
Engdalskolen er lukningstruet! Med den overskrift har skolebestyrelsen på Engdalskolen indkaldt til orienteringsmøde på skolen i dag, mandag kl. 17.00. Årsagen er et oplæg, Børn og Unge i Aarhus Kommune offentliggjorde i onsdags, hvor man ønsker at samle kommunens 46 skoler i 19 store skoledistrikter.
Et skoledistrikt med 2500 børn, én skoleleder, én skolebestyrelse og tre forskellige lokaliteter, hvor områdets børn kan gå i skole.
Det er, hvad der venter fra sommeren 2020, hvis det bliver som foreslået i udspillet fra Børn og Unge-forvaltningen i Aarhus Kommune. Udspillet blev fremlagt på byrådsmødet i onsdags og samtidig lagt på nettet.
Forslaget betyder, at Engdalskolen, Sødalskolen, Åby Skole og Tovshøjskolen lægges sammen til ét skoledistrikt, område 11 i grafikken ovenfor.
Fra august 2019 skal distriktet have én fælles ledelse, og fra sommeren 2020 vil områdets 0. klasses elever kunne henvises til én af de tre fortsættende skoler, Engdalskolen, Sødalskolen og Åby Skole, som det nu passer bedst i Aarhus Kommunes overordnede planlægning.
Ingen af de nuværende skoleelever kommer til at skifte skole, lover forvaltningen.
Ville vælge privatskolen
Skolebestyrelsen på Engdalskolen har i anledningen af forslaget indkaldt til orienteringsmøde på skolen i dag kl. 17.00. Bestyrelsen vurderer, at forslaget vil få store konsekvenser for Brabrand som lokalsamfund.
”Det vil bl.a. betyde, at Engdalskolen som en lokalt forankret folkeskole med eget skoledistrikt, egen skoleledelse og egen skolebestyrelse m.v. lukkes ned med en skrivebordsmanøvre. Dette for efterfølgende at genopstå som et såkaldt ”undervisningssted” i et nyt stort skoledistrikt med ca. 2.500 elever”, skriver skolebestyrelsesmedlem Frank Juul Agerholm.
Også de forældrevalgte skolebestyrelser på Åby Skole og Gammelgaardskolen er alarmerede over forslaget. I en artikel i Jyllands-Posten søndag siger formand for skolebestyrelsen på Gammelgaardskolen, Ulrik Person:
”Fra skoleindskrivningen i 2020 kan forældre, der flytter til Åbyhøj, ikke vide, hvilke skoler de ender på. Det er tilfældigt, om det er Åby Skole eller Tovshøjskolen. Jeg ved godt, hvad jeg ville vælge – jeg ville vælge privatskolen”, siger Ulrik Person til avisen.
Vil spare 16,8 mio. kr.
Børn og Unge forklarer, at forslaget skal løse flere forskellige problemer på én gang. Først og fremmest skal der spares nogle penge. Forvaltningen regner med samlet set at kunne spare 16,8 millioner på ledelse, når den nye struktur er gennemført.
Desuden vil den nye struktur kunne føre til en mere effektiv klassedannelse. Hvis Aarhus Kommune kan flytte elever mellem skolerne i det nye store skoledistrikt, kan man komme tættere på at have 28 elever i hver klasse, hvilket kommunen vurderer giver den bedste økonomi.
Men så er der også hele debatten om de udsatte boligområder, hvor alle byrådets partier d. 19. juni indgik en ny stor aftale. Målet er at sikre en større spredning af børn med ikke-vestlig baggrund. Forvaltningen ser for sig, at det nu kan ske ved, at flere børn fra bl.a. bl.a. Gellerup og Toveshøj i det nye store skoledistrikt kan henvises til Engdalskolen og Åby.
Børn og Unge anfører i forslaget, at andelen af tosprogede med ikke vestlig baggrund i et nye store skoledistrikt vil være 37%.
Med Børn og Unges ord er fordelene ved forslaget mange:
• At have en folkeskole, hvor alle børn og unge trives og får bedre mulighed for at blive så dygtige, som de kan.
• At få skoledistrikter, hvor elevgrundlaget er mere blandet i forhold til social og etnisk baggrund
• At lokalområdets børn og unge fastholdes eller i endnu højere grad går i den lokale folkeskole
• At opnå en mere effektiv klassedannelse og dermed frigivelse af ressourcer
• At få en bedre udnyttelse af eksisterende bygningskapacitet og mindske behovet for udbygning
Og hvor skal mit barn så gå i skole?
Børnene i skoledistriktet skal fordeles mellem undervisningsstederne. Der skal derfor udarbejdes retningslinjer for, hvordan børnene anvises til det enkelte undervisningssted inden for skoledistriktet, står der i forslaget.
”Da det foreslås, at forslaget først får effekt for klassedannelsen pr. august 2020, vil disse retningslinjer blive udarbejdet i dialog med relevante parter i efteråret 2019.”
Børn og Unge nævner disse eksempler på kriterier for fordeling:
• Søskende
• Andel børn med dansk som andetsprog med sprogstøttebehov
• Geografisk afstand
• Forældreønsker
• Anbefalinger fra dagtilbud
”Det er ikke et godt forslag for Folkeskolen i Århus”
Forslaget fra forvaltningen skal nu igennem en politisk behandling i Aarhus Byråd. At det ikke nødvendigvis kommer til at gå fuldstændig let, viser en udtalelse fra den tidligere rådmand for Børn og Unge, Bünyamin Simsek (V), på Facebook:
”Det er ikke et godt forslag for Folkeskolen i Århus. Heller ikke for Børn og Unge der med sine ca. 13.000 medarbejdere leverer gode resultater, og uden tæt og nærværende ledelse går det ikke. Jeg er meget skeptisk over forslaget, der rusker ved fundamentet for Børn og Unge, som er etableret i de seneste 10 år”, skriver Simsek, der nu er rådmand for Teknik og Miljø.
Forslaget skal nu behandles politisk i forbindelse med de igangværende forhandlinger om kommunens budget for 2019.
Læs forslaget fra Børn og Unge her
Artiklen i Jyllands-Posten om de nye skoledistrikter kan læses her