
Fredag d. 9. maj var dagen, beboerne i blok M i Søvangen havde set frem til med en blanding af forventning og skepsis: Ville håndværkerne blive færdige med deres lejligheder som lovet? Vores Brabrand tog tirsdag en rundtur i blokken og mødte en del beboere, som stadig ikke ved, hvornår deres lejligheder er færdige.
For de hårdt prøvede beboere i blok M i Søvangen har renoveringen af deres lejligheder nu rundet et år. Arbejdet var oprindelig vurderet til at skulle tage cirka et halvt år, men udsættelse på udsættelse har skabt store frustrationer.
Netop blok M har været særlig hårdt ramt som den første blok, entreprenør-virksomheden Nordstern gik i gang med. Det har tilsyneladende været betydelig vanskeligere at koordinere og udføre arbejdet, end virksomheden havde regnet med.
Men fredag d. 9. maj skulle være dagen – efter at beboerne ugen før havde oplevet, at den seneste af mange ophængte sedler i opgangen med kort frist endnu en gang havde udskudt færdiggørelsen med en uge.
Men nu! Nu skulle det være. En rundtur i blokken tirsdag gav dog det indtryk, at en del beboere oplever, at den seneste frist heller ikke er blevet overholdt, og at kun en del er blevet udbedret på den mangel- og skadesliste, der for mange lejligheders vedkommende er alenlang.
“Intet er helt færdigt, men det er godt på vej. I min lejlighed har man bedt et eksternt firma om at stå for udbedringerne. Det er virkelig dygtige håndværkere, og tingene bliver lavet godt og grundigt. Det er en god proces, men der var så mange fejl, at det tager lang tid at udbedre dem. Jeg håber, at de når det i næste uge,” siger en af beboerne, Louise Christiansen.
Hvem skal betale for ødelagte gulve?
Undervejs afdækkes dog større skader. Blandt andet fortæller hun, at der under renoveringsarbejdet er opstået en skade på hendes nye altan, der betyder, at døren kun delvist kan åbnes. Hun har uden held henvendt sig til Brabrand Boligforenings projektkontor om sagen.
Louise Christiansen er i øvrigt frustreret over, at Brabrand Boligforening har bedt hende om at lade lejlighedens vedligeholdelseskonto betale for slibning og lakering af lejlighedens gulve, hvor lakken er grundigt slidt efter håndværkernes arbejde i lejligheden over det meste af et år. Desuden er gulvene hakkede og ridsede fra byggeriet og fyldt med pletter af maling og spartel.
“Det er grimt at se på, og gulvene burde blive repareret af udlejer, da gulvenes tilstand efter renoveringen ikke tilnærmelsesvis ligner det lejemål, vi har skrevet under på,” siger hun.
Direktør i Brabrand Boligforening, Kristian Würtz, har tidligere til Vores Brabrand sagt, at alle skader, der stammer fra renoveringsarbejdet, vil blive udbedret uden beregning.
Vores Brabrand har nu fulgt op med et konkret spørgsmål til Kristian Würtz om gulvene, der har taget skade af renoveringsarbejdet. Han svarer skriftligt følgende:
“Det vil være en konkret vurdering, der afgør om et forhold skal udbedres af projektet eller om det skal ske gennem det enkelte lejemåls vedligeholdelseskonto. Boligforeningens medarbejdere følger individuelt op overfor beboerne i løbet af de kommende dage.”
Affugtere pludselig sat op
Som tidligere beskrevet har en del beboere i blok M gennem længere tid haft fugtskader efter indtrængende vand i en tidligere fase af renoveringen.
Det gælder blandt andet Christoffer Pedersen Lynggren, som oplever, at der er sket meget lidt, siden Vores Brabrand besøgte ham begyndelsen af maj. Han kan fortsat kun opholde sig i det ene af lejlighedens værelser, og han ved stadig ikke, hvornår han kan forvente, at han får resten af lejligheden tilbage.
“Som jeg har skrevet før, så vil det være en befrielse at få en form for afklaring, måske ikke mindst en plan for HVORNÅR det er forventet, at min lejlighed er beboelig igen,” skrev han mandag i et brev til Brabrand Boligforening og Nordstern.
Han glæder sig over, at der nu – ud af det blå – er blevet opsat to affugtere i lejligheden. Han har ikke overblik over, hvor mange af de øvrige mangler i lejligheden, der er blevet udbedret, mens han var på arbejde, da den app, hvor manglerne er blevet indberettet i, ikke er blevet opdateret.
“Jeg bor her jo stadig, selvom min lejlighed er begrænset til små 6 m2 på mit soveværelse… Jeg har hverken haft penge eller mulighed for at bo andre steder end den lejlighed jeg har betalt fuld pris for, siden projektet var forventet afsluttet for ET HALVT ÅR og 4 DAGE siden… Og jeg betaler derudover, siden sidste opkrævning, over 30% huslejeforhøjelse, uden nogen realistisk information om hvornår I forventer at være færdige her hos mig,” skriver han til Nordstern og boligforeningen.
“Jeg har stadig intet svar på om min lejlighed har været eller stadig er angrebet af skimmelsvamp. Jeg må formode at der ligger en rapport på den eller de test der er taget, og den/dem, må I meget gerne sende til mig. Samt få meldt den vandskade, der skete tilbage i juli måned, til forsikringen,” opfordrer han.

Efter den seneste udvikling har Vores Brabrand spurgt direktør for Brabrand Boligforening, Kristian Würtz:
Kan de beboere, som nu har været ramt af fugt og skimmel i mange måneder, få en plan for, hvordan og hvornår deres lejligheder bliver færdige?
“Der er fortsat boliger i blok M, som først kan males og færdiggøres, når der er affugtet tilfredsstillende. Dette arbejde står vores entreprenør Nordstern for, og boligforeningen følger arbejdet til dørs,” svarer direktøren.
Skimmel-sporer i indboet?
I opgangen ved siden af er Maria Andersen lige så forvirret. I hendes lejlighed har affugterne kørt i ugevis, men pludselig er de forsvundet. Hun ved ikke, om det er udtryk for, at væggene nu er tørret ud.
Hun har bedt en ekspert fra Aarhus Kommune om at komme og måle fugten i lejligheden. Desuden håber hun at få svar på sine bekymrede spørgsmål, om hendes indbo har taget skade af de mange måneder i den fugtige lejlighed.
“Det er svært at vurdere, hvor meget mine ting har taget skade. Man hører jo, at skimmel-sporerne er næsten umulige at komme af med, når de først er der,” siger hun.

“Jeg har snakket med mit forsikringsselskab om en eventuel skadesag, men de siger, at det ikke er dem, men Brabrand Boligforening, der skal anmelde sagen. Det har vi så bedt dem om, men vi venter stadig på, at boligforeningen anmelder vores fugtskader. Vi blev meget overraskede over at høre, at sagerne endnu ikke var anmeldt,” siger hun.
Hun undrer sig i øvrigt over, at ingen endnu har vist sig i hendes lejlighed for at ordne de mange mangler, hun har anmeldt.
“Det er lidt op ad bakke,” siger hun med et skævt smil. Hun kan stadig ikke bo i lejligheden, hvor hun sidst har boet i oktober 2024.
Direktør i Brabrand Boligforening, Kristian Würtz, siger til spørgsmålet om eventuelle forsikringssager i relation til vandskaderne:
“Boligforeningen arbejder fokuseret på at få udbedret de sidste restarbejder i de enkelte lejligheder, og i den forbindelse vil boligforeningen også samle op på eventuelle tidligere forsikringsforhold. I den forbindelse er den enkelte beboer meget velkommen til at skrive til boligforeningen, så vi sikrer os, at alle forsikringsforhold bliver fulgt til dørs.”
Både Maria Andersen og Christoffer Pedersen Lynggren er med-underskrivere på en samlet klage fra 13 af de nuværende lejemål i blokken, der blev sendt til Brabrand Boligforening og Nordstern i begyndelsen af april. De har endnu ikke fået svar på deres spørgsmål fra Brabrand Boligforenings administration.
Læs også:
Stor frustration i Søvangen over skimmel-angreb og ufærdige lejligheder