Kulturen i Gellerup bliver nu samlet i Gellerup Art Factory, og samtidig åbnes dørene igen for Gellerupscenen, der kan lånes eller lejes til kulturarrangementer. Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad og Lone Jensen fra kulturforvaltningen præsenterede tirsdag planerne og modtog samtidig skarp kritik for ikke at inddrage en betydelig del af de lokale kulturaktører i det indledende arbejde.
Gellerup Art Factory er navnet på en ny organisering af kulturaktiviteterne i Gellerup. Med overskydende penge fra blandt andet Aarhus 2017-puljen etableres et samarbejde mellem Cirkus Tværs, kunstprojektet Sigrids Stue, Gellerup Filmværksted og Rapakademiet.
”Målet med Gellerup Art Factory er at støtte op om unge talenter i lokalområdet. Det er vigtigt, at vi synliggør de mange kulturaktiviteter, der er her i området, samtidig med at det også kan være med til at styrke samarbejdet på tværs”, sagde kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad på et informationsmøde om projektet på Gellerupscenen tirsdag aften.
Planen er i øvrigt, at Gellerup Art Factory skal finde en europæisk samarbejdspartner for så at kunne søge EU-midler til udveksling af kunstnere og kulturproduktion.
Gellerup Art Factory skal efter planen stå for en stor kultur-event i Gellerup allerede næste sommer i forbindelse med en kulturfestival i Aarhus.
Cirkus Tværs tager sig af administration
Oplægget til Gellerup Art Factory kommer fra kulturforvaltningen i Aarhus Kommune. Det omfatter en genåbning af Gellerupscenen, der bliver det fysiske omdrejningspunkt for nye kulturelle aktiviteter i området, fortalte kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad og Lone Jensen fra Kulturforvaltningen. Budskabet blev især hjerteligt modtaget af naboerne til Gellerupscenen, Cirkus Tværs:
”Tak fordi I har gjort det muligt at åbne scenen igen! Gellerup er bedst tjent med at holde det her rum i live. Scenen her har lagt gulv til alt fra boksning til finkultur. Lad os fortsætte med det”, sagde daglig leder af Cirkus Tværs, Søren Stockmar.
Netop Cirkus Tværs er udpeget til at skulle administrere og koordinere brugen af Gellerupscenen.
Nyt lokale i Sports- og Kulturcampus
Det stod dog også klart, at kulturen kun midlertidigt får hjemsted på Gellerupscenen. Når det kommende Sports- og Kulturcampus i Gellerup i 2020 slår dørene op, vil byggeriet også omfatte en stor multisal.
”Den vil kunne rumme rigtig mange mennesker, og tanken er, at den vil kunne bruges til koncerter, teaterforestillinger og meget mere”, fortalte konsulent Lone Jensen fra kulturforvaltningen.
Desuden kommer der yderligere et cirka 165 kvadratmeter stort lokale, der kan anvendes til filmkunst, teater, dans, billedkunst og meget mere.
”En tragisk underkendelse”
Det nye initiativ blev hovedsagelig positivt modtaget på mødet – men der blev også rettet kritik mod kulturforvaltningen for ikke at inddrage en række af de kulturelle aktører i området i forarbejdet.
”Det er underligt, at ingen af de etniske foreninger – for eksempel Ramallah Spejdere, Arabisk Dansk Kulturhus, Gobaad Kulturforening – er blevet inddraget eller spurgt om de var interesseret i at deltage. Det er en tragisk underkendelse af deres store indsats, at man ikke har inviteret de folk, der har stået for en stor del af kulturen og brobygning i området”, sagde Ole Jessen, som arbejder frivilligt for flere af foreningerne.
Rabih Azad-Ahmad svarede, at de nævnte organisationer havde været hørt, men at man altid kunne spørge, om man kunne have inddraget de organisationer yderligere.
Ole Jessen kritiserede desuden, at forvaltningen inddrager en tredjedel af pengene i Gellerup Kulturmidler til drift af det kommende lokale i Sports og Kulturcampus. Man flytter penge fra aktiviteter til mursten, sagde han.
”Det er rigtigt, at der er afsat de penge fra Gellerup Kulturmidler”, svarede Lone Jensen, ”men vores erfaring er, at der er behov for et lokale, for at kulturen kan trives. Og det har ikke været muligt at rejse de penge på anden måde.”