen forbi. Vi har mange besøgende, som kommer uden at vide noget om Gellerup. Og så tager de som regel herfra med en stor veneration for området,” fortæller Helle Hansen.

Som nu for nylig hvor et par fra Nordsjælland dukkede op, fordi de havde set på Facebook, at der var åbent på museet og var blevet nysgerrige. Her mødte de så flere besøgende fra det øvrige Brabrand, som også besøgte Gellerup Museum for første gang og hørte om boligområdet indefra.
“Men mange af dem, som kommer forbi, har tidligere haft en tilknytning til Gellerup og kender lejlighederne. Måske kender de hinanden fra tiden i et bofællesskab. Der er én ting, de altid lige skal se – og det er varmeskabet. “Tænk at der var et varmeskab i lejligheden”,” refererer Helle Hansen.
Beboerne skulle sige ja til helhedsplanen
Gellerup Museum fik tilbage i 2010 råderet over lejligheden på Gudrunsvej. Med bidrag mange steder fra lykkedes det at indrette en autentisk 1974-lejlighed, som mange besøgende gennem årene har haft lejlighed til at opleve.
Men i 2020 så det ud til at være slut, da museet manglede de knap 100.000 kr. til en årlige husleje. Men så dukkede Gellerup Museum pludselig op i politikernes aftale om 2021-budgettet:
“I arbejdet med helhedsplanen for Gellerup er beboerne fremkommet med nogle ønsker, og nedenstående foreslås støttet under forudsætning af, at der er tilslutning til helhedsplanen,” stod der i aftalen.
Faktisk stemte et flertal af beboerne i Gellerup nej til aftalen mellem Brabrand Boligforening og Aarhus Kommune – men i sidste ende stemte boligforeningens repræsentantskab aftalen igennem.
For at sikre driften af Gellerup Museum blev der afsat en ramme på 120.000 kr. om året i 5 år fra og med 2021.

De fem år er nu næsten gået, og museet er i den samme situation som sidst. Ildsjælene er stadig klar til at drive Gellerup Museum uden at få en krone for det, men de mangler penge til huslejen.
“Vi har været med til at beskrive forandringerne af Gellerup og hele fortællingen om boligområdet. Og vi er stadig et sted, hvor der er brug for, at historien bliver fortalt,” siger Helle Hansen, som håber, at det endnu en gang vil være muligt at udskyde lukningen.
Foreløbig har de frivillige en masse planer for efteråret 2025, der skal vise, hvad “Danmarks Højeste Museum” kan. Der er håb om, at museet kan få tilknyttet en praktikant, som kan hjælpe med at realisere planerne.
Dertil kommer en indledende kontakt til Den Gamle By, som Helle Hansen håber også kan føre til nye initiativer.