Fællesgartneriet i Årslev startede som et midlertidigt fællesskab i de slidte drivhuse på Skibbyvej 15. I den kommende weekend kan de mange hundrede mennesker, som har været medlem af dyrkningsfællesskabet fejre 10 års jubilæum – men fremtiden tegner usikker.
Gennem tiderne har Brabrand været hjemsted for utallige gartnerier. Ét for ét lukkede de og blev mere eller mindre opslugt af bydelens boligområder. Men på Skibbyvej 15 kan du stadig opleve de sidste af de drivhuse, Brabrand tidligere var kendt for.
Drivhusene, der ligger pænt på række, ser umiddelbart forfaldne og forladte ud – men hvis man kigger nærmere efter, opdager man hurtigt, at det slet ikke er tilfældet.
Næsten uanset hvornår du lægger vejen forbi Fællesgartneriet i Årslev i den lyse del af året, møder du mennesker, som er i gang med dyrkningsarbejdet enten i drivhusene eller på marken ned mod Årslev Engsø.
Lørdag d. 1. Juni kan Fællesgartneriet fejre 10 års jubilæum. Det der begyndte som et midlertidigt fællesskab er nu et fast holdepunkt i tilværelsen for masser af mennesker, som har én ting til fælles: De elsker at dyrke jorden og se grøntsager og planter spire og gro.
”Det er meget sjovt, at noget, der var tænkt som et midlertidigt projekt, har kunnet fungere så længe. Det er jo opstået fuldstændig på basis af frivillige kræfter,” siger bestyrelsesmedlem i Fællesgartneriet, Bo Christensen.
”Det handler bare om at kunne se nogle muligheder”
Det hele begyndte tilbage i 2014, da arkitekt Marie Pilegaard kom forbi de faldefærdige og forladte drivhuse og fik en idé.
”Det kan godt være at de ser lidt faldefærdige ud, men de kan jo helt vildt meget, de her drivhuse. Med få midler kunne vi lave noget, der bare fungerer godt,” har Marie Pilegaard tidligere fortalt i denne video om etableringen af Fællesgartneriet.
Hun etablerede en forening, Fællesgartneriet, og lejede et af drivhusene af de daværende ejere, Joan og Tom Frederiksen – og inviterede alle, som havde lyst til at være med i et dyrkningsfællesskab inden for.
”Tit siger folk, at sådan et fællesskab har vi ikke råd til at lave. Men det har kostet 10.000 kr. at lave alt det her. Så det handler måske bare om at kunne se nogle muligheder i de bygninger, der står der allerede.”
Når folk er sammen om noget, der interesserer dem, så opstår der nogle gode fællesskaber, der holder. Der er folk, der har en interesse i at dyrke noget, der kommer herude. Vi har altid noget at snakke med hinanden om. Marie Pilegaard
Det første år lykkedes hun med at samle i alt 26 familier, som var med på ideen. Det var en start på det jævne – men det gik.
”Man er jo altid lidt nervøs i starten. Jeg havde jo lavet en aftale med ejeren – og hvad nu hvis jeg ikke kunne finde nogen, der vil være med? Men det gik nogenlunde det første år, og så havde vi noget at vise frem. Det næste år ville dobbelt så mange være med.”
Herfra gik det fint, og i 2016 besluttede foreningen Fællesgartneriet at leje endnu et drivhus. Desuden blev det også muligt at leje et areal udendørs på marken med den smukke udsigt over Årslev Engsø.
Stor forskellighed
Bo Christensen var en af de lokale beboere, som på det tidspunkt fattede interesse for Fællesgartneriet. Han bor sammen med sin kone på Annettevej i Brabrand, og de seneste otte år har fællesskabet i Årslev været en vigtig del af deres hverdag.
”Vi kommer her nærmest dagligt. For os er det noget af det mest afstressende, vi kan lave at ha ´fingrene i jorden. Og at gøre det sammen med en masse andre mennesker er bare endnu bedre,” siger han.
Jeg havde egentlig tænkt, at det primært var lokale og børnefamilier, der ville komme, men det er langt bredere. Folk der bor i lejlighed og savner en have og ældre mennesker, der har tid, og unge studerende. Folk der gerne ville ha´ en kolonihave, men som ikke har råd til det. Marie Pilegaard
Han fortæller levende om miljøet i drivhusene og mellem jordlodderne på den åbne mark, hvor så mange forskellige mennesker der samles om en fælles ting. Fra unge studerende til pensionister. Folk fra midtbyen og lokale familier, som triller til Årslev på ladcyklen for at vande, luge, spise madpakker og hygge sig med alle de andre, som har lyst til præcis det samme.
”Vi er umiddelbart meget forskellige. Hvis vi ikke havde den fælles interesse, er det ikke sikkert, vi overhovedet ville møde hinanden,” siger han.
”Vi går jo og snakker med hinanden, mens vi er i gang med arbejdet – enten ude på marken eller i drivhuset. Vi deler erfaringer og deler afgrøder. Mødes på terrassen til frokost eller sætter planter frem til deling.”
10 arbejdsdage om året
Det årlige kontingent koster 200 kr. Marklodderne lejes for 275 kr. årligt, mens arealer i drivhusene fås til forskellig pris afhængig af størrelse. Samtidig får man fri adgang til de fælles redskaber og til at bruge terrassen og de andre fællesfaciliteter.
Når man melder sig ind i Fællesgartneriet, inviteres man til at deltage i 10 fælles arbejdsdage om året, hvor man sammen vedligeholder fælles ting, reparerer hegnet hegnet osv.
Nogle dukker altid op, mens andre sjældent viser sig. Men opgaverne bliver løst, og fællesskabet er rummeligt nok til også at inkludere dem, der har sværere ved at afsætte tiden til at møde op.
Marie Pilegaard og Bo Christensen fortæller om et fællesskab, der i store træk fungerer upåklageligt. Men sådan har det ikke hele tiden været. Medlemmerne har gennem årene bestemt taget deres kampe, når de enkeltes ønsker, planer og ambitions-niveauer kolliderede.
Men der blev holdt møder, og man fandt som regel ud af det sammen. Undervejs blev der skabt en rummelig kultur, hvor der var plads til alle.
”Det er fantastisk, at det bare kører så godt. Man er ikke afhængige af tilskud eller noget – Fællesgartneriet kører bare på basis af folks frivillige indsats og kunne sagtens fortsætte ud i fremtiden. Men selvfølgelig er det afgørende, at det er muligt at leje et sted, hvor kan være,” siger Marie Pilegaard
Forlænget lejemål
Her sætter hun fingeren på et ømt punkt: Siden efteråret 2021 har man i Fællesgartneriet vidst, at man nærmede sig udløbsdatoen på det paradis, der blev grundlagt tilbage i 2014.
Da modtog Fællesgartneriet en opsigelse fra ejerne, som planlagde at sælge ejendommen til en udvikler, som ønskede at bygge boliger på grunden.
Siden da har arbejdet med en helhedsplan for hele Årslev været i gang. Men arbejdet trækker ud, og alle venter stadig på, at Aarhus Byråd skal tage stilling til, hvad der skal ske med området.
Fællesgartneriets bestyrelse har siden 2021 ledt efter et andet sted, hvor det vil være muligt at fortsætte fællesskabet i nye rammer. Det er ikke lykkedes – men til gengæld har Fællesgartneriet fået lov til at fortsætte længere end ventet.
Senest er grunden pr. 1. januar 2024 overtaget af selskabet Engsø Have Aps, og bestyrelsen har haft flere positive møder med den nye ejer, Troels Jørgensen, fortæller bestyrelsesmedlem Bo Christensen.
”Vi har fået lov at blive i drivhusene og på marken i 2024 og 2025. Og den nye ejer er positiv overfor i en eller anden form at indtænke den del af Fællesgartneriet, som ligger nedenfor drivhusene, i et kommende udviklingsprojekt,” siger Bo Christensen.
Derfor kan de mange nuværende og tidligere medlemmer af Fællesgartneriet lørdag d. 1. juni mødes til fælles madlavning, spisning og hygge i bevidstheden om, at der som minimum venter yderligere en dyrkningssæson i 2025.
Fællesgartneriet har i dag 69 aktive medlemmer, heraf mange fra Brabrand, Stavtrup og Viby. Der er stadig enkelte ledige jordlodder. Tag kontakt via emailen medlemaf@faellesgartneriet.dk, hvis du er interesseret i at blive en del af Fællesgartneriet.
Frederik Sparvath, The Blue Room, producerede for få år siden sammen med Vores Brabrand denne video om Fællesgartneriet.