En bedre fremtid for børn og unge med sunde fritidsaktiviteter, fritidsjobs og en god lokal skole. Det var nogle af de drømme og visioner, beboere, frivillige og andre aktører i Gellerup og Toveshøj mandag aften præsenterede på debatmødet på Gellerup Bibliotek.
”Vi er gået fra at blive omtalt som et ghettoområde til at være et fint lokalområde, der er en aktiv del af det her samfund. Men når det er sagt, synes jeg, der er mange ting, vi skal arbejde videre på.”
Det sagde en af deltagerne, Essa Taha, på mandagens debatmøde, ”Hvad drømmer vi om i Gellerup”, som Gellerup Bibliotek arrangerede sammen med Vores Brabrand.
Mødet foregik i skyggen af de kommende nedrivninger af syv boligblokke i Gellerup. Men de knap 80 deltagere valgte også at se fremad mod alt det, der om nogle år kan være med til at gøre Gellerup og Toveshøj til et endnu bedre sted at bo.
Essa Taha er en del af ledelsen for Oliven Spejderne, der har oplevet stor fremgang de senere år og nu samler næsten 200 aktive piger og drenge til aktiviteter i naturen. Han pegede på, at flere beboere skal føle ejerskab til deres lokalområde, som en forudsætning for at Gellerup-området kan udvikle sig:
”Folk skal føle, at de ejer lokalområdet, for at de kan blive en større del af det. Mange af de unge her har identitetsproblemer: De går ud og ved ikke rigtig om de er fugl eller fisk. I medierne bliver de omtalt som emigranter og asylansøgere, selvom deres forældre er opvokset her i Danmark. Så vi bliver nødt til at fortælle dem, at de både kan være palæstinensere og danskere. Eller somaliere og danskere. Både det ene og det andet. Vi skal anerkende alle, sådan som de er,” sagde Essa Taha.
Han var bare en af mange, som bidrog med deres drømme og visioner for det lokalsamfund, de er en del af. 36 af de knap 80 deltagere tog ordet i løbet af de halvanden time.
Mange 12-13-årige ønsker fritidsjob
Der var på mødet især stor opmærksomhed på børn og unges trivsel i Gellerup og Toveshøj:
”Vi har brug for at få de unge noget mere på banen. Jeg har selv børn, og jeg kan mærke, at de gerne vil være med, hvis vi bare inviterer dem med ind og tilbyder dem nogle gode, sunde mødesteder,” sagde en af bydelsmødrene, Randa Radwan.
”Jeg har en drøm om, at alle vores børn og unge her i Gellerup og Toveshøj ud over deres familie og skole bliver en del af foreningslivet her i lokalområdet – og at de har et eftermiddagsjob. Her bliver man en del af et fællesskab, hvor det er vigtigt, at man møder op, fordi man er afhængige af hinanden,” sagde skoleleder Helle Mønster, Ellehøjskolen.
Flere lokale beboere talte ligeledes for, at foreningslivet bliver styrket i Gellerup og Toveshøj. Desuden gjorde flere opmærksom på, at mange børn allerede i 12-13-års alderen er mest interesserede i at få et fritidsjob – både for at tjene penge men også for at få de første erfaringer på arbejdsmarkedet.
Behov for rollemodeller
Lokale borgere fortalte om udfordringer med, at børn helt ned til 10-11 år rekrutteres til at løbe ærinder i forbindelse med narkohandel i området, og andre talte om utrygheden, når der stadig findes bandekriminalitet.
Selvom de færreste oplever direkte problemer som følge af bande- og narkokriminalitet, er mange bekymrede – i første række for at lokalområdets unge skal lade sig friste til at lade sig rekruttere til de kriminelle grupperinger.
”Vi har mange gode rollemodeller, men problemet er, at bandemedlemmerne er rigtig kloge. De tiltrækker en del unge, og det er det, vi særligt skal passe på,” sagde en lokal beboer, Simon El-Zeinab, som ligeledes er koordinator i Civilsamfundsberedskabet.
En af rollemodellerne er 19-årige Karim Kaddoura, som selv har siddet i børne- og ungebyrådet og er i dag næstformand i Oliven Spejderne. Han pegede på, at der er brug for flere, som er klar til at bidrage positivt både ved at tage en ungdomsuddannelse og være aktiv i det lokale fritidsliv.
Flere beboere gjorde desuden opmærksom på, at det fortsat er svært for mange lokale unge med anden etnisk baggrund at få praktikpladser og jobs.
Stadig problemer med affald i gaderne
Sara Kruse fra Aarhus Kommune gennemgik undervejs kort de fysiske forandringer, der er sket de sidste 10 år, og de mange fortsatte nedrivninger og nybyggerier, der er planlagt.
Blandt andet venter nu en omdannelsesplan for Toveshøj, og beboerformand Anett S. Christiansen fortalte om drømmen om at få bæredygtige omdannelser, der kan sikre et varieret udbud af leje-, andels- og ejerboliger. Andre ønskede sig bedre fysiske rammer for, at børn og unge kan udfolde sig. Blandt andre Oliven Spejderne ønskede sig et fast sted, der kan være afsæt for deres aktiviteter.
”Og så må vi ikke glemme de ældre. Måske kan der også blive plads til et ”olde-kolle”. Det kan noget at bo sammen og være en del af et fællesskab. Vi har et kæmpe fællesskab her i Gellerup og Toveshøj, og det skal vi passe godt på,” sagde hun.
Til gengæld nævnte hun et mangeårigt problem, der stadig ikke er løst: Der ligger stadig for meget affald og flyder i området. Hun foreslog, at man kan løse flere problemer på én gang ved at ansætte lokale unge til at samle affald og holde lokalområdet rent.
Formand for Gellerup Fællesråd, Helle Hansen, drømte om, at en måske kommende letbane gennem Gellerup kommer til at køre på den vestlige side af City Vest, som det oprindelig var tænkt. Det vil gavne mange beboere, blandt andet de mange som bor på Sigridsvej, vurderede hun.
En anden beboer, Lise Hedevang Nielsen, pegede på behovet for at bevare de nære fællesskaber i Gellerup:
“Lige nu er der mange gode fællesskaber omkring haverne mellem blokkene. Naboer mødes over haver, til grill om aftenen, på en solplet. Det risikerer at forsvinde og kan næppe erstattes af byparkens grillsteder. Det, der er alles, bliver nemt ingens, og skal man gå et stykke, er det måske ikke så nærliggende at sætte naboen stævne der.”
Gellerupscenen et unikt sted
Iværksætteri, kunst og kultur havde også en solid plads i manges hjerter på debatmødet. Kaffehjørne i biblioteket, musikskole i City Vest og street food-marked sammen med et lokalt galleri.
Det var blandt de mange emner, der blev nævnt og ønsket – også af en del deltagere, som bor i områderne omkring Gellerup.
Her glædede flere sig over de stadig flere kulturtilbud i Gellerup, der gør området til et sted, man stadig oftere kommer forbi og nyder at opholde sig i.
”Jeg vil gerne slå et slag for de mange fine aktiviteter på Gellerupscenen. Det er et ret unikt sted, der giver muligheder for mange af de musikere, der bor herude. Der er mange gode kræfter, der gerne vil en masse ting,” sagde Mette Dahl Kristensen, som bor på Louisevej.
Borgmesterens drømme
Også borgmester Jacob Bundsgaard deltog i mødet, men nøjedes med at lytte det meste af tiden. Til sidst på mødet præsenterede han dog også sine egne drømme for Gellerups fremtid:
”Da jeg ankom til mødet her, kunne jeg se, at min drøm næsten er gået i opfyldelse. Jeg parkerede bilen herovre, og kunne se det her flotte nye Sports- og Kulturcampus. Der var samtidig vildt gang i den nede på fodboldbanen, hvor de frivillige i ACFC var i gang med at træne nogle af de lokale drenge og piger. Og ovre i Cirkus Tværs var de i gang med nogle gøglerier,” sagde Jacob Bundsgaard.
”Min drøm for Gellerup er, at det bliver et sted hvor man valfarter til, og man kan bo trygt og godt, og alle der starter i skole, har et alderssvarende dansk, der gør at de kan klare sig i skolen. Alle føler sig trygge ved at bevæge sig rundt, og bandekriminaliteten bliver holdt nede af en bande, der er meget stærkere – nemlig det fællesskab der er i lokalområdet her.”
”Jeg synes, vi er enormt godt på vej til at realisere de her drømme, der er for Gellerup. Men vi er jo ikke i mål. Jeg forstår godt, at det her med nedrivningerne fylder meget. Hvis man blev fortalt, at man ikke kan blive boende i det hjem, man er vokset op i, ville det opleves som et kæmpe indgreb. Jeg håber, at man kan se, at det fører et bedre sted hen,” sagde borgmesteren.