Brabrands kultur- og forsamlingshus lider stadig alvorligt af de økonomiske efterveer efter corona-nedlukningen. Udlejningen er tilbage på normalt niveau, men likviditeten er på denne tid af året helt i bund, fortalte formand Børge Bang på Gasværkets generalforsamling forleden.
Trods en huslejefritagelse i 2020, en donation af borgmester Jacob Bundsgaard i 2021 og en lokal indsamling, der endte på 133.000 kr., har de seneste tre år stadig været hård ved Gasværket: Følgerne af nedlukningen har kostet kulturhuset et samlet underskud på ca. 100.000 kr.
”Når vi nu står og har mistet ca. 100.000 kr. betyder det, at vi hvert år omkring sommerferien, umiddelbart før kontingenterne opkræves, er nede og vende omkring et rundt nul i likvid reserve,” fortalte formand Børge Bang på generalforsamlingen forleden.
Det har medført, at bestyrelsen sidste år hævede udlejningsprisen med 10 procent, og igen her 1. juni får huslejen et nøk opad med 10 procent.
Men stadig er huslejen til Teknik og Miljø et tilbagevendende tema, som formanden igen undrede sig over ikke kan løses.
”Men vi bliver også nødt til at være realistiske. Kommunen svømmer ikke i penge til den slags formål,” sagde Børge Bang.
Ikke råd til medhjælperfest
Sidste sommer holdt bestyrelsen møde med Nicolaj Bang, rådmand for Teknik & Miljø, som er den magistrat, Gasværket betaler husleje til. Rådmanden lovede at arbejde for en engangsbevilling for at rette lidt op på den trængte økonomi, fortalte Børge Bang.
”Om han har arbejdet for det, ved vi ikke, men det lykkedes som bekendt ikke. Vi giver selvfølgelig ikke op, men det kan være vanskeligt at se lyset for enden af tunnelen,” sagde han.
Gasværket har i flere år holdt en såkaldt medhjælperfest, hvor alle de frivillige var inviteret med ægtefæller til hyggeaften med lidt spisning og hyggesnak. Men den stramme økonomiske situation betød sidste år, at medhjælperfesten ikke blev holdt. Og bestyrelsen føler stadig ikke, at man kan tillade sig at bruge 10 – 15.000 kr. på et sådant arrangement.
”Det er lidt ærgerligt, fordi det er her, vi kan vise, at vi sætter pris på de frivilliges indsats, men jeg tror, at alle har forståelse for situationen. Og lad os håbe, at vi næste år kan vende stærkt tilbage med lidt mere kapital i ryggen,” sagde formanden.
Handy-gruppe vedligeholder huset
Blandt de aktive frivillige er den såkaldte handy-gruppe, der nu har fungeret i to år. Handy-gruppen mødes den anden torsdag i hver måned til morgenkaffe og derefter lidt lettere vedligeholdelse som fejning af gårdsplads, rensning af tagrender, beskæring og lignende praktiske opgaver.
”Det er og har været så stor en succes, at presset på de sædvanlige arbejdsaftener er lettet betydeligt,” sagde Børge Bang.
”Vi holder dog stadig fast i et par årlige arbejdsaftener forår og efterår, som vi derfor kan hellige til de lidt tungere vedligeholdelsesopgaver. Så der er stadig brug for mange frivillige hænder til at holde huset kørende.
Hvis man har lyst til at deltage i handy-gruppens arbejde et par formiddagstimer hver måned, melder man sig hos Ole Zahrtmann, eller man sender en mail fra Gasværkets hjemmeside under punktet: Gi’ en hånd.
”Vi har alle en udløbsdato”
”Man behøver ikke at sidde i bestyrelsen for at kunne deltage i husets drift. Man skal blot være interesseret i, at vi har et hus, som er brugbart og velfungerende. Vi efterlyser også gode input til, hvad huset kunne bruges til kulturelt og gerne kulturelle indtægtsgivende arrangementer,” sagde Børge Bang.
Han opfordrede alle til at sende bestyrelsen ideer, eller at samles nogle stykker, som vil være med til at skabe grobund for nye initiativer.
”Vi føler bestemt, at vi i bestyrelsen stadig har et godt greb om huset og dets drift, selv om det økonomisk er lidt op ad bakke ind imellem. Men vi giver ikke op. Vi har dog stadig behov for nye ansigter i bestyrelsen. Flere af os har været med siden starten i 2002, og vi har alle en udløbsdato. Vi kender den blot ikke.”
Børge Bange understregede, at man ikke nødvendigvis behøver at stille op som bestyrelsesmedlem – selvom det selvfølgelig vil være rart:
”Men vi tager gerne imod alle, der vil give en hånd med i det daglige arbejde og vil være med til at søsætte vores egne projekter, kunstudstillinger, julemarked, VinterStemmer og andet, vi finder på hen over året.”