
Det er næsten som at være tilbage i Grundtvigs tid, hvor folk valfartede til forsamlingshusene for at blive klogere på verden omkring dem. Folk strømmer til, når kulturhuset Gasværket inviterer til naturvidenskabelige foredrag fra Aarhus Universitet.
I morgen, tirsdag aften d. 29. oktober, fortæller professor i fysisk kemi Søren Rud Keiding om vand, der ikke bare er et simpelt molekyle. Man kan høre om hemmeligheden bag vands mange forunderlige egenskaber, og hvordan vandmolekylerne i samspil med hinanden spiller en vital rolle i biologiske- og klima-relaterede processer på Jorden.
Søren Keiding opholder sig fysisk i Sø-auditorierne ved Aarhus Universitet, når han holder sit foredrag om vand. Via et videosignal kan man følge foredraget i hundredevis af forsamlings- og kulturhuse landet over.
Det kan man blandt andet på Gasværket i Brabrand, hvor den øverste etage er hyggeligt indrettet som en café med små borde og med salg af kaffe, øl og vand.
Ofte møder over 50 personer op til foredragene, som man kan følge på storskærm. Før, under og efter foredragene går snakken på kryds og tværs, og man møder andre fra lokalsamfundet, som er interesseret i naturvidenskab.
En ukendt verden
En af deltagerne til det seneste foredrag i tirsdags var Eva Balslev-Olesen. Det var første gang, hun deltog i et af foredragene på Gasværket, efter at hun for nylig hørte om dem fra sine naboer og fandt informationer om foredragene på nettet:
”Det handler om bakterier i aften, og det er jo helt fantastisk spændende – det er virkelig aktuelt og spændende nu, hvor der også er stort fokus på multiresistente bakterier”, sagde Eva Balslev-Olesen, som er uddannet sygeplejerske og derfor også har en faglig interesse i emnet.
”Og så er det jo rigtig let, når bare kan tage herhen på Gasværket. Man behøver ikke at sætte sig i bilen for at køre ind til byen. Det er dejligt, når arrangementerne foregår lige i nabolaget.”
“Et dejligt sted”
Preben Rasmussen fra Stautrup er en af de faste tilhørere til foredragene på Gasværket. Tidligere kørte han til Aarhus Universitet for at høre foredragene live i Sø-auditorierne.
”Det er meget nemmere at smutte herover. Gasværket er i det hele taget et dejligt sted, og vi kommer også ofte og deltager i andre arrangementer her”, sagde Preben Rasmussen.
”Jeg synes, at det hver gang er virkelig spændende at høre om alle de her ting. Det er sjældent, man ellers får sådan en mulighed. Og så helt gratis”, sagde Preben Rasmussen, som er uddannet kemi-ingeniør.
Et hold på fire-fem frivillige fra Gasværket sørger for både hyggen og det praktiske i forbindelse med foredragene. De streames via et videosignal fra Sø-auditorierne.
”Vi oplever en utrolig stor støtte og support fra Aarhus Universitet, og der er en virkelig god og stabil videoforbindelse. Kun enkelte gange har vi været ude for, at signalet forsvandt”, siger Esben Andersen fra Det gamle Gasværks bestyrelse.
Foredragene er ikke offentligt tilgængelige på nettet, men kan kun ses hos de forsamlings- og kulturhuse, Aarhus Universitet har en aftale med.
Tirsdag d. 29. oktober kl. 19.00 på Gasværket, Byleddet 2C: Naturvidenskabeligt foredrag om vand. Du kan se alle efterårets foredrag på Gasværket her.
