I Gellerup-området har Bydelsmødrene i en årrække udviklet rollemodeller, som gør en reel forskel i lokalsamfundet. Med forløbet ”Baba” er der skabt en tilsvarende organisering for fædre. Det første hold blev afsluttet i sidste uge, og tilmeldingerne til et nyt hold er i gang.
Baba betyder ”far” på de fleste sprog. På Færøerne kalder børnene deres far for baba, og det samme gør kurderne og araberne. Somalierne bruger de samme bogstaver, men siger dem bare bagfra.
Og det er præcis pointen med forløbet: Fædrene, som kommer fra mange forskellige kulturer, opdager undervejs, at de har langt mere til fælles, end de troede.
Målet med Baba-forløbet er ikke kun at gøre en reel forskel i de deltagende fædres liv til gavn for børnene – men også at fædrene bliver inspireret til at gå ud og gøre en positiv forskel i lokalsamfundet.
I løbet af efteråret 2019 har de 14 deltagende fædre med rødder i blandt andet Somalia, Tyrkiet, Libanon og sågar også Færøerne været samlet otte weekender og er nu klar til at gå ud og være med til at gøre en forskel i lokalsamfundet. En af dem er Abdinasir Jama Mohamed.
”Jeg har fået et fællesskab, jeg ikke havde før, og Baba giver mig samtidig en helt ny måde at arbejde som frivillig. Når vi er med i Baba, har vi en fællesnævner og jeg oplever, at vi kan gå på tværs af kulturer på en helt anden måde end før”, forklarer han.
Fædre mødt i øjenhøjde
Forskning viser, at mødre oftere snakker om deres udfordringer og dilemmaer ved at være mødre, og det kommer også deres børn til gode. Men hos fædre har man ikke på samme måde en kultur for at snakke om de svære ting ved at være fædre. Det skal Baba-projektet være med til at ændre på.
”Jeg er blevet bekræftet i, at den måde jeg er far på, er helt rigtig. Det har været rart at få den anerkendelse fra den faglighed, vi har mødt,” siger Abdinasir Jama Mohamed.
Han glæder sig over, at forløbets tilgang ikke har været, at de deltagende fædre skulle ”oplæres” i at være fædre, men at de er blevet mødt i øjenhøjde, og hvor den viden de kom med blev respekteret.
Han oplever, at fagpersonerne fra daginstitutioner, skoler og socialforvaltning undervejs har lyttet til fædrenes tanker og forslag, og at forløbet på den måde har sendt ny viden begge veje.
”Vi har bestemt også lært en masse. Vi vidste for eksempel godt, at børn har brug for tilstrækkelig søvn, men kendte ikke nødvendigvis baggrunden for det. Nu ved vi også, hvad mandagsbørn er!”
Anerkendende og lyttende tilgang
Baba er et landsdækkende initiativ, der er funderet i Fonden for Socialt Ansvar. I Gellerup er Baba funderet i Det boligsociale Hus, hvor familiemedarbejder Nanna Kold er koordinator.
For nylig var tidligere justitsminister Søren Pape Poulsen på besøg i Gellerup, blandt andet for at høre om erfaringerne med Baba-projektet. Abdinasir Jama viste ham rundt i lokalområdet og fortalte undervejs om, hvordan området på mange måder er under forandring til det bedre.
Søren Pape Poulsen hørte også om, hvordan fædrene i Baba-forløbet har lært at møde andre fædre ansigt til ansigt med en anerkendende og lyttende tilgang. De bliver alle opfordret til at gå tilbage til de lokalforeninger og miljøer, hvor de færdes til daglig og hjælpe og engagere andre fædre.
Nye fællesskaber for fædre
Ud over at styrke deltagerne i fædre-rollen, er målet med Baba som nævnt også at klæde dem på til at gøre en større forskel i lokalområdet.
Abdinasir Jama oplever, at de 14 deltagere undervejs har opbygget en høj grad af tillid til hinanden og lyst til at arbejde sammen om at skabe aktiviteter og fremdrift i Gellerup-området.
”Vi kommer til at hjælpe hinanden med at skabe aktiviteter og udvikle et miljø, hvor andre fædre har lyst til at engagere sig. For eksempel kan vi helt praktisk stå for et grillarrangement i en børnehave og på den måde være med til at engagere fædrene dér.”
Vil komme mistillid i forkøbet
Det er ligeledes et mål, at Baba kan være med til at opbygge tillid mellem fædre og de lokale aktører som skole og daginstitutioner.
For mange forældre kan det eksempelvis være svært at håndtere, hvis skolen erklærer den unge ikke egnet til at gå videre i gymnasiet. Baba-fædrene vil allerede nu søge dialog med skolernes repræsentanter for at komme en mulig mistillid i forkøbet.
Også på det helt praktiske plan vil fædrene forsøge at gøre en forskel ved at arrangere aktiviteter og udflugter for børnene. Et af de første tilbud bliver en udflugt for børn og unge til Moesgaard Museum en af de kommende weekender.
I sidste uge blev det første Baba-forløb i Gelleru afsluttet. Det boligsociale Hus er gået i gang med at finde deltagere til endnu et forløb, der starter i marts.