Engdalskolen er på vej mod endnu en tilbygning. Skolen har fået penge til nye naturfagslokaler og et lokale til musik og bevægelse. Desuden skal der nu bygges nye rammer for klub-tilbuddet til skolens elever i 4. klasse.
Arkitekter fra firmaet Proces går for tiden rundt på Engdalskolen og måler op og laver skitser. Hvordan skaffer man lige plads til ekstra 500 kvadratmeter lokaler på en skole, der i forvejen fylder godt op på området mellem Hovedgaden og Engdalskolen?
Men skoleleder Anders Munthe glæder sig, for Engdalskolen er i voldsomt bekneb for især naturfagslokaler, og nu har Aarhus Kommune bevilget i alt 12 millioner kroner til byggeriet.
Det skal løse en række forskellige mangel-situationer på Engdalskolen:
Først og fremmest mangler skolen lokaler indrettet til naturfag som fysik, natur og teknologi. Desuden har Engdalskolen også brug for et musiklokale, der desuden skal fungere som rammer for bevægelses-aktiviteter for de yngste elever.
Midlertidig løsning på Fristedet
Endelig mangler skolens 4. klasses elever et sted at være efter skoletid. I 2018 besluttede Aarhus Kommune som en del af en sparepakke, at elever i 4. klasse ikke længere skal gå i SFO, men i stedet skal have et klub-tilbud.
Det gav især Engdalskolen store problemer, for hvor skulle man indrette det klubtilbud? Løsningen blev i første omgang, at 4. klasses-børnene kunne fortsætte på Fristedet på en anden side af Engdalsvej.
Fristedet huset samtidig SFO´en, så løsningen var kun midlertidig. Nu skal de lokaler bygges, der bedre kan fungere som rammer for overgangen mellem skole og fritidsklub.
”Klubben ved Engdalskolen har i forvejen det særlige problem, at den har lokaler tre forskellige steder. Det betyder dels, at personalet sjældent ser hinanden, og samtidig er der behov for en større bemanding, når der skal være personale alle tre steder”, forklarer skoleleder Anders Munthe.
Byggeristart i slutningen af året
Målet er, at det nye byggeri kan være med til at skabe større sammenhæng i klubbens arbejde og samtidig give fleksibilitet for skolen i løbet af skoledagen.
Det er altså mange forskellige behov, der skal tænkes både sammen og hver for sig i den proces, der frem til maj vil kunne afklare, hvor de nye lokale bedst placeres, og hvordan de skal se ud. Byggeriet ventes at kunne gå i gang i slutningen af 2019.
”Med de nye naturfags og musiklokaler har vi egentlig de lokaler, vi skal have for at være en fuldt firesporet folkeskole”, siger skoleleder Anders Munthe.
Klimaanlæg fra 1970´erne bliver udskiftet
Inden det kommer så langt, har håndværkerne allerede banket og boret på Engdalskolen i et halvt års tid. Hele C-fløjen skal have renoveret klimaanlægget, der sørger for lys, varme og ventilation.
Når skolens elever går på sommerferie, rykker håndværkerne ind og går i gang med det grove arbejde at udskifte anlægget fra 1970´erne med moderne teknologi.
Skoleleder Anders Munthe fortæller, at det både vil give elever og lærere et bedre indeklima og luftkvalitet, og samtidig vil det nye anlæg være mere energivenligt.
For eksempel kan det gamle anlæg kun varme hele fløjen op på én gang, mens man frem over kan sørge for mere fleksibel opvarmning. Man vil også automatisk kunne sænke temperaturen lidt om natten, og stadig have normal rumtemperatur igen, når eleverne kommer om morgenen.
Men inden det kommer så vidt, må skolens elever og personale finde sig i et halvt år i byggerod. Når eleverne vender tilbage efter sommerferien, vil to-tre klasser ad gangen på skift skulle rykke ud i barakker.
Også i skolens aula vil håndværkerne være optaget af at skabe bedre indeklima. Når det hele er færdigt, vil der blandt andet blive forbedret akustik i rummet, mens nye ovenlys-vinduer vil bringe dagslyset ind i aulaen.
”Vi kommer til at have byggerod på skolen det næste halvandet år. Men det skal vi nok klare, for vi glæder os utrolig meget til at se resultatet af arbejdet”, siger Anders Munthe.