De kommende måneder vil vise, om den tidligere Jaka og Tulip konservesfabrik kan få nyt liv som aktivitets- og kulturhus i Brabrand. Tirsdag d. 26. februar kan du selv opleve fabriksbygningen og høre om planerne, når Brabrand-Årslev Fællesråd holder generalforsamling i den gamle fabrik.
Der har hen over efteråret været stille om den tidligere konservesfabrik, der siden 2008 har ligget ubrugt hen på Høiriisgaardsvej. Rundt omkring fabriksbygningen skyder et nyt boligkvarter op, og de første huse er nu ved at være klar til indflytning.
Ifølge Danbolig Aarhus Vest, som sælger de 52 dobbelthuse i Høiriisparken, er der nu solgt 10 af de første 52 boliger. Men hvad skal der blive af selve fabriksbygningen?
Aarhus Kommune har skrevet ind i lokalplanen, at ejeren, A. Enggaard A/S, skal bevare bygningen. Entreprenør-virksomheden ønsker at skabe et kulturhus for Brabrand-området og en gruppe arkitekter og andre fagfolk har i foråret 2018 afsøgt interessen i lokalområdet.
Det resulterede i juni 2018 i et visionskatalog, der skitserer, hvordan bygningen kan samle mange forskellige aktører inden for det fælles tema og værdisæt ”krop og sind”.
Efter udgivelsen af visionskataloget ligger bygningen stadig og troner på den anden side af jernbanen – og venter på at noget skal ske. A. Enggaard A/S har i efteråret nøje besigtiget bygningens tilstand og kan nu fortsætte processen.
Generel søgning mod fællesskaber
Målet er fortsat at skabe et ”Kulturhuset Jaka” baseret på aktiviteter inden for sundhed, kost og ernæring, fortæller bylivsudvikler Camilla Juul Sørensen, A. Enggaard A/S, og arkitekt Peter Skjalm, Rum3 Studie. De to skal nu forsøge at samle trådene: Kan visionen om et fælles hus med fokus på krop og sjæl samle Brabrand?
Blandt andet ønsker Brabrand IF Gymnastik at skabe en spring- og motorikhal i den gamle fabrik. Desuden er også Engdalskolen og Aarhus Kommune interesseret i at skabe aktiviteter i den tidligere fabriksbygning.
”Nu er vi ved at nå til den fase, hvor vi skal se på, hvem der i virkeligheden vil det her,” siger Peter Skjalm, som understreger, at det hermed også i høj grad handler om økonomi.
Camilla Juul Sørensen ser det som en afgørende faktor, om de forskellige aktører vil være med på at dele en række fælles-faciliteter, ud fra en tanke om at hvis man deler kvadratmetre og faciliteter, bliver det billigere for alle. Samtidig kan det være med til at skabe fællesskaber for de nye tilflyttere i Høiriisparken og resten af Brabrand.
Hun ser en generel tendens til, at flere er interesseret i at indgå i fællesskaber med andre og nævner Eco Village i Aalborg som et eksempel på, at projekter med fælles forpligtelser og aktiviteter virker tiltrækkende på mange.
Generalforsamling i fabrikken
Tirsdag d. 26. februar inviterer Brabrand-Årslev Fællesråd lokalsamfundet inden for i bygningen. A. Engaard A/S har givet tilladelse til, at fællesrådets generalforsamling kan holdes i den gamle fabriksbygning.
Her vil bylivsudvikler Camilla Juul Sørensen, A. Enggaard A/S og arkitekt Peter Skjalm, som af A. Enggaard A/S er tilknyttet projektet, vil kort give en status og fortælle om processen.
Visionskataloget udleveres hos A. Enggaard A/S i Aarhus og uddeles også på generalforsamlingen i Brabrand-Årslev Fællesråd på tirsdag d. 26. februar kl. 19.00. Generalforsamlingen afholdes i den gamle fabrik.