Elevtallet på Engdalskolen fortsætter med at vokse, og trods flere nye byggerier mangler skolen i alvorlig grad lokaler. Skolebestyrelsen ønsker op til kommunalvalget i efteråret politikernes bud på skolens fremtid og håber på langsigtede løsningsforslag.
En stor pavillon ned mod Engdalsvej er det synlige bevis på, at Engdalskolen i stigende grad er i pladsnød. Pavillonen er en dyr løsning – men nødvendigt for at skolen kan huse alle elever.
Børn og Unge i Aarhus Kommune har fået udarbejdet nogle prognoser, der viser den forventede udvikling i børnetallet i skoledistriktet. Problemet er bare, at den ikke holder. Lige nu vokser antallet af børn endnu mere:
”Det reelle antal børn, der starter på skolen til august, svarer til prognosen for, hvordan det vil se ud i 2025. Så hurtigt går det,” siger Winnie Dollerup Valler, som er medlem af Engdalskolens skolebestyrelse.
”Og forude venter et nyt stort boligområde i Årslev, og der kommer mange flere familier til i de nye boliger på Jaka-grunden. Vi må også forvente, at byfortætning i Brabrand kan betyde ekstra stor søgning til skolen.”
I juni havde skolebestyrelsen inviteret Børn og Unge-udvalget på besøg, så politikerne med egne øjne kunne opleve lokaleforholdene på skolen. Børn og Unge-rådmand Thomas Medom (SF) deltog sammen med udvalgsmedlemmerne Eva Borchorst Meinertz og Dorthe Borgkvist.
”Efter at have fået en rundvisning på skolen var de slet ikke i tvivl om, at vi har store udfordringer. Og vi oplevede bestemt, at der er en politisk vilje til at forsøge at finde løsninger,” siger Winnie Dollerup Valler.
Skolen mangler plads
Skolebestyrelsen mener ikke, at problemet kan løses ved at ændre skoledistrikterne. Det har tidligere vist sig, at tvungne ændringer ofte møder stor forældremodstand.
Samtidig har en opgørelse fra Børn og Unge vist, at der heller ikke på de øvrige skoler i vestbyen er ret mange ledige klasseværelser.
En løsning kunne være at opføre yderligere en tilbygning, men det kniber med pladsen på skolens grund, der allerede er udnyttet til det yderste.
Øst for skolen ligger den såkaldte Vinkler-grund, som ejerne, Niels Arne Vinkler og Torben Overgaard, i en årrække har forsøgt at sælge til Aarhus Kommune.
Faktisk henvendte de to ejere sig allerede i 2016 til Børn og Unge med tilbud om en overtagelse, og efter Vores Brabrands valgmøde op til kommunalvalget i 2017 gik daværende rådmand for Børn og Unge, Bünyamin Simsek (V), ind i sagen. Et salg er det dog endnu ikke blevet til.
Se mod vest!
Når nu ingen af de løsninger tilsyneladende er realistiske – hvad gør man så?
”På den helt korte bane kan løsningen være at ombygge nogle af de eksisterende lokaler. Det kan vi i skolebestyrelsen kun bakke op om,” siger Winnie Dollerup Valler.
På den lidt længere bane ønsker skolebestyrelsen, at Aarhus Kommune indtænker skolestrukturen i den fremtidige byudvikling. Helt konkret foreslås det, at politikerne kigger mod vest, hvor der i Årslev er udsigt til betydelig byudvikling.
”Vi ser i høj grad Brabrand og Årslev som et sammenhængende område, så vi synes da, at politikerne skal se på løsninger den vej ud,” siger hun.
Vælgermøde om skole-udvikling
Skolebestyrelsen håber nu at kunne få Engdalskolens fremtid på dagsordnen op til kommunalvalget i november. Som et første skridt mødtes flere forældre-repræsentanter forleden med nogle af medlemmerne af Brabrand-Årslev Fællesråd for at diskutere sagen.
Næste skridt kan blive at invitere til et lokalt vælgermøde i efteråret, hvor man vil invitere repræsentanter for alle partier til at deltage og komme med bud på fremtidens skolestruktur i Brabrand-området.