
Kvinderne var i stort overtal, da der forleden blev holdt politisk debatmøde på Gellerup Bibliotek, med overskriften ”Vi vil i arbejde – så hvem vil ansætte os?” Fem lokale folketingskandidater kom med bud på, hvordan beboere i Gellerup med anden etnisk baggrund end dansk kommer i arbejde.
Tekst og foto: Helle Hansen
Mødet var en tyvstart på valgkampen, som står for døren, så i panelet sad udelukkende lokale folketingskandidater; Knud N. Mathiesen fra Danske Folkeparti, Anne Hegelund fra Enhedslisten, Katrine Robsøe fra Det Radikale Venstre og Charlotte Vindeløv fra SF. Fungerende borgmester Camilla Fabricius trådte til med kort varsel, da Jens Joel meldte forfald, fordi han var blevet far til en lille søn, og Fatma Øktem meldte afbud på grund af en dobbeltbookning.
Hovedparten af kvinderne, der var mødt frem, havde anden baggrund end dansk og spørgelysten var stor. Det handlede både om racisme på arbejdsmarkedet og de mange endeløse praktikker. Og undervejs kom politikerne til at stå på mål for deres udmeldinger.
Folketingskandidaterne måtte også forholde sig til, hvordan man som to-kulturel og tosproget kvinde har adgang til det danske arbejdsmarked. Hvad gør man, når adgangskrav spænder ben, og hvordan sikres der praktik- og lærepladser til alle børn og unge?
Dans om den varme grød
Tidligere Gellerup.nu-redaktør Birger Agergaard var inviteret til at styre debatten, der tog udgangspunkt i arbejdsmarkedsspørgsmålene, men som også kom til at handle om opholdstilladelser og parallelsamfund, da en kvinde fortalte, at hun efter 15 år i Danmark, hvor hun har født seks børn, risikerer at miste sin opholdstilladelse i 2020, når den skal fornys.
Hendes situation fik ikke nogen direkte kommentarer fra panelet, men en ældre dansk herre, der fortalte, at han boede på Edwin Rahrs Vej i Toveshøj, tog ordet og anklagede politikerne for at gå om den varme grød. Han slog fast, at han nødig vil være en anden generations ung, for de skal være dobbelt så dygtige som en ung dansker på alle felter for at blive accepteret.
Han fortalte, at han ikke kender et ungt menneske under 25 år, som ikke magter det danske sprog, men at det er de unge, som vi risikerer at tabe på gulvet. Respekter dem i stedet og giv dem selvværd, lød opfordringen, som fik klapsalver med på vejen.
Politiske udmeldinger
Knud Mathiesen, som i 35 år har været nærmest nabo til Gellerupparken, slog fast, at udviklingen i Gellerupområdet har været uheldig. Mange løsninger har været forsøgt, uden noget er sket. Men han håber, at det kommer til at ske nu med udviklingsplanen. Mathiesen synes, at det er fantastisk med de mange kvinder med anden etnisk baggrund, som arbejder på plejeområdet, fordi de kulturelt er gode til at løse den slags opgaver.
Charlotte Vindeløv fra SF vil tage fat om integrationsspørgsmålene og skabe rammer, der passer, tættere på borgerne. Hun advarede mod retorikken og tonen i debatten og ønsker, at vi skal fokusere mere på det, vi er enige om, og så highlighte det.
Katrine Robsøe talte imod paradigmeskiftet, som er med til at splitte os og gøre os til fjender. Og så er det stadig et problem at få uddannelser fra hjemlandene passet ind i Danmark, men her er danskundervisning afgørende og skal være en rettighed.
Anne Hegelund gjorde opmærksom på at op mod 80 procent af mennesker på kontanthjælp er ramt af sygdom, og derfor umiddelbart ikke kan sendes i arbejde. Hun advarede imod, at samfundet har valgt at pege fingre af folk med bestemte baggrunde.
Camilla Fabricius slog fast, at det er vigtigt, at folkeskolen er så god, at alle børn kan læse, når de forlader skolen. Og så ønsker hun flere diverse ansættelser i kommunen. I dag er der mange tosprogede på plejeområdet, mens det ser helt anderledes ud på skoleområdet, hvor der ikke findes ret mange lærere med anden baggrund end dansk.
Efter to timers livlig debat blev mødet rundet af og med ønsket om en god kommende valgkamp blev politikerne sendt hjem.
Debatmødet var arrangeret af Bydelsmødrene i Gellerup, der har fået støtte af Aarhus Kommunes deltagerbudgetter til initiativet.