Hvis det stod til Engdalskolens elever i 8. og 9. klasse, ville Moderaterne have endnu flere pladser i Folketinget, end de allerede har. Ved torsdagens skolevalg på Engdalskolen fik partiet flere end hver tredje stemme.
For mange elever i 8. og 9. klasse på Engdalskolen var politik og partier et helt nyt og uprøvet område. Men de fleste gik til sagen med stor interesse og oplevede ægte valgstemning, da der torsdag var skolevalg på skolen.
Samfundsfagslærer Kurt Madsen havde fremskaffet en ægte valgboks, og der var i perioder ligefrem kø foran valgstedet, da eleverne sidst på formiddagen afgav deres stemme.
Det var kulminationen på et par uger med politik på skoleskemaet. Eleverne har øvet sig i politisk argumentation og debat. De har dannet deres egne holdninger og argumenteret for deres sag. Og onsdag kom repræsentanter for ni politiske ungdomspartier på besøg og diskuterede tre mærkesager, eleverne på forhånd havde udvalgt:
- Værnepligt til alle
- Afskaf karakterkrav på ungdomsuddannelserne
- Dansk statsborgerskab i 18 års gave
Dagen efter valgmødet var eleverne klar til at deltage i skolevalget, der er et tilbagevendende landsdækkende initiativ.
”Man bliver lidt forvirret”
Vores Brabrand mødte tre af eleverne, Anna, Victoria og Esila, torsdag, efter at de havde afgivet deres stemme.
”Spændende og forvirrende,” lød deres konklusion oven på nogle hektiske dage med politik.
”Man bliver lidt forvirret over at høre de unge politikeres diskussioner. De var meget uenige om de fleste ting. Hvad skal man så selv mene,” lød deres overvejelser.
Var de fornuftige nok at høre på?
”Ja – nogen lidt mere end andre. Men de kom med nogle meget gode argumenter for det, de sagde. De fik én til at ændre mening,” svarede de tre elever.
”I starten gik jeg faktisk mest ind for, at man ikke skal have karakterer på ungdomsuddannelser, men efter at jeg hørte debatten, kunne jeg faktisk godt forstå, hvorfor man har karakterer. Det giver lidt mere mening for mig nu,” sagde Victoria.
”Jeg havde også på forhånd min egen mening om det, men jeg ændrede også min mening, efter at jeg hørte, hvad de sagde,” tilføjede Esila.
De tre elever var enige om, at debatten havde været interessant. Især var diskussionen om karakterer på ungdomsuddannelser spændende. De regner dog ikke med at, de fra nu af vil gå meget op i politik.
”Det er sjovt nok at høre om det, men jeg regner ikke med, at jeg kommer til at følge med helt vildt tæt,” sagde Anna, mens Victoria tilføjede:
”Når jeg bliver ældre, kommer jeg sikkert til at gå mere op i det. Så vil jeg helt sikkert sætte mig mere ind i det, så jeg ved , hvem jeg skal stemme på.”
Forholder sig til konkrete spørgsmål
De tre elever stemte alle tre på Moderaterne, som til valgmødet på Engdalskolen havde en god ambassadør i den tidligere ungeborgmester i Aarhus, Karim Kaddoura, Gellerup.
Moderaterne blev den helt store stemmesluger ved skolevalget på Engdalskolen. Af de 151, som stemte, gik flere end hver tredje stemme (55) til partiet.
Næststørste parti blev Liberal Alliance, der fik 33 stemmer, og på tredjepladsen kom Socialdemokratiet med 17 stemmer. Radikale Venstre fik 12 stemmer, og SF fik 10.
Der var i alt 179 stemmeberettigede elever i skolens 8. og 9. klasse, og det gav en stemmeprocent på 84,4 procent.
Samfundsfagslærer Kurt Madsen glædede sig over den ildhu, de ni unge politikere gik til sagen med ved valgmødet på skolen. Han så også et fint engagement hos skolens elever:
”De skal lige vækkes og forstå, hvad politik er. Det med partipolitik og ideologier er de ikke så optaget af endnu. Men de forholder sig til de konkrete spørgsmål, og jeg oplever, at de fik meget ud af de unge politikeres diskussioner,” sagde han.
Du kan læse mere om det landsdækkende skolevalg via dette link.